SMPS transformátor

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
dred

SMPS transformátor

#1 Příspěvek od dred »

Idem si po radu...
Bude vadiť na SMPS transformátore po obvode jadra z vonkajšej strany "závit nakrátko" ?
Ide o to, že bývalým kolegom (počas mojej dlhšej neprítomnosti) sa pri kompletizácii podarilo - neviem akým spôsobom poulamovať zaisťovacie jazýčky a niektoré priečky na kostričkách pre spony... poskladal som už stovky takých trafákov, ale toto sa mi ešte nestalo :roll:
Uchytenie už mám vymyslené /mechanicky odskúšané za pomoci pôvodných spon a "spojovacích" plieškov medzi sponami z eska-pásky... (Tým vznikne po obvode závit z vodivého/kovového materiálu) Binderka okolo sa neosvedčila...teplom sa uvoľní...
Zalepiť nie je čo...lebo ulomené kúsky zahodili.. Keby to bolo na jednom kuse, tak to neriešim - naviniem nový, ale je ich 9 kusov... (škoda materiálu, robota...nasratý šéf..).
Přílohy
obrázok_2025-07-17_191251493.png
obrázok_2025-07-17_191251493.png
asdf
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od asdf »

Já bych hádal, že takovýhle závit nevadí.
Ivan_Ryger
Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"

#3 Příspěvek od Ivan_Ryger »

1. tento závit nakrátko nie je v skutočnosti závit nakrátko, lebo nie je kolmý na magnetické siločiary.
2. mimo magnetika sa vďaka jeho permeabilite pole blíži k nule.
dred

#4 Příspěvek od dred »

Ivo - vďaka za "osvetlenie" problému. :agree:
Na sieťových trafákoch to bývalo bežné, že boli opásané nejakým "kotviacim" plechom k základni, tam problém nikdy nebol ... tu som si ale nebol moc istý s ohľadom na inú - "vysokú freq." spínania...
Dnes sme to na "meracej stolici" so šéfom aj odskúšali v reále pod rôznou záťažou - je to OK! Bez nejakých anomálií... :prst:
Aspoň sa šéf ukľudnil :lol: ...Určite to skúšali nejako stiahnuť len drôtom a bez tých pružiacich sponiek... koľko ? jadier polámali si neviem predstaviť, keď "zničili" až 9 kostričiek na takmer hotových trafákoch! :roll:
Mahoney

#5 Příspěvek od Mahoney »

U feritových trafíček jsem často vídával po obvodu proužek mědi (spájený a ukostřený).
dred

#6 Příspěvek od dred »

Mahoney píše:U feritových trafíček jsem často vídával po obvodu proužek mědi (spájený a ukostřený).
Hmm.. to som videl aj ja , ale bolo to v podstate, ako "obalenie" do Faradaj klietky proti vyžarovaniu EM rušeniu vo "voľnom" priestore, kde to možno má vplyv na chod iných súčastí...Ale tieto meniče sú takmer dokonale uzavreté /autonómne - mimo zariadenia v hliníkovom profile so zadeklovaním z oboch strán - čiže vyžarujúce rušenie je takmer nepodstatné... resp. žiadne... len čo sa môže šíriť po kábloch, ako po anténe...
Mne išlo o to - či v tom "jednom závite okolo jadra" nemôže vzniknúť nejaký rušivý moment -blúdivý prúd - či ako to nazvať, ktorý by ovplyvnil chod meniča...jeho výkonové parametre a podobne...meraním sa to nepotvrdiilo...je to v norme..resp. v požiadavkách zadávateľa ..
Mne išlo o to mechanické prevedenie - či to bude mať vplyv na výsledok práce meniča...
lesana87

#7 Příspěvek od lesana87 »

Proužek mědi dokola trafíčka je závit nakrátko pro rozptylový tok, takže ho to výrazně potlačuje. Používá se to i u traf na 50 Hz, třeba Indel to má na síťových trafech pro elektronkový (audio) přístroje.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“