Robot Bosch a jazýčková relé

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
mi-ro

Robot Bosch a jazýčková relé

#1 Příspěvek od mi-ro »

Dostal jsem na opravu robot Bosch (typ nyní nvm), byl totálně mrtvý. První po čem jsem správně šel byly bezpečnostní spínače nasazené nádoby. Po demontáži jsem našel dvě jazýčková relé zapojené do série. Pomocí dvou magnetů jsem motor rozjel. Logicky jsem předpokládal že se některý z magnetů na míse ulomil, ztratil. Ale jsou tam oba. Vypadají jako jako malé terčíky AlNico. Po nasazení mísy jsou na správném místě ale jeden prostě jazýček nesepne. Může alnico časem ztratit magnetizmus? PS vyřeším to přilepením jiného magnetu ale zajímá mě proč?
..to bude jen ňákej odpůrek
Wolf70

#2 Příspěvek od Wolf70 »

není tam někde další mag pole a pak by mohlo dojít k demagnetizaci viz( Magnetické pole AlNiCo magnetů se může vlivem demagnetizace oslabit. AlNiCo magnety jsou náchylné k demagnetizaci, zejména při vystavení vysokým teplotám, silným mechanickým nárazům nebo vnějším magnetickým polím, které jsou silnější než jejich vlastní magnetické pole , tvrdí výrobce magnetických separátorů VUT v Brně. )
sis2

#3 Příspěvek od sis2 »

Mohlo to někomu upadnout - nárazem magnet zeslabí nebo úplně ztratí magnetismus...
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Alebo sa nieco posunulo - ci uz ten magnet alebo jazyckovy kontakt. Staci mozno aj pol milimetra.
samec

#5 Příspěvek od samec »

Poniklovaný neodym by mohla odmagnetovať horúca voda v umývačke riadu. Je tam isto alnico?
Jazýčkový kontakt sa môže opotrebovať, ak je zaťažovaný nesprávnym prúdom.
mi-ro

#6 Příspěvek od mi-ro »

No vypadá to jako kovový, pochromovaný terčík. A v myčce to asi bylo nespočetkrát. Terčík je zoxidovaný, povlak chromu nebo čeho je narušený. Pohnout se to nemá moc jak, v motoru je DPS zasazená do korpusu a přímo na DPS jsou dvě jazýčková relé. Magnety jsou pevně usazený v plastovém lůžku odnímatelné části.
rnbw

#7 Příspěvek od rnbw »

Ak je povrch naruseny, tak magnet vnutri asi zhnil.
mi-ro

#8 Příspěvek od mi-ro »

Tak robot je BOSCG CNSJ01 a magnety vypadají takhle.
Přílohy
1000004615.jpg
1000004615.jpg
workhard
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od workhard »

Shnilo to, jednou jsem z harddiskového magnetu oloupal tu stříbrnou šlupku a rázem bylo po parádě.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“