Disk nastavený ako Cable Select sa mení na Maser alebo Slave podľa toho na ktorej koncovke je zapojený: v strede kábla (sivá koncovka) je Slave, na konci kábla (čierna koncovka) je Master. Modrá koncovka ide do dosky. Niečo si o tom naštuduj.On the gray (slave) connector, pin 28 (CSEL) is removed. This causes the drive to set itself as a slave if it is jumpered for cable select.
The black (master) connector has no pins removed. This causes the drive to set itself as a master if it is jumpered for cable select.
Inštal win XP pre rezevný PC-je ešte možné?
Moderátor: Moderátoři
- Behemot
- Doporučuje se dohled moderátorů
- Kontaktovat uživatele:
Tvl a UATA eště nekdo používá dobrovolně a víc jak jeden disk (pokud nepočítám nejaký úplně retro věci)? Todle je jedna z mnoha obskurností, sem na to málem zapomněl. Ty v prvé řadě na jeden kabel ani rvát dva disky nechceš, pokud to není (podmínka!) UATA-133, páč pak tě ten gábl poměrně dost zpomaluje.
- pocitujlasku
Ono je dôležité aby obidva disky na jednom kábli komunikovali rovnakou rýchlosťou, napríklad UDMA5. A tiež niektoré disky si spolu nerozumejú nech robím čo robím, a je jedno či ich nastavím priamo master/slave, alebo CS.
@potpalo, ok, přiznám se, že jsem tu ani podobnou stránku nikdy nečetl a CS jsem nikdy nepoužil.
Kam připojit master a kam slave je úplně jedno a nemá to na nic vliv. Pokud je zařízení jediné (master, nebo single), pak má být připojeno na konci, aby se na nezapojený volně vlající konec kšandy nemohlo nic nakmitat, nebo tam nevznikl nežádoucí odraz.
Ještě jsem si vzpomněla, že u některých 2,5" disků Toshiba jumper na přepínání master/slave vedl přímo na jeden adresní pin ROM paměti s programem. Soudruzi z Toshiby zapomněli signál jakkoliv ošetřit a tak se objevovaly disky s proraženým adresním pinem, co fungovaly jen jako slave. Bylo to v dobách vyšších stovek MB a jednotek GB.
dred píše:Mám uložený "pack" ovládačov pre tento starý systém - má cca 3,5 GB... je dobre, že niekto si dal tú prácu a sústredil to do jedného nakomprimovaného súboru...
xsc píše:Rozhodně je nevystrkuj ven na net. Než bys stáhnul ty updaty, jsou prostřelený.
Vás je tu imrvére nalitejch víc než jeden...xsc píše:Jak kontrolní součet zabrání zneužití systémových chyb, které v těch XP jsou? Jen to budeš snáz vidět, ale ničemu tím nezabráníš.Mahoney píše:Ono úplně stačí přidat k tomu i kontrolní součet