Fyzikální záhadička

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

Fyzikální záhadička

#1 Příspěvek od Celeron »

Při zalejvámí kytek používám dvoulitrovky od Coca Coly. Dešťovku do dvou najednou, jedna v pravý a druhá v levý ruce, plním ponořením lahví do sudu hrdlem vzhůru, obě stejně hluboko.
Už jsem si několikrát všiml, že láhev v pravý ruce je vždy naplněná o 3-4 sekundy dříve než v levý ruce. Pokud se láhve prohodí, je to stále v pravý rychlejší. Dnes jsem to zkusil s dvěma flaškama od Gemerky a zase je ta v pravý rychlejc naplněná ale rozdíl je jen asi 2-3 sekundy. Zkoušel jsem pravou o pár cm hloub a je to stále stejný. Jen doplnění, světový strany na to nemaj vliv. Jak to vysvětlit?
Už to slyším, jak se pohoršujete a šklebíte. :roll:
Že by pravidlo pravý ruky? :lol: :lol: :lol:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Sandal

#2 Příspěvek od Sandal »

Nejspíš je v každym sudu jiná teplota vody, a protože s teplotou vody se mění její viskozita, vždy se naplní lahev s teplejší vodou dříve. Nic jineho mne nenapadá.
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
Celeron

#3 Příspěvek od Celeron »

Píšu "do sudu" krátce.
Tedy ze stejnýho sudu. :wink:
Začínám si myslet, že když jsem pravák, tak pravá je dominantní a má lepší motoriku při držení láhve pod vodou než levá. Až dorazí synovec levák, zopakujeme a uvidíme.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
pocitujlasku

#4 Příspěvek od pocitujlasku »

A ked das ruky do kriza? teda pravu ruku nalavo a lavu napravo. Tiez sa naplni rychlejsie?
No vidis, a tak si sa bal
PavelFF

#5 Příspěvek od PavelFF »

Asi záleží na úhlu sklopení láhve. Taky jsem nad tím přemýšlel jestli se naplní dřív když je svisle nebo šikmo. Jenže jsem měl jen jednu láhev, takže pokus byl neprůkazný. Asi v každé ruce máš jiný sklon.
samec

#6 Příspěvek od samec »

mtajovsky

#7 Příspěvek od mtajovsky »

Jako děti jsme s bráchou ve vaně soutěžili, kdo naplní láhev pod vodou dříve. Jako nerychleší metoda se ukázalo mírné zakrytí otvoru palcem a tím usměrnění bublinek k jedné straně. Určitě nedržíte obě láhve ve zcela stejné poloze.
rudolf02

#8 Příspěvek od rudolf02 »

Já nevím, ale nedělá to schválně starej Coriolis? Na podobný blbinky je kadet.
p32

#9 Příspěvek od p32 »

A kterou rukou si lépe ukrojíš chleba? A neříkej, že se krmíš rohlíkama. Prostě jsi borec a tu jednu ruku máš lepší.
EKKAR

#10 Příspěvek od EKKAR »

rudolf02 píše:Já nevím, ale nedělá to schválně starej Coriolis? Na podobný blbinky je kadet.
Nemyslím si, nebožtík Coriolis provádí nezdobu prostřednictvím tangenciálních sil způsobenejch rozdílem směru proudění vzhledem k rovině rotace Koule, u toho nabírání vody spíš jak padlo vejš bude roli hrát odklon tý který flašky od svislice a tím způsobenej rozdíl v průtokovým odporu bublin vzduchu ven a proudu vody dovnitř do flašky. Určitě všichni někdy z lahve něco vylejvali, takže budou mít i zkušenosti s tím, že pokud se flaška vylejvá v takovým náklonu, že výtok je přerušovanej bublinama vzduchu proudícího dovnitř, dá se najít ideální úhel, pod kterým nakloněná flaška vyteče za nejkratší dobu - v každým jiným to trvá dýl. To nabírání pod hladinou ze sudu bude ovlivněný stejným mechanismem. Takže pachatelem bude spíš Archimédés případně Venturi s Bernoullim než Coriolis ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
samec

#11 Příspěvek od samec »

A potom ešte niečo ako komínový efetk. Turbulentnosť prúdenia je ovplivnená blízkou prekážkou.
jenicek

#12 Příspěvek od jenicek »

A kterou rukou seš hotovej při masturbaci dřív? Nemá to spojitost, že třeba i tý flašce je jedna ruka příjemnější? :lol: :lol: :lol:
Ivan_01

#13 Příspěvek od Ivan_01 »

zlep dohromady dve fľaše izolepou k sebe, ponor ich najskôr jednou rukou, potom druhou, potom ich môžeš otočiť a bádaj kombinácií je dosť. Môj 2 ročný sa takto hrával vo vani :)
ransom

#14 Příspěvek od ransom »

Hlavně při tom blbnutí neodtrhávejte víčka. Nebo ještě zničíte planetu.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
golemson

#15 Příspěvek od golemson »

Je to jasně Archimédes. Naplněním první flašky poklesne v sudu tlak vody a proto se ta druhá naplní pomaleji. A jestli jsi pravák, automaticky tam strčíš tu pravou jako první, takže zvítězí. 8O
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“