Windows 98se

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#61 Příspěvek od RayeR »

PCIe neni pro Win9x prekazkou, vzdyt z hlediska logickeho pristupu se PCI/AGP/PCIE nijak nelisi. Sam jsem provozoval Windows98SE na Geforce 7900GT s 256MB, coz je nativni PCIe GPU. Posledni, co lze v 9x rozjet je GF7950GT. http://rayer.g6.cz/os/os.htm#W98NT-VESADRV

Pokud chcete rozbehat zvuk v DOSu na modernejsich HDA zvukovkach, tak doporucuju se podivat na relativne moderni projekty SBEMU a VSBHDA:
http://rayer.g6.cz/hardware/sbemu.htm#SW_SBEMU
funguje to prekvapive dobre.
xsc

#62 Příspěvek od xsc »

RayeR píše:vzdyt z hlediska logickeho pristupu se PCI/AGP/PCIE nijak nelisi.
To není pravda. AGP se chová jinak než PCI a bez driveru od výrobce je ve Win 9X jeho výkonnost velice mizerná. To k PCIe se sice Win9X chovají jako k PCI, ale zas už je minimum driverů pro grafiky, protože v době zavádění PCIe už Win9X končily.
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#63 Příspěvek od RayeR »

Ano, AGP ma nejake pokrocile funkce jako GART, coz umoznuje treba graficke karte pres nakou aperture vyuzivat i systemovou RAM treba pro textury (za ceny zpomaleni pres tento bottleneck), ale to melo asi realne vyznam u prvnich AGP karet s pouhyma 16-32MB VRAM, jak ty grafiky postupne zacly mit treba 128-256MB s nakou 128/256b sbernici, tak uz asi bylo dost zbytecny naky data navic tlacit pomalu pres AGP z RAM...

Z hlediska topologie sbernic, treba pohledem pres lspci a podoble utility, tak AGP i PCIe se proste tvari jako dalsi PCI sbernice v PC (jiny bus number) a lze uplne stejnym zpusobem pristupovat k PCI config space registrum at je to PCI/PCIe/AGP. I ta videopamet a GPU registry bejva stejnym zpusobem pristupna jako MMIO na nejake adrese v prostoru do 4GB...

Ja sem se ohrazoval hlavne proti vyroku "Pro žádnou PCIe grafiku nejsou do Win9X ovladače" - coz neni pravda, jak jsem zminoval PCIe karty do 7950GT funguji s nvidia ovladacema v beznem rozsahu s 2D i 3D akcelereaci (namatkou Unreal, Unreal Tournament, Quake1-3...), stejne tak jako nektere PCIe Radeony, tam nevim kde presne koncila podpora W9x.
Warailut1983
Doporučuje se dohled moderátorů

#64 Příspěvek od Warailut1983 »

Rellik píše:Zdravím vespolek. Mám v plánu udělat několik "retro PC" kde budou staré hry, které víceméně jely pod DOSem. Chci tam ale dát min WIN95 respektive spíš W98 (W98se) v horším případě WinMe. Mám instalačky od všech ale nemůžu je spusit, protože ani jedno CD není bootovací. Vytvořil jsem si bootovací CD s DOS 6.22, ale to není zase DOS od MS a nechce mi to instalaci pustit - zůstane černá obrazovka a dál to nic nedělá. Stáhl jsem i bootcd s Win98, ta už sice funguje, ale jelikož používám externí CD mechaniku přes USB, tak to na ni nezavede ovladače. Takže to opět nemám jak nainstalovat :( Zkoušel to i přes USB flešku, ale opět bez výsledku. Poradí někdo jak tam ten systém dostat? Případně dá odkaz co stáhnout?
Díky za případné odpovědi... :)
Odstraněn spam. jimirek

Ahoj, chápu tvůj zápal pro retro sestavy – taky jsem tím nedávno prošel a trochu jsem si s tím zašmodrchal hlavu.

Tady pár tipů, co by ti mohlo pomoct:

Použij bootovací disketu + CD s instalačkou Win98SE – ideálně klasickou 1.44 MB disketu s MS-DOS bootem, kde jsou ovladače pro CD-ROM (např. oakcdrom.sys + mscdex.exe). Pokud máš v sestavě klasickou IDE mechaniku, tohle funguje téměř jistě.

Externí USB CD mechaniky nejsou pod DOSem standardně podporované – DOS (a tím pádem i boot CD Win98) bez specifických USB ovladačů mechaniku nevidí. Takže pokud nemáš možnost připojit interní CD-ROM, doporučil bych použít jiný přístup – viz bod 3.

Připrav si instalační soubory Win98 přímo na HDD – Pokud máš jiný PC, nahraj složku WIN98 ze CD přímo na HDD (např. přes USB adaptér). Pak v DOSu stačí spustit setup.exe ze složky, žádné CD už není třeba.

Bootovací USB s DOSem a ovladači USB (např. HIMEM + USBASPI.sys) – Existují speciální bootovací USB obrazy s podporou pro USB zařízení, které detekují i USB CD mechaniku, ale je to dost zdlouhavé na ladění.

WinMe radši ne – z vlastní zkušenosti doporučuju zůstat u Win98SE. Me je známý svou nestabilitou a problémovostí i na tehdejším železe.

Alternativa: Použij DOSBox nebo PCem – Pokud to má být jen na hraní DOS her, někdy je jednodušší si to celé emulovat, i když chápu, že vlastní železo má své kouzlo.

Kdybys chtěl, můžu ti poslat funkční ISO s bootem a základními ovladači – používal jsem ho na několika retro sestavách.

Držím palce! Dej vědět, jak to dopadlo.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“