Modrá tehlička SPF 455 H5 - údaje
Moderátor: Moderátoři
Modrá tehlička SPF 455 H5 - údaje
chystám sa použiť do jedného prijímača, ktorý vyrábam, keramický filter. Mám tento, asi bývalá DDR:
https://www.hadex.cz/l811-piezokeramick ... spf455-h5/
Prehľadal som elektronicky všetky dostupné zdroje, ale nenašiel som žiadne data. Má niekto k tomu nejaké údaje?
Vypátral som iba to, že bol asi použitý v autorádiu Tesla 1902B a ešte v Rema Cornet 840 HiFi. V tých prípadoch sa vstup filtra pripája priamo na zaťažovací rezistor zmiešavača 3k9 a výstup filtra sa priamo pripojí na vstup MF (bez prispôsobovacieho kondenzátora). Hovorím samozrejme o A244D.
Chcel by som vedieť, akú má šírku pásma, vložený útlm, presný v/v odpor, z akých filtrom je poskladaný. Sú tam 3 samostatné filtre.
Za prípadné údaje budem vďačný.
Len mimochodom - čo znamená to EKG? Výrobný závod?
Soudruzi v NDR v katalogu zapomněli na ty barvy a písmenka:
rot = SPF455-9 červený
blau = SPF455-A6 modrý
grun = SPF455-B6 zelený
Die einzelnen Typen unterscheiden sich also nur durch "B", "A" oder "nichts".
Jednotlivé typy se liší písmeny "B", "A", nebo "nic".
Dabei bedeutet: přitom znamená:
"nichts" (SPF455-9) - Filter braucht keinen Schwingkreis filtr nepotřebuje rezonanční obvod
"A" (SPF455-A6) - Filter folgt auf einen LC-Schwingkreis filtr se zapojuje za rezonanční obvod LC
"B" (SPF455-A6) - Filter sitzt zwischen zwei LC-Schwingkreisen filtr sedí mezi dvěma rezonančními obvody
->Hill: Tiež vďaka. Zmenšil si počet zbytočných obsedančných otázok v mojej hlave o jednu
Ešte by som využil príležitosť a dostal trochu ponaučenia. Mám dve otázky:
1. Aký zmysel malo zapájať do série dva filtre s rôznou širkou - červená a modrá kocka napr. v spomínanom Dominante, v Sólo a pod.? Prípadne dva červené a jeden modrý v tej tehličke? Šírka filtra A6 je iba max. 7 kHz, čo ani nezodpovedná 9 kHz pre prijímače AM.
2. prečo niektoré filtre majú uvedené, že vyžadujú pripojenie na LC a tá tehlička, ktoré obsahuje 3 tie filtre, nevyžaduje LC? Pripája sa priamo na 3k9. Je to tým, že kaskáda filtrov má čisto reálny vstupný odpor? To vypadá ako nezmysel. Alebo je ten odpor zvýšený a nevadí tak pripojenie bez LC (u lacnejších prijímačov?). Rema Cornet 840 HiFi. to tak má, ale rozhodne nevypadá na lacnejší prijímač.
Tohle se dělalo jen u dražších přijímačů s KV rozsahem - smyslem podle mě bylo zúžit šířku pásma a tím případně odladit vedlejší silnou stanici. Na hovor to užší pásmo moc nevadilo ale slyšet to bylo. Solo/Dominant jsou nepovedená rádia, AM tam hlavně na feritku funguje blbě, rádio je tupé. Podle mě za to může nezvládnuté diodové přepínání rozsahů včetně vazebního vinutí na feritce. U 820 / T710 to chodí líp. A takové Finále, které má to nejjednodušší katalogové zapojení A244D a jen jeden modrý filtr, je citlivější a hraje líp než Solo/Diamant. Naproti tomu Progresson, který má novější A4100D a trojfiltr H5 hraje slušně a je i na feritku citlivý.robos píše:1. Aký zmysel malo zapájať do série dva filtre s rôznou širkou - červená a modrá kocka napr. v spomínanom Dominante, v Sólo a pod.? Prípadne dva červené a jeden modrý v tej tehličke? Šírka filtra A6 je iba max. 7 kHz, čo ani nezodpovedná 9 kHz pre prijímače AM.
