Občas se pustím do kazetofonu, velice nerad a po dlouhém přesvědčování. Všichni vědí - rozeberu mechaniku, něco z toho vyskočí, přiběhnou trpaslíci atd..... Ale k věci - dělal jsem dva kazeťáky s tím že šel nesprávně posun kazety, důvodem bylo špatné vedení pásku a jeho proklouzávání. Náprava byla následující, na prvním jsem vyndal kladku a povrch opatrně očistil co nejjemnějším brusným papírem. U druhého už jsem kladku nevyndaval, na špejli jsem namotal kousek brusného papíru a dráždil kladku při chodu. V obou případech začal chodit mgf správně, píšu to sem až po více než roce občasného používání takto opravených přístrojů. Ono to už na první pohled vypadá, že kladka je lesklá zřejmě od materiálu pásku, stačí ji jen očistit od nánosů a funguje dál.
Stará známá… u neztvrdlých kladek stačilo umýt namačkanou vrstvičku z materiálu pásky isopropylem. Ztvrdlé kladky bylo třeba lehce přebrousit na trnu bruskou na kulato. Na to byl angažován kamarád co na té brusce pracoval. Šmirglem na špachtličce to jde taky a je dobré se snažit o to, aby střed kladky měl nepatrně větší průměr než okraje (soudkový efekt řemenice plochého řemenu)
A když je povrch kladky hodně tvrdý, modelářská bruska, nejjemnější brusný kotouček, kladku nasadit na nějakou kulatinku (osičku)
Jak se bruska točí, točí se i kladka, a když brusku proti ose kladky mírně vykloníte, parádně se to obrousí. Jen to nesmíte přehnat a ubrat moc...