Tak se ptám, jestli má vůbec smysl ji dnes restaurovat. Na AM SV a DV skoro nic není a na OIRT pásmu ticho. To znamená přeladit. No a ty pitomý baterky 2R10... Kdysi jsem tu rozbitou předělal na 5 článků NiCd 2/3 SC ale ty už neexistují a NiMH 4/5 SC se do držáku asi nevejdou. Navíc na ní koukám, že chybí VKV prut a taky je čelní sejto a pár dalších kovových věcí napadeno měděnkou a plast jsou takový zašlý do žluta ale kuřácká žlutá to není.
Tesla 2815B "Monika"
Moderátor: Moderátoři
Tesla 2815B "Monika"
Tak se ptám, jestli má vůbec smysl ji dnes restaurovat. Na AM SV a DV skoro nic není a na OIRT pásmu ticho. To znamená přeladit. No a ty pitomý baterky 2R10... Kdysi jsem tu rozbitou předělal na 5 článků NiCd 2/3 SC ale ty už neexistují a NiMH 4/5 SC se do držáku asi nevejdou. Navíc na ní koukám, že chybí VKV prut a taky je čelní sejto a pár dalších kovových věcí napadeno měděnkou a plast jsou takový zašlý do žluta ale kuřácká žlutá to není.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Zajímavý je koncový stupeň, který má budící a výstupní transformátorek. Pozdější DOLLY už měly komplementár.
Pokud mohu radit, nechat jej beze změn, oživit a nf výstup FM modulu přes dělič připojit na kontakt 54, co to udělá.
http://www.pjenicek.cz/radio/navodyj1/utwist1.html
Jinak na DV už jsou jen Poláci a občas Tunis, na SV Dechovka a Český impulz + večer Maďaři, Rumuni a Rusáci...
Kromě běžných vyschlých elytů mě už u několika kousků překvapily vadné cívky v oscilátoru SV nebo DV i když přívody nevypadaly napadené korozí.
PS: věnuj pozornost odstavci Dosažené výsledky ve svém odkazu.
Rovno objednám od šikmáka oscilátor na strednú vlnu za pár eur, nakrmim audiom z nejakého schopného playlistu, gramca, pásky, nech z toho hrá "big beat" jak vínko. A ak máš tých tranzistorákov doma viac, na konec pripojíš nejaký ten mosfet a prispôsobenú (improvizovanú) antenu, nech máš pokrytý celý barák a potom to bude hrať všade, i ak máš medzifrekvencie porozlaďované a prijimač inak hluchý. Zeppelin, Creedence, Stouny a ideme.
Co tam zkusit GF505 nebo rusácký GT328? Asi budou krátký vývody.
XSC: Nojo, ty mezule jsou hned vedle baterek a pokud si ty pšoukly, tak se není čemu divit. Ty 2R10 měly jen zinek pod papírem a často prohnily.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Jinak Monika s nerozlámaným plastem je docela vzácná, většina jich je aspoň nějak prasklých. Ten bílý plast, který byl i v Akcentovi, je docela křehký. Po Monice už ho nepoužili, všechny další verze jsou jen černé. Barvou to původně asi byla slonová kost, ale na slunci to vyloženě hnědne. Pokud zůstala v koženém pouzdře, je ten rozdíl značný.
OC s barevnými vršky jsou v těhle rádiích všude, třídili to a vybírali ne jen pro VKV (ty jsou ty bílé a zelené) ale i do MF podle zisku a byly tak doporučené kombinace těch 3 OC, aby vyšel celkový zisk a nekmitalo to. Na vstupu je náhrada GF505 možná, ta se objevila v posledních přijímačích této řady. GT328 bude chodit taky. Vývody tady myslím nebudou problém, VKV OC neměly nohy přes polovinu plošáku
- Ivan_Ryger
- Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"