Jak by jste navrhovali resit riditelny zdroj 0-24V / 250A?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
martinkopp

#31 Příspěvek od martinkopp »

Když dáš do feedbacku integrovaných měničů jako LM5143 nějaký operační zesilovač apod, vyrobíš z toho spíš oscilátor než zdroj schopný regulace. Je podstatný rozdíl když chceš pomocí FB zcela vypnout měnič (u některých ani toto nejde protože mají nějaké minimum PWM) a nebo tam přidávat obvody jež budou pracovat v pásmu regulace. Regulaci můžeš rozhodit (nebo zlepšit) i kapacitou ve FB v řádu desítek pF nebo jen nevhodně taženým spojem na desce, natož nějakým přidaným OZ. Ale třeba budeš mít s LM5143 štestí. To že takovou techniku někdo používá v LED měničích a jiných je samozřejmě možné, ale ten měnič je na tohle navržen, což ale LM5143 s největší pravděpodobností není.

Dělal jsem tak kdysi stepdown pro DC solenoidy, kdy se jen po 100ms připnul k FB další odpor který snížil přídržné napětí. Nějaká regulace byla ukradená. Mělo to být malé, levné a jednoduché. Vůbec nebylo snadné najít měnič kde by to fungovalo a i tak se to chovalo všelijak podivně, např. že při některých vstupních napětích (naštěstí mino požadovaný rozsah) měnič vypadával apod.
Cust

#32 Příspěvek od Cust »

Kmitání bylo pravděpodobně způsobeno něčím jiným. Kdysi v pravěku jsem potřeboval regulovat proud do magnetu - magnetická čočka pro elektronovou optikou. Jo, kmitalo to jako kráva. Pak jsem si uvědomil, že jsem sice namodelovat celý systém, abych mohl dopočítat FB, ale zapomněl jsem na hmotnost jádra magnetu. Po dopočteni a úpravě integrační konstanty to šlapalo jako víno. ;-)
HF_Tech

#33 Příspěvek od HF_Tech »

martinkopp píše:Když dáš do feedbacku integrovaných měničů jako LM5143 nějaký operační zesilovač apod, vyrobíš z toho spíš oscilátor než zdroj schopný regulace. Je podstatný rozdíl když chceš pomocí FB zcela vypnout měnič (u některých ani toto nejde protože mají nějaké minimum PWM) a nebo tam přidávat obvody jež budou pracovat v pásmu regulace. Regulaci můžeš rozhodit (nebo zlepšit) i kapacitou ve FB v řádu desítek pF nebo jen nevhodně taženým spojem na desce, natož nějakým přidaným OZ. Ale třeba budeš mít s LM5143 štestí. To že takovou techniku někdo používá v LED měničích a jiných je samozřejmě možné, ale ten měnič je na tohle navržen, což ale LM5143 s největší pravděpodobností není.
Na co myslíš, že jsou nožičky COMP1 a COMP2?
martinkopp píše: Dělal jsem tak kdysi stepdown pro DC solenoidy, kdy se jen po 100ms připnul k FB další odpor který snížil přídržné napětí. Nějaká regulace byla ukradená. Mělo to být malé, levné a jednoduché. Vůbec nebylo snadné najít měnič kde by to fungovalo a i tak se to chovalo všelijak podivně, např. že při některých vstupních napětích (naštěstí mino požadovaný rozsah) měnič vypadával apod.
Stačilo tam dát MC34063A a nepodcenit velikost tlumivky. Taková aplikace je za hodinku vyřešená.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“