Co to teče pod mrazákem?

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jirkati

Co to teče pod mrazákem?

#1 Příspěvek od jirkati »

Před chvílí přiběhla žena s tím, že cosi mírně mastného vytéká pod pultovým mrazákem. Usoudil jsem, i když jsem chladící kapalinu z mrazáku nikdy neviděl, že se s námi 32 roků starý mrazák Calex 460 l rozchází. Je skutečně ta chladící kapalina bez zápachu a na omak mírně mastná? Je při odpařování agresivní ve smyslu koroze prostředí? Mrazák je totiž v garáži v domě.
Díky za smysluplné informace.
Michal22

#2 Příspěvek od Michal22 »

Chladící kapalina je jen za kompresorem, při tlaku. Jinak je to plyn. Jediné bud olej z kompresoru, nebo něco z jídla.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Chladivo sa vypari a miesto uniku zostane mastne od oleja, ktory je v chladive. Len je mi divne, ze to tecie. To by uz muselo byt vsetko chladivo prec.
p32

#4 Příspěvek od p32 »

Prostě dejte mrazák o kus vedle a uvidíte.
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

Žeby olej z kondu ? Jestli jo , ihned vyměnit . Aby prorezl ocelový namazaný plech 1,5-2mm se nezdá . Jedině , žeby něco z Tvého řemesla .
doktor365

#6 Příspěvek od doktor365 »

Chladivo to není a olej z kompresoru také ne.
BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

No po 32 letech by se svar mohl ukázat .
doktor365

#8 Příspěvek od doktor365 »

BOBOBO píše:No po 32 letech by se svar mohl ukázat .
Kompresor je svařený v půlce, tolik oleje tam není aby vytekl. Kdyby běžel a byla prasklá trubka tak by za nějaký týden něco vyházel. No ale v tom případě by mrazák bez chladiva nechladil.
BOBOBO

#9 Příspěvek od BOBOBO »

Žeby nemohl vytéci by mohl , ale úvaha o úniku chladiva je v tomto případě namístě .
kejki

#10 Příspěvek od kejki »

jirkati píše:Před chvílí přiběhla žena s tím, že cosi mírně mastného vytéká pod pultovým mrazákem. Usoudil jsem, i když jsem chladící kapalinu z mrazáku nikdy neviděl, že se s námi 32 roků starý mrazák Calex 460 l rozchází. Je skutečně ta chladící kapalina bez zápachu a na omak mírně mastná? Je při odpařování agresivní ve smyslu koroze prostředí? Mrazák je totiž v garáži v domě.
Díky za smysluplné informace.
Byla tu podobná žravá kráva za odvoz, mám se zeptat?
jirkati

#11 Příspěvek od jirkati »

V pondělí mi DATART přiveze nový mrazák Gorenje 372 l s +5 roků záruky. Až budu čekat na odvoz, tak ten čerstvě vyprázdněný mrazák převrátím vzhůru nožičkama a otevřu skříňku s kompresorem. Sám jsem zvědav, co se po těch 32 letech vysypalo - vyteklo.
Je zajímavé, že venkovní chladič vzadu je dosud teplý a kompresor ještě běží.
Naposledy upravil(a) jirkati dne 22 črc 2025, 06:29, celkem upraveno 1 x.
rnbw

#12 Příspěvek od rnbw »

A mrazi?
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

Každej chlaďař vám potvrdí, že pokud se někde na chladícím okruhu objeví mikrotrhlina, tak se pozná podle mastný, případně odkapávající skvrny na trubce. A že chlazení s únikem oleje může ještě klidně pár dní až týdnů makat.
Je to zvláštní, ale olej proleze mikrotrhlinou snadnějc než vlastní plynný chladivo tedy měkký a tvrdý freony.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
jirkati

#14 Příspěvek od jirkati »

Po převrácení mrazáku vyvezeného ven byla dobře vidět mastná trubička vystupující z mezistěny. Takže neopravitelné.
"Pobavili" mně chlapi od DATARTU, kteří přivezli, vybalili a zkompletovali nový mrazák, ustavili na místo a odvezli starý.
"Pane, takovou dobu, kterou fungoval váš mrazák Calex už žádná současná značka nevydrží. Je to spotřební zboží a když přežije záruku, tak je to dobrý kus."
p32

#15 Příspěvek od p32 »

Tak Gorenje bych asi nebral. Zase na druhou stranu právě může mít delší funkčnost než ty "značkové".
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“