Ahoj, návrhy jsou z Eaglu. CAM věci dělám ve FAB3000.
Řekněme, že jsem čukr ve firmě kterou napadlo vyrábět si DPS, ale primární činnost je výroba svítidel.
S těmi stroji je to sranda, poněvadž vlastní tedy krom normální linky na vyvolání a leptání, vlastně stroje které vůbec nejsou určené pro výrobu DPS.
Klišé vodivých cest se tiskne na fólii na reklamní tiskárně, což by asi uplně nevadilo, kdyby předloha byla kvalitní což rozhodně není, trysky tiskových hlav práší jak stříkací pistole.
Zrovnatak se na té samé tiskárně tiskne i "nepájivá maska", proč to dávám do uvozovek je vám možná jasné, protože moc nepájivá není
V tiskárně krom nějakého nespolehlivého dorazu vlastně není nic, co jednoznačně přesně ustavilo tisk aby věci na sebe seděly.
Situace by se dala popsat spíš tak, že se místo upravování spíš mrcasím s programem aby výstupem bylo PDF. Ta tiskárna gerber pochopitelně neumí.
Co se obrábění DPS týká, máme normální 3osou CNC frézku která žere jenom gcode, takže za tím účelem jsem nakódil převodník z excellonu.
Ten tak nějak účelu slouží, ovšem zde je zas potíž v technických možnostech a hlavně v kvalitě řezu dělících drážek, pomalé vřeteno, pomalá práce, drážka se utemuje a ucpe odfrézovaným materiálem.
Rozhodně na řády metrů drážek pro následné dělení modulů je řezání prostou špičatou stopkou na 17000ot/min naprosto absurdní.
Situace je prostá, tupé vedení firmy které neposlouchá moje prosby a doporučení na to, že výroba dobré DPS se prostě nedá zvládnout s tím co máme. Buď jsou na štíru s prachama, a nebo investovat nechců, nj. to si takhle koupíme nový povoz nebo dovolenou na Galapágy.
Klasický model podnikání po česku.
PS: problém s neukládáním uživatelských apertures jsem vyřešil masochisticky rozsluštěním formátu zápisu v souboru FabSymbols.cap a jeho přímou editací v notepadu.