Máme přebytek višní, tak vyzkouším burčáček...
Co s rybízem
Moderátor: Moderátoři
Mám ale problém, možná bude vědět pěstitel BOBOBO. Jak jsem ráno přišel, koukám, černej rybíz na několika větvích uschlý listy a plody takový zcvrklý. Když jsem ho před dvěma dny zalejval hadicí, tak jsem si nevšiml. Co to je, sucho, vedro (zalejváno každej druhej den večer) a nebo nějaká mrtvice jako bývá na třešních? Mám otrhat to co je na zdravejch větvích a ty zcvrkliny nebrat? Nepamatuju, že by tohle někdy dřív udělal.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Ale môže ísť aj o zmes faktorov.. Napríklad že ríbezľa korení plytko, ľahko prichádza o vlahu - mulčovať.. Tráva a burina vyciciava živiny - aj vlahu - šetrne odstraňovať.. Čierna ríezľa vyžaduje slnečné stanovisko.. Sused mohol v diaľke striekať herbicíd - fúkalo nesprávnym smerom. K tomu choroby, slnko, reakcia na ošetrovanie, atď atď.. Všetko iba na zváženie..
Inak mám za to, že špendlík, vraj čím ďalej sa menej vyskytujúci, nie je mirabelka - tá je iné ovocie, iba taktiež guľaté a žlté. Ak to má inú farbu, ide o iné - u fialovo-červenej môže ísť napríklad o myrobalán. Môžem sa mýliť..
Čiernu ríbezľu dávame veľa do mrazničky - úžasný zdroj vitamínu.. Teraz čerstvú mixujeme s banánom - výborný nápoj..
Nejsem agronom , ale chemik . Takže potravinářská chemie je mi bratrem . Dělával jsem jen jabčáku 300l ročně a další . Největší práce byla s jeřabinami . Ale nejlepší výsledky . Můj jabčák byl lepší , než valná část moravských kvasů "pro pražáky" . Prošel , i vlastním , snad vše , co SNTL o výrobě lihovin vydalo . Pracoval jsem na acetoctanu a tam mi denně prošlo rukama několik kubíků lihu . Něco málo o tom vím . Ale pokud se ti vloudí ty sušenky do vína , tak se nic neděje .
Ohledně kvasinek . Samý žvásty . Pokud to někdo umí a je vybaven , tak snad možná . Než se ty sušený vzpamatují , tak je pole zabráno dávno vnesenými dravci . Proto to teplo , blb stejně nebude chápat . Jako Karel , kterému jsem nabídl rybíz , ale je tak vymetený , že ani nechápe text . Jezdím za jeho práci na ryby , tak to asi 100km nebude , však ?? Tož tak .
https://radkavotavova.cz/rybizove-vino- ... a-tradice/
Snad na první kvašení méně sladké vody, ono to může bouřlivě vybublat, bublátko čistit a dávat čistou vodu. Pro druhé kvašení opět přidat kvasinky ve sladké vodě. Pozor na čištění vína, kal nechat na dně. Druhé kvašení zlepšuje chuť a jemnost vína (táta používal obvykle kvasinky cherry dle návodu).
Po stočení lahve zašpuntovat a zavoskovat! Pokud se pravidelně otáčejí po pár týdnech, špunty zadrátovat, víno bude šumivé (a stále sladké a docela silné). Nějaký roček ve sklepě vydrží. Po otevření po desetiletí opatrně nalévat, u dna se objeví usazeniny.
PS1: Šťávu vymačkat na strojku, žádná pára (ta je tak dobrá na šťávu), úzkostlivá čistota, lahve vypálit v troubě a propláchnout konzumním lihem. Špunty vyvařit.
PS2: Co nejde pomlít (višně, maliny), podrtit dužninu a vymačkat přes silnou látku. Pozor, malinové víno i po letech plně podporuje působení malin.
A kutilmile - nelituju tě
edit: Tak už se rozjel i druhej, zatím jedna bublina za 3 sekundy. Ale ten první už jedou bubliny asi tak 3 Hz.
V tom největším kvašení to byl téměř souvislej řetízek bublin. Takovej fofr jsem u šípku a jabčáku nikdy neměl.
Ransome, ty chceš fakt odpeckovávat rybíz?