Už rostou... 2
Moderátor: Moderátoři
Za večer (a do rána) drobně pršelo) jen odhaduji, že mohlo spadnout cca 20 mm deště. Ale hlavně, že se konečně ochladilo.
Doposud (od Medarda: 8.6.) spadlo s bídou tak 3mm a jenom vedra (příp. vítr)
To rozhodně není vhodné houbařské počasí!
Pokud ale do zítřka (k tomu co napršelo dnes) spadne předpokládaných více než 50 mm (a lípa, kolem které denně jezdím, už odkvétá!), tak tu za 2 týdny budou viset moje fotky
Ale stejně moc nerostou...
Možná chyběla ta studená rána.
Příští týden prubnu lesy kolem Vranovské přehrady, jsem zvědavý.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Michale - kdyby jenom letos - už snad každé léto. U nás se už dávno říká: "Na suchou zem nerado prší."Michal22 píše:Honzo,
to je teda u vás letos bída.
Místo Česka dostaly větší příděl srážek Slovensko a Polskokokun[size=75] výše[/size] píše:...
Pokud ale do zítřka (k tomu co napršelo dnes) spadne předpokládaných více než 50 mm (a lípa, kolem které denně jezdím, už odkvétá!), tak tu za 2 týdny budou viset moje fotky
Takže i u nás napršelo podstatně méně (škoda, že Mirkovi nefunguje srážkoměr), než byla prognóza. Když jsem ráno sledoval pořad "Počasí - na ČT24", tak byl vidět radarový odraz na S; SZ; Z; JZ; ale i na V od nás, ale přímo přes nás (moravsko-slovenské pomezí - tj. hranice se SK) zase NIC - a přes prognózu, i to NIC stále pokračuje. Když se dívám na výhled, tak má pršet ještě i týden, tak se snad i na nás ujde (zem už "úplně suchou teď nemáme")Česku hrozila nebezpečná povodňová situace kvůli tlakové níži Gabriel, která měla přinést hodně dešťových srážek. Tlaková níže ale nakonec postupovala východněji, než se čekalo, a přinesla více srážek na Slovensko a do Polska než na naše území.
...
Ve středu by stále mělo pršet na východě Moravy a ve Slezsku. Mělo by spadnout až 10 mm srážek, v oblasti hornatin až 25 mm a v Beskydech výjimečně až 50 mm. „Srážky budou během večera a noci na čtvrtek 11. 7. slábnout, ubývat a přecházet do místních přeháněk,“ píše ČHMÚ.
...
EDIT 13.7.:
Tak "Gabriel" u nás nepřinesl ani pětinu (předpokládaných) srážek - přesto v týdnu občas trošku sprchlo, a hl. teploty byly přijatelné a proto se moc z nich tak rychle neodpařilo. Ale teď, o a po víkendu, se zase vracejí 30-ky
Když se dívám na Mirkovy stránky, tak se zdá že už zase i něco "měří" - otázkou je, jak přesně: http://pocasibrumov-bylnice.cz/cumulus/trends.htm (klikni na: Daily Rain)
Stejně jsem je neposlechl, a vyrazil jsem - ale opačným směrem. Nakonec úlovek ucházející (nato, že tam předešlého dne odnášeli plné koše
Takže k nedostatku vláhy; znovunastávajících hiců (tudíž rychlé vysychání); to komplikují ještě i medvědi. I když tady jeden praví (když jsem ho v lese došel a říkal mu, že jsem původně měl namířeno na klobucko): " Dobře, že tu je - aspoň bude méně houbařů".
Valašskem se potuluje medvěd, v regionu možná není jediný
Zítra chci vyrazit zase (pro tentokrát asi naposled - tropy to ukončí-zničí
- Přílohy
- Přílohy
I kdyby rostly, jakože už víc než týden nerostou (sucho - že škrtnout v lese sirkou, tak tu máme "valašské švýcarsko"), tak potom houbařte, když se medvěd potuluje přímo u nás:kokun píše:No a v PA (8.8.) jsem měl v úmyslu jet opět na valašsko-klobucko, jenže ... člověk míní a "medvědi" mění![]()
![]()
Ve čtvrtečních večerních TV zprávách (jak na Primě, tak na Nově) ukazovali video s medvědem z Val. Polanky a zmiňovali dalšího medvěda na Klobucku![]()
. . .
