Renovace osciloskopu SM112+SM599+M602
Moderátor: Moderátoři
Renovace osciloskopu SM112+SM599+M602
Jde o dvojkanálový modulární osciloskop do 100MHz. Ač modulární, zůstalo pouze u modulů SM599, což je dvojkanálový vertikální předzesilovač a M602 je dvojitá časová základna.
Osciloskop je v poměrně slušném stavu, až na pavučiny a prach uvnitř a klasické zahnusení knoflíků a čelního panelu. Na netu není v tento okamžik žádná dostupná dokumentace, ale podařilo se mi koupit uživatelský i servisní manuál se schématy. Zatím jsem ho nezapínal, protože chci nejdřív zkontrolovat a případně naformovat velké elyty v síťovém zdroji.
Protože moje hlavní parketa jsou osciloskopy od Tektronix, tak jsem musel trochu srovnávat konstrukce. Co se týká mechaniky a ovládacích prvků, tak je to podobné konstrukci Tek 453 z poloviny šedesátých let. Obvodové řešení je dost podobné, ale nejsou zde žádné integrované obvody vlastní výroby jako u Teku, je tu pár IO řady 74.. a nějaké operáky a stabilizátory.
Následující fotky jsou před renovací, je vidět že desku zdrojů již někdo opravoval, jsou tam MAA723 a nějaké teslácké tranzistory. Jinde není žádný zásah viditelný.
Mainframe je teď vyčištěný a připravený na vyzkoušení. Tak jsem se pustil do dvojšuplíku. Rozborka, čištění sborka. A pár fotek z procesu.
Před opravou zdroje hřál chladič koncového stupně vertikálu jako radiátor v zimě a zobrazení na stínítku bylo u horního a spodního okraje silně zkreslené. Teď je to v pohodě, nicméně je zcela nefunkční synchronizace, takže bude ještě nějaké další bádání
Jediná vada na kráse, je zřetelné hallo okolo signálu při vyšším jasu. Signál na vychylovacích destičkách a zatmívací impulsy jsou naprosto korektní a stejnosměrné složky odpovídají manuálu. Zkoušel jsem hýbat s VN, různé kombinace nastavovacích prvků obrazovky, ale nemá to na to žádný vliv. Buď je to normální vlastnost té obrazovky (asi ne) a nebo možná někdy dostala ránu a něco se v ní hnulo. Nejvíce je to vidět na posledním obrázku s pravoúhlým průběhem.
Kdybyste měl nekdo nějaké info, o co jde nebo máte tento stroj, budu vděčný za informace.