Koupím - Starou, kompletní stavebnici rádia.

Přístroje, součástky, náhradní díly. Náhrady součástek, kompatibilita apod.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hoblic

Koupím - Starou, kompletní stavebnici rádia.

#1 Příspěvek od Hoblic »

Dobrý den, měl bych zájem o nákup nějaké kompletní, staré sovětské nebo i jiné stavebnice rádia. Rád se na těhle starých stavebnicích učím a na rozdíl od těch moderních mají často hezké kastle nebo spíše kastličky. Nemusí být sovětské, to jsem napsal proto, že těch několik starých, které jsem získal a skládal, byly právě odtud a bohužel jsem žádnou jinou nebo i modernější v s tak vzhlednou krabičkou neviděl. Je pravda, že z Číny lze objednat také stavebnice i s krabičkou, ale upřímně design je u nich katastrofa. Jelikož je mám spíše na hraní při stavění, než na poslouchaní, ocením spíše, když konečný “produkt” alespoň nějak zajímavě vypadá. Díky za případnou nabídku.
ZVUK2000

#2 Příspěvek od ZVUK2000 »

Za takovou kompletní stavebnici zaplatíte majlant. Má to sběratelskou hodnotu. A na takovém Aukru by se cena určitě vyšplhala do velké výšky.
ransom

#3 Příspěvek od ransom »

Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
ZVUK2000

#4 Příspěvek od ZVUK2000 »

Uvidíme zakolik se to vydraží. Už to sleduje 6 lidí.
bdn

#5 Příspěvek od bdn »

Rád se na těhle starých stavebnicích učím
Jestli oželíš, tu část, že máš k tomu plánek a nasypané součástky, tak za pár kaček na Aukro jsou ke koupi retro trazistorové rádia.
Kdysi, když dožilo naše DV/SV rádio VEF, tak jsem rozebíral, to by bylo tenkrát něco...
https://aukro.cz/tranzistorove-radio-zn ... 7091471433
Hoblic

#6 Příspěvek od Hoblic »

S cenou bych to neviděl tak černě. Podle mě to příliš sběratelská věc není. Od stejného pána jsem zakoupil a vydražil před týdnem stejnou stavebnici, také začínala na stejné částce a vydražil jsem jí za necelých 800. Evidentně jich má více. To si myslím ze je tak reálna cena. A ostatní aukce již vydražené za poslední rok dva se pohybují od 200 - 800 podle typu stavebnice. Sice je tam i jedna nabídka za skoro 3000, ale ta je nereálná. Občas se objeví na bazoši a vždy v řádu několika stokorun. Již jsem jich takto zakoupil několik z poslední rok.
EKKAR

#7 Příspěvek od EKKAR »

Jenomže je potřeba vzít v potaz, že jde o Junosť 101, což byla nejstarší a nejprimitivnější stavebnice z týhle řady. Na trh šla někdy v půlce 70. let a tomu odpovídaly i její vlastnosti. V průběhu let výrobce stavebnici zdokonaloval a vylepšoval i dýzajn futrálu. Poslední verze O KTERÝ VÍM byl Junosť 105 z konce let 80.
Navíc v letech 1987-88 na základě výzvy v ruSSáckým časopise PÁDLO vznikla amatérská konstruktérská soutěž o co nejlepší přijímač postavenej na zàkladě stavebnice Junosť 105 - a bylo tam i víc kategorií. Přijímač postavenej striktně jen ze sady součátek stavebnice, přijímač ze stavebnice doplněný o další součástky, úplně nová konstrukce, přijímače jednorozsahový na DV i na SV, byly tam i konstrukce přepínatelný na oba rozsahy. Mám to v digitální podobě, zájemcům čtoucím azbukvično můžu poskytnout.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Valdano

#8 Příspěvek od Valdano »

Stavebnice Junosť 105 se na Aukru v srpnu 2023 vydražila za 749 Kč. Bylo to tedy také v tom zmíněném rozsahu do 800.

Na eBay jsou také historické stavebnice viz pár odkazů, ale až na výjimky většinou za vyšší ceny.

