MUX 21, kanál 26. vysílač Krásné-problém?
Moderátor: Moderátoři
Nemusely. Takto se to u nás projevovalo ještě v době kdy se začaly v DVB-T zapojovat jednofrekvenční sítě. Najednou některé set-top boxy takto vypadávaly a vždy jenom některé dané typy a jiné o pre echu ani nevěděly. Také jsem jich spoustu povyměňoval, stačilo se pouze při problému zeptat, jaký mají typ. Televizory s již DVB-T byly podstatně méně háklivé, ale pár typů to také nedávalo. Po přechodu na DVB-T2 se teoretické vzdálenosti jednotlivých jednofrekvenčních vysílačů mohou výrazně prodloužit bez rušení preecha, takže když ty vysílače zůstaly na stejných místech, už od té doby my tady již máme klid.Hill píše:Pokud by preecho způsobilo odečtení signálu, pak by se snad musely rozdílné úrovně projevit na každém přijímači. Nebo nemusely?
Takže bych výpadky signálu z Krásného přičítal zčásti i těm bouřkám, ale ne nutně. V Hořicích, kde je vysílač Krásné nejlepší alternativa (a Chlum je sotva o 30° vlevo, takže vesměs vystačí s jednou anténou, nahoře na Borku jim to hraje na necejchovanou vidličku), se mě na to ještě nikdo neptal. Ale třeba se ptali u sousedů (aneb: došel mi rum - je to jen u mne doma, nebo v celé ulici?).
O výpadcích signálu z vysílačů přece musí existovat záznamy, které se určitě někde silážují.
Kolik metrů od antény je ten zesilovač, a jakou má přebuditelnost? Znám místa, kde 3 metry od antény je i 20 dB zesilovač moc a jeho přebuditelnost 102 dBm málo.mi-ro píše:Dnes stejný problém. Staré Nechanice, anténní systém po repasi. Anténa LP, nový napáječ, zesilovač UHF 26dB. Rozbočení na 3 TV...
Prostě MUX21 začne vypadávat, jako první, zatímco ostatní ještě jedou.
Třeba takové rušení od FVE (a zrovna taková velká solární plantáž v místě je), i když ruší mimo TV kanály, může být jednou z příčin. Většinou zafunguje propust K22 - K48, případně zádrž všeho pod i nad TV pásmem. Ale musí být ještě před tím předzesilovačem, za ním už nemá smysl.
Aby ti pak nezbylo několik krabiček, které po pokusech zbudou, protože nic nezlepšily a vlastně je nepotřebuješ, ale budeš do nich mít nainvestováno.
Ona totiž mezi anténu a zesilovač zařazená propust 535-X předladěná na kanály 26, 28 a 31 na Černou horu a 45 na Chlum není zrovna levná záležitost, ale rušení mimo tyto kanály přece jen potlačí. Samozřejmě na Krásné je místo kanálu 31 potřeba kanál 34, jen MUX24 na K45 bys tam musel dostat z druhé antény přes slučovač 223-X/K45+Rest. Taky to stojí nějakou kačku.
Účinnější bývá použití pásmové propusti K23 - K48 s odlaďovači U:founa (421 MHz), CDMA (464 MHz) a všeho mobilního provozu nad 690 MHz, ani to však není poslední možnost.
Ale bez toho měření je to pořád metoda pokus - omyl, která se takto může zbytečně prodražit. Decmen se tě ptal, čím měříš, asi nastal čas se spolu domluvit.
Jsem nejradši, když můžu použít zesilovače třeba K24-K31 nebo na Krásný K26-K34, v případě 4 MPX pak něco širšího, kdysi jsem s oblibou dával č.600, ten jel i od 30dBuV, ale je dost drahej.
Prostě, chce to měřit a měřit. Poslední dobou už toho dělám hodně málo, lidi přecházejí na vanplej, prodávám ve velký elektře a když mi klient řekne, že na tom nic není a že LP45 není anténa a chce ten kosmodisk z Emosu za 950, tak mu dám a nediskutuju. Nemá to cenu.
Při automatickém ladění ta první nerozeznala MUX21, timeout vypršel, tak ho neuložila. Musel se naladit ručně. Řekl bych, že úroveň zobrazila teprve, když rozeznala platný signál.
Asi záleží na tom, co za hardware který výrobce do které řady svých modelů použil - dva Samsungy UE šestkové řady, jen s různým rozlišením, připojené rozbočovačem na jednu anténu se chovaly jeden slušně (4K), druhý (FullHD) nepoužitelně. Přitom na ostatních MUXech šlapaly stejně, dokonce ukazovaly zhruba stejnou úroveň a plnou kvalitu.
Stejně špatně to chodilo přes settopbox Strong, přitom Alma 100, GoSat i Tesla TE300/310 si s tím poradily bez problémů, jen ta Alma poněkud nestíhala - při rychlejším švenku obrazu to viditelně krokovalo, a to přes scart na staré čistě analogové CRT televizi.
Hardware uvnitř jsem neporovnával.
To já nemám ani to ukazovátko, co ty. Naposledy jsem si musel pomoci settopboxem a projektorem na půdě, protože malou televizi jsem zrovna neměl (je namontovaná ve služebním karavanu), větší neprošla dírou na půdu. Jo, někteří kamarádi či příbuzní si vzpomenou vždycky, když se to nejméně hodí. Pro nikoho jiného bych se s tím už nedělal, živnost jsem zrušil před 20 lety. A po sedmdesátce jiní ani na tu střechu nevylezou.
Některé zkušenosti z analogu se ale dodnes dají využít i pro DVB-T2, ta zdejší krajina a kousek výš v Podkrkonoší, ta vycvičí. Na hledání signálu a směrování antén jsem si kdysi upravil přenosnou Elektroniku 11 (popsána zde). S osmi předvolbami, na kterých jsem na naladil potřebné kanály, mi poslouží občas i dnes. Ukáže jen, jestli je tam víc, nebo méně, kalibrace podle Kathreina vycházela pro každý kanál jinak, ten rozdíl by se asi s omezením počtu kanálů také zmenšil, ale už je to jedno. To ze settopboxu dostanu těch informací víc. Když ovšem vůbec nějaké dostanu.
Jednu výhodu to ukazovátko ale má - ten tuner umí kanály ještě něco nad 860 MHz i kabelovku, takže na předvolbách 6 a 7 mám i CDMA 464 a U:founa a na převolbě 8 si projedu LTE. Když na nich ručka překročí půlku stupnice, je jasné, že bez odlaďovače to nepůjde. Ale to je tak všechno.