Mala 12V UPS s 18650

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Le_Ze

Mala 12V UPS s 18650

#1 Příspěvek od Le_Ze »

Zdar.
Jsem hledal zigbee venkovní sirenu a našel jen tuto.
https://www.kryteo.cz/alarmy-kamerove-s ... hatgpt.com
Nějak mi nesedi ta modra barva.

Bude na sloupu, kde mam i 12V.
Tak jestli neni lepši normalní.
https://www.onpira.cz/zbozi/12v-poplach ... 7415753760

A použit 1CH 7-32V Zigbee rele
https://aliexpress.com/item/1005007311062544.html

Nevim jak toto 1CH, ale mam doma spoustu 4CH, ktere ma i posilovač signalu, takže bych i signal na zahradě posilil.

Potřebují ale vyřešit nějakou malu UPS přes modul 18650 na zalohu.
U te sireny pišou provozní napětí: 12 V DC a spotřeba: 300 mA.
Děkuji.
Behemot
Doporučuje se dohled moderátorů
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Behemot »

U nás toho moc není, nejaký průmyslový hluboký zdroje na DIN lištu, ale to používá olovo. Na lítiu vo ničem nevim.

Vim vo jedné čínské fabrice co to dělá, bohužel na smysluplnej dovoz nejsou finance (v malým kusově to nemá smysl, chcou za to 2-3násobek plus uhnijní výpalný atd., to nemá význam). Pokud by to nekdo chcel zainvestovat, můžem to rozjet, do té doby budeš závislej na nejakejch bastlech, anebo řešení postavený na olovu.
ransom

#3 Příspěvek od ransom »

Pokud máš na místě 12V, stačí ti tři články s BMS/balancérem, DC-DC měnič s nastavitelným omezením proudu a dioda. Články klidně zrecyklované (z notebooku a pod), zbytek je za pár korun z Číny, případně od tuzemských překupníků.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
HF_Tech

#4 Příspěvek od HF_Tech »

Asi by stačila malá "UPS" MHPower DL181-12 Mini UPS
Hape
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Hape »

Těch mini UPS s 12 V výstupem by se našlo víc, třeba APC Back-UPS Connect 12Vdc 36W, nebo Eaton 3S Mini 36W.
Akorát, jestli uvažuješ, že dáš Li-Ion baterie ven na sloup, tak to není dobrý nápad. Podle mně, nebo spíš podle toho co jsem často četl, se Li-Xxx baterie nesmí nabíjet při teplotách pod 0°C, takže v zimě by to mohl být problém.

Jinak tu výše zmíněnou mini UPS MHPower DL181, ale s výstupem 5 V 2,1 A, mám doma tři roky pro zálohování napájení vnitřní jednotky meteostanice a zatím funguje bez poruchy.
Valdano

#6 Příspěvek od Valdano »

Le_Ze píše:Potřebují ale vyřešit nějakou malu UPS přes modul 18650 na zalohu. U te sireny pišou provozní napětí: 12 V DC a spotřeba: 300 mA.
Dělají se levné UPS Li-Ion Boost moduly na DPS včetně nabíjení viz tento odkaz na 12V verzi. Připojuje se k tomu jeden a více paralelně zapojených Li-Ion 18650 a vhodný síťový zdroj 12V DC, ale kvalita není nic moc. V tématu viz tento odkaz to zkoušel Celeron s 9V verzí a moc z toho radost neměl. Projděte si to odkazované téma. Je v něm pár dalších odkazů ne jiné podobné verze takových UPS modulů na Aliexpressu, ale zřejmě to bude podobných nevalných kvalit.

Výše odkazované APC nebo EATON budou mnohem lepší než ty levné UPS Li-Ion Boost moduly na DPS. Takže to spíš berte jen jako info o tom, že něco podobného existuje i v levné, ale ne moc kvalitní podobě.
rnbw

#7 Příspěvek od rnbw »

Hape píše:Li-Xxx baterie nesmí nabíjet při teplotách pod 0°C, takže v zimě by to mohl být problém.
Ano, nabijanie pod nulou clanky spolahlivo znici, zvysuje sa aj riziko vnutorneho skratu.

Vonku sa pouziva olovo alebo NiMH.
warp

#8 Příspěvek od warp »

Celeron

#9 Příspěvek od Celeron »

rnbw píše: Vonku sa pouziva olovo alebo NiMH.
A zkusil jsi někdy venku při -5℃ nabít NiMH? Já jo, bílý AA Eneloopy 1,9Ah a výsledek byl, že nabíječka nerozeznala deltu a i když byly zjevně přebitý, tak při odběru daly jen asi 600 mAh, tedy 1/3 deklarovaný kapacity.
Při následným testu v dílně, kde bylo 20℃, se chovaly normálně.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Hape
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Hape »

Ale možná, kdyby nabíjení probíhalo malým proudem a bylo omezené na nějaké napětí, které by NiMH baterie dlouhodobě snesly, tak by to třeba snášely i v mrazu.
Určitě to snášejí NiCd baterie, protože je máme ve venkovní siréně EZS od Jablotronu.
eleferner

#11 Příspěvek od eleferner »

Do mrazu lze pouzit nektere typy LiFePo4, ale pozor, musi to u nich byt vyslovne uvedeno. I tak jsou tam omezeni, napriklad pri -10 st.C se museji nabijet mensim proudem a pri -20 st.C uz vubec, jinak se znici.
Le_Ze

#12 Příspěvek od Le_Ze »

Ano, něco takoveho jsem myslel.
Děkuji.
Mahoney

#13 Příspěvek od Mahoney »

Je při tom nabíjení můžete termostatovat.
BigSandy

#14 Příspěvek od BigSandy »

Mahoney píše:Je při tom nabíjení můžete termostatovat.
????
Co se stane, když to bude trvale napajene těmi 12V
Mahoney

#15 Příspěvek od Mahoney »

Dobře, překlad pro tebe zní temperovat, když nerozumíš. Potřebuje nabíjet v mrazu něco, co obvykle v mrazu nabíjet nejde.

Btw: Elektromobily to nedělají jinak.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“