Stavebnice z roku 1950 Aurora model 1615 dvoulampová radiostanice
Stavebnice z roku 1976 AM rádio TR-60
Stavebnice z roku 1977 Radio Shack AM/FM rádio
Stavebnice z roku 1992 AM rádio

Moderní stavebnice rádií jsou většinou ve skládacích průhledných obalech jako je třeba tato nebo z neprůhledných potištěných desek DPS jako je třeba tato. V plastových obalech třeba tato, tato a nebo stavebnice Franzis Retro FM rádio nebo Elektronkové AM rádio, ale ty používají jako obal jen potištěnou krabici s tvrdého kartonu. Takže designově nic moc.

V dnešní době plné 3D tiskáren prostě výrobci různých stavebnic rádií moc neřeší nějaký extra design obalů. Většina lidí si stejně kupuje hotové rádio a těch pár hračičků co jde do nějaké té stavebnice si může k té či oné stavebnici nechat něco vytisknout třeba u známého a nebo u některé z firem, které dělají 3D tisk na zakázku.

Pár odkazů na různé 3D modely pro inspiraci retro obalu rádia.

1. Google Home
2. Theremin
3. Zenith
Naposledy upravil(a) Valdano dne 21 čer 2025, 20:21, celkem upraveno 6 x.
dred

#9 Příspěvek od dred »

Mám "úloženku" TESLA JUNÁK v pôvodnom znení... používal som ho pradávno, ako sledovač signálu pri rôznych opravách :lol:
Až ho chceš - može byť tvoj... ale nemienim to "oživovať"... tak že len za kód na prepravcu (napr. packeta) + 1€ (25 CZK) balné (môže byť poslané aj na CZ účet - dcéra študuje v Prahe) 8-)
(stav je podobný, ako na fotke)
Přílohy
obrázok_2025-06-21_194752570.png
obrázok_2025-06-21_194752570.png
rudolf02

#10 Příspěvek od rudolf02 »

NO, docela bych měl o něj zájem. Mé první rádio, které tehdy skutečně hrálo.
kokun

#11 Příspěvek od kokun »

A co třeba tohle: AM/FM Stereo Radio Kit
Obrázek
Za slušnou cenu a ještě dnes i docela funkční ?!
A dokonce je to Paenasonic :lol:
A doma je ještě levnější! 8O :lol:

Anebo i: Digitální rádio FM LED Sada pro kutily

Ale hledat snad umíš i sám :roll:
Honza - kokúň
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Nika »

dred píše:Mám "úloženku" TESLA JUNÁK v pôvodnom znení... používal som ho pradávno, ako sledovač signálu pri rôznych opravách :lol:
Až ho chceš - može byť tvoj... ale nemienim to "oživovať"... tak že len za kód na prepravcu (napr. packeta) + 1€ (25 CZK) balné (môže byť poslané aj na CZ účet - dcéra študuje v Prahe) 8-)
(stav je podobný, ako na fotke)
Prosím o toho Junáka, zaplatím na účet, více do SZ, prosím.
dred

#13 Příspěvek od dred »

Priatelia, je mi ľúto, ale Junák už bude mať nového majiteľa.
Primárne som ho tu ponúkol zakladateľovi vlákna, ale ten sa ku dnešnému dňu neozval, tak som ho posunul prvému záujemcovi čo mi napísal SZ..
:agree:
Stribrnak

#14 Příspěvek od Stribrnak »

a co takhle zbastlit si "Kapličku" ? Původně to byla papírová skládačka, která vyšla v časopisu ABC jako přijímač MÁJ. Dnes všichni krom mě máte 3D tiskárnu, tak by nebylo problém udělat model a vytisknout. Bastlili to nějací Elektro-Junior pionýři a je to moc pěkně. Tak třeba zaujme.

https://www.elektrotabor.cz/2019/junior/?menu=amradio

Ať to pájí, Stribrnak!
dred

#15 Příspěvek od dred »

Pamätám si "úloženku" v "potravinovom" sklade ubytovni s jedálňou pre baníkov, kde moja mama kedysi za ťažkého komoušizmu pracovala.. srdce mi po ňom pišťalo, lebo nikdy ani zapnuté nebolo.. Len tam bolo na regáli... a ani po 1990r. - ho nechceli pustiť... určite skončil v šrote.. :? tiež to bol MÁJ !!
(foto samozrejme z netu... vtedy také možnosti neboli)
Přílohy
obrázok_2025-06-27_170144787.png
obrázok_2025-06-27_170144787.png
Odpovědět

Zpět na „Sháňka po přístrojích, součástkách nebo náhradních dílech“