Co dnes pořídit za dlouhodobě spolehlivé auto?
Moderátor: Moderátoři
Ani to není vůbec nic nového. Technika byla v rámci koncernů sdílená už po válce. Dokonce přes oceán.
Jako národ Škodovkářů nemusíme chodit pro příklady daleko, že. A přesto Karoq, Tiguan, Ateca a Q3 rozhodně nejsou stejná auta.
Ani nový Mitsu ASX není totéž jako Renault Captur, i když jsou na pohled zaměnitelné.
(A ani moje babka s tvou babkou neupečou ze stejný mouky, vajec a cukru stejnou buchtu.)
Pokojstr je něco jako mýtická Sfinx. Akorát že má čumák z velblouda a prdel ze slona.
Na Pokojstra jsem si teď poněkud opravil názor. Viděl jsem z něj vystupovat něco velmi hezkého. Je to tedy něco jako nehezká, neforemná kukla. Akorát neni předem jasný, jestli z ní vyletí motýlek, chroust nebo masařka.
Tak takovýhle diskuse jsem nikdy neměl důvod číst. Budu hádat - diskutuje tam stovka lidí, co v tom v životě neseděli ale úplně přesně ví, jak je to na h***o.Jenyk píše:Zkuste si přečíst ten článek, diskusi pod ním a potom si něco zjistěte o složitosti dnešních BEV, požadavcích na zajištění jejich servisu a na požadovanou kvalifikaci servisního personálu. Aneb není všechno zlato, co se třpytí.
Mám tu věc na baterky doma už tři roky (eGolf) a oproti podobně starému autu (naftová Caddy) je tam tak polovina součástek. Takže je tam asi polovina věcí, co by měla být potřeba servisovat.
Technika dozajista dobrá, a volbu chválím. Ale co je zajímavý. Hybridní Toyotu jsme měli vlastně na prvním místě seznamu, ovšem návštěva u prodejce dala rychlou stopku. Ani v jednom modelu jsme se neposadili pohodlně. To se samozřejmě nedá zobecnit, každej máme vespod jinej fundament a jiný návyky, ale prostě to v našem případě takto vyšlo. Jsme asi zhejčkaní.Jenyk píše:RAV4
Sice jen polovina dílů, ale vzhledem k váze elektrosráčů jsou ty díly i práce na jejich výměně zhruba 3x tak dražší, než u spalováků - a vzhledem k přecpanosti elektrosráčů doplňkovou elektronikou je k tomu potřeba mnohem nákladnější diagnostický a servisní elektronický zařízení (navíc povinně napojený přes internet na servery výrobce, kam se bez možnosti kontroly majitelem odesílají gigabajty dat o způsobu používání elektrosráče), který zas servisy "rozpouštějí" ve svejch hodinovejch cenách ... Takže na servisu neušetříš vůbec nic. O co se toho mění míň, o to je to dražší - včetně "spotřebního" ale pro bezpečnost životně důležitýho materiálu, jako jsou brzdy, tlumiče nebo pneumatiky._luky_ píše:...Mám tu věc na baterky doma už tři roky (eGolf) a oproti podobně starému autu (naftová Caddy) je tam tak polovina součástek. Takže je tam asi polovina věcí, co by měla být potřeba servisovat.
A kutilmile - nelituju tě
Kamarád měl s VW Id.3 kolizi se srnkou. Lehce jebnutej čumák. Oprava přes půl mega. Ono se u toho mění všecko, čeho se zborcená kastle dotkne. Kabelový svazky, potrubí od termomanagementu, který vypadá jak cévní systém v mozku...
Jinak co se týče opotřebení to není vůbec žádná katastrofa. Až teda na ty gumy. Brzdy se nesjíždějí, spíš reznou od nepoužívání. Tlumiče, to je už ale blbost.
Brzdy reznou, takže aby brzdily, musejí se měnit. Plus kvůli váze musejí bejt výkonnější - i když se při běžný jízdě prakticky nevyužijou. V krizovce nemá motorová rekuperační brzda dostatečně rychlej náběh ani účinek - kdyby měla, nepotřebovaly by elektrosráče mechanický brzdy vůbec. Pro parkování by stačilo něco jako parkovací západka v automatický špajzce. A tlumiče - při velký váze a likvidaci sil, který na nich vznikají jsou minimálně o 50% dražší, než pro stejně velkej - ÚMYSLNĚ NEPÍŠU STEJNĚ TĚŽKEJ - spalovák... Plus hodinovky servisů - a za údržbu a provozní "spotřebku" se najednou platí stejný roční částky jako za spalováky = TAKŽE ŽÁDNÁ EXTRA VÝHODA SE NEKONÁ.ransom píše:... Až teda na ty gumy. Brzdy se nesjíždějí, spíš reznou od nepoužívání. Tlumiče, to je už ale blbost.
A kutilmile - nelituju tě
Karle, a ty už si nech to plivání síry. Já už skoro elektromobil koupil. Mně se to celkově líbí. On ne každej je zrovna EnyaQ. Nově třeba Grande Panda, C3, R5, Frontera, to jsou uměřený a ryze účelný elektrovozítka co dávaj smysl a nestojí majlant.
Vlastní zkušenost je neocenitelná. Vždycky se před vlastním výběrem snažím co nejvíce si přečíst a velmi často jsem pak překvapen, nakolik se mé zkušenosti liší od názorů recenzentů. Konkrétně když jsem se do téhle Toyoty posadil, měl jsem pocit, že ji udělali přímo pro mne.ransom píše:Hybridní Toyotu jsme měli vlastně na prvním místě seznamu, ovšem návštěva u prodejce dala rychlou stopku. Ani v jednom modelu jsme se neposadili pohodlně.