Prutokomer paliva pro Wartburg
Moderátor: Moderátoři
Áno, to som chcel navrhnúť hneď v ďalšom príspevku. Volá sa to "hmotnostný prietokomer" alebo "hot wire". S kvapalinou by to mohlo fungovať rovnako, minimálne podobne, s korekciou rovnako.RayeR píše:>samec
kdyz uz jsme u tech alt. zpusobu mereni, vzpomnel jsem si na 1 princip, ktery by mel dobre fungovat na prutok vzduchu, ale nevim jak u kapalin: NTC termistor obtekany kapalinou se v prvni fazi trochu ohreje prutokem proudu za dany cas a nasledne se v druhe fazi meri, jak se zmeni jeho teplota za dany cas. Cim vice tekutina proudi kolem, tim rychleji se ochlazuje. Tim ze se meri jen rozdil za relativne kratky cas, tak to muze byt celkem nezavisle na okolni teplote, prip. se prida druhy NTC na kompenzaci amb.temp. Nevim jestli by to bylo v realu pouzitleny pro tento ucel
Měl jsem to v Š100 a v zimě to byla docela divočina. Studená žrala na sytič kolem 33l/100km. Raděj jsem na to házel kulicha abych to neviděl.
Ale některé značky to neukážou. Ne že by nežraly, ale třeba nastartování nebo stání s běžícím motorem vůbec do spotřeby nezapočítávají.
Spotřebu palubní kompjútr vypočítává podle palivový mapy, kde má v závislosti na otáčkách, rychlosti a poloze plynovýho pedálu předem spočítanej objem dávky podle dýlky doby vstřiku. Proto výpočtu nevadí, že tlakovej regulátor na vstupu do společnýho přívodu ke vstřikům v každej moment část paliva vrací zpětným potrubím zpátky do nádrže. U karbcovýho auta s plovákovým ventilem záleží na tom, jestli má jen uzavírací, nebo trojcestnej ventil u karbce. U trojcestnýho ventilu se musí měřit 2x - jak přívod, tak zpátečka - a ta zpátečka se musí příslušným způsobem od přítoku odečíst ...
A kutilmile - nelituju tě
EDIT pro snadnější přechod otáček se karbce konstruujou tak, že v momentě počátku otevírání druhýho stupně se aktivuje mechanická akcelerační pumpička, která zmenší ochuzení nasávaný směsi tím, že přímo do proudu vzduchu vstříkne samostatnou tryskou určitej objem paliva bez ohledu na aktuální otáčky = na rychlost proudění ve Venturiho průřezu. Proto takový to "vrkání plynem" třeba na semtamfórech má největší vliv na nárůst spotřeby.
Na desticce elektroniky je fotodioda a 3 trandy, z druhe strany pak IR LED, ktera prosvicuje mezery mezi loukotema vrtulky skrz ztencene okenko. Docela hezky udelane.
Pripojil jsem to na napajeni (bila +, hneda -, zelena out) a fouknul dovnitr, reaguje to dost citlive, hned sem ten vystup saturoval na 5V a po asi 10s jak se to dotacelo, tak zaclo napeti klesat k 0. Takze to vypada, ze to funguje...