Lekárske prehliadky nad 65 rokov k vodičskému preukazu .
Moderátor: Moderátoři
Proč by ti dával nějaký poukaz k vyšetření očí. Jako občan ČR jsi určitě registrován u očního doktora a jako takový chodíš na pravidelné preventivní kontroly, které jsou samozřejmě zdarma. Určitě ti ten oční dá (povinně) doklad o prohlídce pro praktického lékaře. Že u praktického (obvodního) lékaře zaplatíš za povinnou prohlídku pro ŘP, to už nikoho nezajímá.BOBOBO píše:Jinak můj obvoďák mi odmítl dát poukaz k vyšetření očí . Pak jsem to pochopil . U očního jsem vyplázl 600 a u něj taky , takže dohropmady zase 12 stovek .
- tiktak1953
---------------------BOBOBO píše:. No a tam se musíš včas objednat a potom ti vydají papír pro SCHOPNOST ŘIDIČE , nemá nic společného s běžnou prohlídkou , a za ten si nechají na očním zaplatit .
co sa tyka ocnej kontroly,tak u nas u vseobecneho dava sestra citat pismena na vzdialenost asi 5m +test s niekolkymi farebnymi gulickami, v ktorych su vidiet velmi slabo cisla! Na jednom obrazku boli tri cisla a ja som videl na rychlo iba dve!Sestra sa ma spytala ze ci su tam iba dve,tak som sa este raz dobre pozrel a nasiel som aj to velmi malicke cislo. Obrazky s cislami dokaze rozoznat len s velmidobrym zrakom,ani ocny to neodhali co tie farebne gulicky!U nas sa plati 25€.
Urobím hodinársky kurz pre začiatočníkov podľa priania.
Kód: Vybrat vše
https://www.finalcd.sk/news/1064-lekarske_prehliadky_vodicov_nad_70_rokov/Tak to si ještě prověř: u vás zákon říká 5 rokov, ale nějak nerozumím tomu, co je v tom tvém odkazu:yakl píše:... lekár nepotvrdil obmedzenie doby platnosti - kolónku č.7 na formulári veľkosti kreditnej karty, takže nový VP je platný bez obmedzenia do januára roku 2030...Kód: Vybrat vše
https://www.finalcd.sk/news/1064-lekarske_prehliadky_vodicov_nad_70_rokov/
Tak si radši přečti oficiální znění zákona, tohle buď někdo blbě opsal, nebo něco podstatného vynechal.Vodiči skupiny B, ktorí dovŕšili vek 70 rokov, sú povinní podrobiť sa pravidelnej lekárskej prehliadke každých päť rokov.
Prvá prehliadka sa vyžaduje v roku, kedy vodič dosiahne 70 rokov. Následne je potrebné prehliadku opakovať každé dva roky.
U nás zákon říká 2 roky a, pokud lékař nestanoví kratší dobu, datum konce platnosti se neuvádí, ale může být uvedené (v tom případě samozřejmě nesmí překročit ty dva roky). Jestli má lékař pochybnosti, že vydržíš v použitelné kondici tak dlouho, může platnost zkrátit, v tom případě je povinný ji tam napsat.
Vodičský preukaz - nový mi vyrobili zadarmo, len som musel čakať dva týždne, na druhý deň by som ho bol mal za 30€ a to bolo pre mňa dosť veľa. Vodičský mi už nedali, musel ostať na inšpektoráte, aj keď bol platný ešte asi 4 dni, ale tvrdili mi, že môžem jazdiť v okrese aj bez VP. To som neskúšal, neriskol som to. Dočkal som si na SMS že VP je hotový, prišla asi o dva dni skôr, ako som ju čakal. Vodičský preukaz vystavený s platnosťou na 5 rokov - presne na jeden deň tak, ako bola začiatočná platnosť na pôvodnom dvojročnom VP len pravdaže od 2025 do 2030. A vrátili mi aj potvrdenie od lekára takže ho môžem nosiť, hoci je to podľa mňa zbytočnosť. Takže jediná platba bolo 20€ za potvrdenie a benzín za lekárom cez dva okresy.
Lékařské potvrzení jsem nepředkládal.
Přitom první jsem měl z 6/2013, stálo Kč 250, a za týden jsem ho mohl vyhodit, protože zákonem 101/2013 Sb. se v § 87 číslovka 60 škrtla. To mě na pět let přesunulo mezi ty, kdo to s sebou vozit nemusí. Přesto mi o půl roku později policajti chtěli sebrat papíry, že to potvrzení nemám s sebou (stavěli mě kvůli chybějícímu zrcátku, jako zastupující garážmistr jsem vezl služebáka do servisu). Nedal jsem se, trval na tom, že mají neaktuální příručku, tak se zavřeli v autě, někam čtvrt hodiny telefonovali, pak pootevřeli okénko, v něm se objevily moje papíry, a byli v prachu. Ani slůvkem se nerozloučili.
V roce 2018 to stálo zase Kč 250,
v roce 2021 jsem byl na pooperační kontrole na očním, při té příležitosti jsem si řekl o potvrzení pro obvodního - neplatil jsem nic. U obvodního mi odpadla kontrola vidění, ale stejně už to stálo tři stovky, což zůstalo i
v roce 2023 a letos taky, a to k tomu bylo na místě i EKG v ceně.
Takže si z toho asi někde udělali doktoři jánabráchismus.
To poslední potvrzení o LP mi platí do července 2027, dobu platnosti mám v něm vyznačenou, ačkoli se nemusí uvádět, když je shodná se zákonnou, řidičák mám platný, jak píšu výše, do 16.12.2034. Jen ho s sebou v tuzemsku nemusím vozit, zatímco potvrzení ano.
Teď se chystá škrtnutí číslovek 65 a 68 v §87 odst. (3) zákona o silničním provozu 361/2000 Sb. a náhrada jedinou číslovkou 70, protože prý každý pátý důchodce ještě v sedmdesáti je zaměstnaný, nebo OSVČ, a jezdit potřebuje.
Tak si to schválně porovnejte, jak se k tomu kde staví který doktor, a ptejte se, proč jsme senioři neprofesionálové v ČR pronásledovaní (a u doktora skásnutí) dvaapůlkrát častěji, než na Slovensku.
Následující příspěvky se netýkaly tématu, odděleno, zakošováno.