Co dnes pořídit za dlouhodobě spolehlivé auto?
Moderátor: Moderátoři
Zapomeň! Viděl jsem od nich vrácené filtrační moduly z montáže motorůmirku píše:motory JTD se začaly vyrábět už v roce 1997, kdy se o koncernu Stellantis, který vznikl až 2021 ani neuvažovalo ...
o tomto motoru jsem psal jako o příkladu na tvoje paušální konstatování, které vyznělo, že Fiat neumí ...
jinak Fiat, který měl v devadesátkách velmi špatné renomé z důvodu nespolehlivosti italské elektroniky
a rychlé koroze oproti konkurenci, se od roku 2014, kdy se spojil s Chryslerem do koncernu FCA posunul
minimálně o řád v kvalitě a spolehlivosti ...
takže dnes jsou už takové řeči pozůstatek starých předsudků ...
a můžeš se spolehnout že si necintám pentli, v automotive jsem dělal 22 let ...
Takze radsi bych nakou lepsi ojetinu, bez modernich vymozenosti (start-stop a pod chujoviny), ktera vydrzi aspon treba 10 let bez nakych velkych zasahu...
Jo, vysoce spolehlivej motor. Situace - fifák makrela fkombíku, motor 1,9JTD, zima někdy v letech 2008-2010, po 12h noční v 6:10 ráno mráz nějakejch -20°C s tím, že kolem 3-4 hodiny ranní bylo ještě víc. Já mám benál, mně to nijak neva, Drobek chytá i v takový kose na drc, ale kolega měl právě tuhle italskou pomstu - a ta mrcha ne a ne chytit. Startér docela dost dlouhou chvíli točil, pak postupně ochabla baterka, i když byla asi jen 2 roky stará. Tak kabely a na ně připojit druhý už nastartovaný auto. Zas nic. Teremtete-teremtete-teremtete-teremtete ... Bílej dým z vejfuku, ale ani blaf. Když už jsme k tomu autu byli připojený 3 nastartovaný auta a nechytlo, nezbylo než dát milý makrele stejnou medicínu jako na vojně vejtřasce = "dát jí přečíst noviny". Teprve pak váhavě problafnula a na dva válce se rozkulhala, než se hlava ohřála natolik, aby blafaly všecky válce. Žhavičky měl nový, naftu tankoval u dobrý pumpy = žádnej "jézeďáckej hnůj", baterku taky dobrou, na motoru najetejch jen asi 150tkm - ale prostě bez denního tisku nechytla. Po další noční (4 dny pozdějc) se to opakovalo (mrazy nepolevily), ale to už měl v kufru plynovej opalovací hořák a makrelu nakrmil horkým vzduchem hned. Na jaře milou makrelu prodal a koupil si FOLXWÁGEN ...mirku píše:sorry, ale celkem dost kecáš ...
nejsem zastáncem Fiatu, nikdy jsem ho nevlastnil, ale s několika typy
jsem měl to štěstí jezdit služebně ...
jestlipak víš, že jejich JTD motory byly první masově vyráběné se vstřikováním common rail
od Magneti Marelli (který systém prodal fy. Bosch)
jejich verze 1.9 / 2.0 / 2.4 byly na svoji dobu tak dobré, že je do svých aut montovaly i jiné automobilky?
Fiat - 1.9 / 2.0 / 2.4 JTD:
modely Marea, Bravo, Stilo, Croma, Multipla, Linea, Ducato - silnější verze JTD
...
A kutilmile - nelituju tě
Nebudu teď psát co to je zač, protože mě vaše názory nezajímají. Ale za deset let sem určitě hodím nějaký poznatky z provozu, zhodnotím spolehlivost, náklady na servis a tak.
Ale on chce spolehlivé auto. https://www.garaz.cz/clanek/novinky-nej ... e-21015191_luky_ píše:Asi to nechceš slyšet, ale pokud nebydlíš v paneláku, tak si kup něco na baterky.JirkaZ píše: (jezdím převážně kratší trasy)
Tak jestli je jediný problém v tom, že mě do servisu nevezmou dneska, ale až zítra...? Asi jsem nechápavej, ale to nevypadá jako problém auta.Jenyk píše:Ale on chce spolehlivé auto. https://www.garaz.cz/clanek/novinky-nej ... e-21015191_luky_ píše:Asi to nechceš slyšet, ale pokud nebydlíš v paneláku, tak si kup něco na baterky.JirkaZ píše: (jezdím převážně kratší trasy)
Ještě doplním, že při výběru auta by člověk měl uvažovat i předpokládanou prodejní cenu, způsob financování, co provede EU s cenami energii (ETS2 atd.) Mně nakonec v posledním kroku zůstal Enyaq na operák a Toyota za hotové. Pro mé potřeby vyšla výrazně výhodněji ta Toyota. Možnosti jsou ale dnes nesmírně široké a vybere si každý.
A kutilmile - nelituju tě