Konštrukcia prístrešku - návrh ,odhad iba.

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
tiktak1953

Konštrukcia prístrešku - návrh ,odhad iba.

#1 Příspěvek od tiktak1953 »

-----------------------
Samože mozem styry podpery este o styry na koniec pridat pred zimov!
Nosne I profyly pre terasu ,ktore trcia vonku na terase ,su uz aj nosnikmi v pivnici pod zelezobetonovov platnov!Teda, jeden kus nosnika vnutri asi 2metre ,je az na koniec tersy.
Přílohy
istic domový marec 25.png
istic domový marec 25.png
chalupa pristresok.JPG
chalupa pristresok.JPG
Naposledy upravil(a) tiktak1953 dne 25 črc 2025, 20:27, celkem upraveno 1 x.
Zbieram hlavne nefunkčné náramkové hodinky PRIM,prípadne rôzne opravím.
Urobím hodinársky kurz pre začiatočníkov podľa priania.
samec

#2 Příspěvek od samec »

Podľa normy, balkóny, terasy, logie majú mať nosnosť minimálne 500kg na m².
Ivan_01

#3 Příspěvek od Ivan_01 »

postav sa na koniec tej konzoly, vyskoč a dupni. Ak vydrží, môžeš dať plachtu. Toto fakt si chceš zobrať na triko, že to na niekoho spadne ?
jirkati

#4 Příspěvek od jirkati »

Když jsem před pěti roky stavěl přístřešek 5 x 3 m, který je jednou dlouhou stranou stranou kotvený do traverz nesoucích balkon a druhou stranu nesou dva stojné trámy 12 x 12 cm a nosník 16 x 12 cm o délce 5 m. Nosníky plného polykarbonátu 3 x 1 m o tl 6 mm jsou po 50 cm (11 kusů o délce 3 m a profilu 7 x 16 cm). Všechno je zakázkově sušené smrkové dřevo z blízké pily. Všechno dřevo prošlo tlakovou impregnací, pak doplňkovou na potřebných řezech a dvě vrstvy ochranného laku a navrch olejová ochranná vrstva - vše z řady OSMO.
Jen pro zajímavost - stojny mám s nosným trámem spojené prošroubováním skrz oboustraně přiložené svařené a následně žárově pozinkované T kusy 700 mm z plocháče 100 x 10 mm. To všechno jen proto, aby mi s rezervou vyšly výpočty nosnosti min. 500 kg/m2. Takovou stavbu nelze odfušovat, protože se pod ní pohybují lidé. A taky to musí nějak vypadat.
rezis

#5 Příspěvek od rezis »

Vypočítat to neumím, ale už pohledem když se motám kolem vypočítaných věcí mi toto přijde jako nereálné...
Kdysi jsem měl v garáži o Ičko přivařený hák na zvedání. Jednou jsem tam zvedal skoro ke dvou tunám a měl jsem bobky. No ani se to nehlo. Pak dvě zimy na to řádně nasněžilo, do toho mokrý částečně mrznoucí déšť a to byly jiné síly jak mi na tom pukala omítka.
Internet - metla lidstva
dred

#6 Příspěvek od dred »

Nie som ani promovaný stavbár, ani projektant, ale z "mechaniky" musí byť jasné, že najväčšie zaťaženie je kladené pri tejto konštrukcii v označenom bode - proti vytiahnutiu nosníka z muriva.... nejaké "zapatlanie" omietkou či zacápenie betónom určite stačiť nebude....z muriva vytrhne dieru ako nič!! (smer najväčšej sily F)
Navrhovaná konštrukcia "laickým okom zvládne veľa, ale to ukotvenie o stenu v žiadnom prípade netreba podceniť... "vodorovná sila" (mierne zakrivená) na nosníku č.2 bude pri žaťažení enormná... To by malo byť kotvené niekde vo "venci" stavby.... tie riedke póro - tvárnice, alebo malta okolo tehly - ako sa to bežne vtedy stavalo, nie sú stavané na bočný - horizontálny - tlak či ťah.. Vertikálne to znášajú/zvládajú v pohode...
Přílohy
obrázek_2025-07-25_164743021.png
obrázek_2025-07-25_164743021.png
tiktak1953

#7 Příspěvek od tiktak1953 »

dred si sikovny,snazis sa pomahat,co sa ceni.nevsimol si si ale dolezite co som napisal!
Přílohy
pristrešok ďalši sposob upevnenie strechy.png
pristrešok ďalši sposob upevnenie strechy.png
Naposledy upravil(a) tiktak1953 dne 27 črc 2025, 12:27, celkem upraveno 1 x.
tiktak1953

#8 Příspěvek od tiktak1953 »

tiktak1953 píše:-----------------------
Samože mozem styry podpery este o styry na koniec pridat pred zimov!
Nosne I profyly pre terasu ,ktore trcia vonku na terase ,su uz aj nosnikmi v pivnici pod zelezobetonovov platnov!Teda, jeden kus nosnika vnutri asi 2metre ,je az na koniec tersy.
samec

#9 Příspěvek od samec »

Typický ukrajinský štýl. Tam vedia z roxorov a vodovodných trubiek nazvárať nie také prístrešky.
:lol:
dred

#10 Příspěvek od dred »

Ja sa nejdem hádať o tom, čo si kedy doplnil a upravoval svoj príspevok (čas a dátum) - myslím tým fakt - že ten íčkový nosník č.2 je súčasťou podlahy vo vnútri ..... jeho vytiahnutie z betónu by nehrozilo, ale je to "hladké" železo, ktoré môže byť problém pri horizontálnom namáhaní...
Ja som vychádzal z prvého TVOJHO obrázka, kde o tom nie je zmienka...
Ale až máš pocit, že doplnenie "rôznych" podpier ti ešte zvýši nosnosť celej konštrukcie, tak ich tam daj... ale uvedom si dôležité body kde je tá vysutá konštrukcia upnutá a aké je "smerové" pôsobenie síl pri zaťažení... Zbytočne budeš mať x-tonovú striešku - keď ti ju neudrží pri zaťažení murivo/stena :wink:
tiktak1953

#11 Příspěvek od tiktak1953 »

dred,ked som citovat ten prvy odkaz,tak som omylom zaciatok prispevku zmazal!Viaceri co to ako prvy pozorne citali, mi to mozu potvrdit, ze to tam bolo!! Huaweiom som to dnes odfotil,kedze mi to z sony xperia neslo stiahnut.Tu toislo stiahnut za dve -tri minuty.Keby tie icka neboli v pivnici 2metre pod podlahov,inac riadne ukotvene,myslis ze by to strcil 30cm do steny a odflakol?
Přílohy
IMG_20250727_190117.jpg
IMG_20250727_190117.jpg
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“