Medvěd se objevil u Brumova-Bylnice
Do městské části "Hluboče" (kde je mj. i chatová oblast - v čl. na mapě je to vlevo od místa, kde byl medvěd spatřen) jsem hlavně v minulosti jezdil houbařit často. Nyní, když je to tam už notně zdevastované, tam jezdím minimálně. Jen občas, když tam někdy chci navštívit jednoho známého chataře
Je úterní podvečer 19. srpna 2025 a v lokalitě Petrovica u Brumova-Bylnice se odehrává chvíle, kterou si místní budou ještě dlouho pamatovat. V tichu lesa se náhle objevuje medvěd – statný, odhadem stokilový. Nejeví známky neklidu. Kráčí pomalu, zvědavě zastavuje u trnek a jablek, ochutnává a zároveň jako by zkoumal, co letos příroda nadělila.
medvěd u brumova-bylnice
EDIT (20:10):
Výskyt medvěda na našem území byl zveřejněn i v TN na Nově - jak v odpoledních zprávách, tak i ve večerních. Večer to dokonce více rozvedli (v cca 19:45) a zpovídali tam občany na parkingu před PENNY marketem (ten mám 100m od baráku).
Valašskem se potuluje medvěd. Vystrašil myslivce na čekané
EDIT 2:
Když jsem se bavil o výskytu medvěda se sousedy, tak ti ho sledovali v Událostech na ČT cca ve stejný čas 19:45 (na videu cca 45min.).
Mám internetovou TV, taxem si to pustil zpětně - tím chatařem v "Hlubočích", kterého zpovídal reportér ČT, je právě ten můj známý (Josef Ostřanský). Chat (a chatařů) je tam cca 15÷20
Urobím hodinársky kurz pre začiatočníkov podľa priania.
Já - už téměř poloviční invalida, "co nemůže na zadní" - jsem obyčejně sezónu začínával ±28. května, a končíval ±28. listopadu (vloni tuším 21.11., páč nejenže už nasněžilo, ale i dost mrzlo).
Ani letos nejinak - přestože jsem si tady stěžoval na přespříliš suché jaro.
Kolem "zmrzlých" ale během týdne napršelo cca 50mm. Už tehdy jsem si říkal, že pokud ještě za týden trochu sprchne, tak koncem měsíce půjdu "otestovat koleno". A i když nezapršelo (a byly nejen letní dny, ale především hodně foukalo - což vysušuje víc než slunko), tak jsem neodolal, a v PA (29.5.) jsem byl otestovat nejen koleno.
I přes už zase velké sucho, jsem očekával, že snad 1, či 2, rozpraskané "dubáčky" přece-jen najdu. A i když jsem nenašel "dubáčky", tak jsem našel "h. borové" (pro mě nejvzácnější).
1. byl nebratelný (rostl v listí, vedle kusu polene), a i přes to velké sucho byl rozmoklý; ožraný slimákama a ještě prolezený "chrobákem lesním"
2. (menší) rostl "na mlatě" - hlavička rozpraskaná (že jsem v první moment myslel, že je to dubák)
No a 3. - při jeho nálezu mu jedna polovina hlavičky visela z třeně (a kousek druhé ležel vedle na zemi), páč mu ji ukopla nějaká zvěř (srnec, jelen, či divočák)
Malý (téměř) nečervavý; rozkopnutý měl červavou nožičku.
"Na mlatě" jsem našel ještě asi 5 maličkých hlaviček (velikosti nehtu u palce), které ale ještě nešlo identifikovat. Když jsem jednu (z toho "betonu") vyloupnul, tak si myslím, že to mohli být "masáčci" (zdál se mi odspoda narůžovělý).
Takže - jak už (téměř) každoročně - i letos jsem nejméně jednoho našel už v květnu.
A tuto SO budeme mít rodinný sraz na singulární chatě (pod Holým vrchem), tak cestou tam prolezu "březiny". Protože dnes ráno spadlo 7mm (a mělo by i nadále obden sprchnout), tak doufám, že na chatu přinesu něco, na alespoň trochu smaženice