Filtry na 455kHz dělala i Murata, od kterých se dá najít i katalog: Ceramic Filters (CERAFILr) for AM Receivers a některé se zde daly i koupit.
Ta křivka je jak kdybys vrcholem proložil šikmou přímku. Nemůže to vznikat nesprávným zakončením?
->xsc: dobré a užitočné zhrnutie. Díky. Niektoré z tých prijímačom mám doma, budem ich opravovať.
To by ale postihlo aj SV a DV (?). H5 filter môže mať šírku pásma 5 kHz. Nemám detailný prehľad, ale nemyslím si, že u nás bolo prípustné vyrobiť prijímač so šírkou 5 kHz (myslím prijímače povedzme od Galaxie vyššie). Alebo sa mýlim? Nebola náhodou kaskáda červenej a modrej kocky s tomu, aby sa krivka priepustnosti ešte viac priblížila obdĺžniku?xsc píše:Tohle se dělalo jen u dražších přijímačů s KV rozsahem - smyslem podle mě bylo zúžit šířku pásma a tím případně odladit vedlejší silnou stanici
Na vstupe som mal 3k3 + 680R, to isté na výstupe. Oscilo sondy som mal oddelené cez odpory 22k. Metóda sa mi zdá byť dobrá...xsc píše:Ta křivka je jak kdybys vrcholem proložil šikmou přímku. Nemůže to vznikat nesprávným zakončením?
V tomto ohledu jsou výborné stránky pana Kubáčerobos píše:Vyrábam si vlastný prijímač pre DV, tak je to skôr hranie a učenie.
Ano, postihne to všechny rozsahy. A proto je u T710 a 820 tlačítko "šířka pásma", kde to jde zapnout, jinak jede jen na jeden filtr. (710 má přitom jen SV...). Podobná volba byla i u starších rádií, kde to bylo dělané ještě LC filtrem. A je to uchem slyšet, když to přepneš. U Sola/Dominantu to vyřadit nejde, ale tam je AM stejně mizerné. Progresson má H5, ale na poslech mi přitom přišel lepší než ty předchozí s oběma zaplými filtry. Kdybych se chtěl jen víc přiblížit obdélníku, tak bych spíš dal dva stejné filtry za sebe, jak se to běžně dělalo u FM.robos píše:To by ale postihlo aj SV a DV (?)
To chápem, že aj keď prijímač nemá KV rozsahy, tak na SV sa tým dá užitočne zúžiť pásmo na úkor reprodukcie, ale odladí sa tým blízka stanica.xsc píše: A proto je u T710 a 820 tlačítko "šířka pásma", kde to jde zapnout,.
To už chápem menej, resp. vôbec to nechápem. Šírka pásma filtra A6 je 4,5 bis 7 kHz. Dominant a Sólo sa tvária ako HiFi sterou prijímače, takže nedokážem pochopiť rozhodnutie vyrobiť AM so šírkou 4,5 kHz. Pôsobí to prehistoricky, ale možno nejaký dôvod tam bol. Výsledok závisí aj od reproduktorov a šírka AM bola maximálne 9 kHz, takže to aj tak nie je HiFi.xsc píše: U Sola/Dominantu to vyřadit nejde,.
Ale predpokladám, že aj na SV robí rozdielny dojem v reprodukcii šírka pásma, t.j. 9 kHz prijímač má poznateľne lepšiu reprodukciu, ako 4,5 kHz...
Rozdíl mezi těmi dvěma filtry je slyšitelný poměrně dost, což si jde ověřit právě na 710/820, ale podobné přepínání LC filtru má i 816.