Fyzikální záhadička
Moderátor: Moderátoři
Ředidlo neboli rozpouštědlo je obecně terminus technicus pro jakoukoliv tekutou složku nátěrový hmoty, ve který se rozpouštějí a rozmíchávají ostatní složky nátěru. Dalšíma složkama jsou pojivo, barvivo, plnivo nebo třeba sušidlo (urychluje tvorbu povrchovýho filmu), o vícesložkovejch to může bejt i tvrdidlo a další komponenty. V případě monoakrylátovejch disperzí je takovým ředidlem nejčastějc upravená voda (čištěná, demineralizovaná). Vůbec jsem nemyslel něco, co napadlo tebe - nějaký nitro- nebo syntetický ředidlo.ransom píše:Ty vole, jaký ředidlo? ...
A kutilmile - nelituju tě
Vysvětloval jsi to ředěním. Penetrace se pro stříkání neředí ani víc ani míň než pro natírání.
S ředidlem (vodou) to NEMÁ nic do činění. Proto jsem se ptal: "jaký ředidlo?" Protože ŽÁDNÝ ŘEDIDLO.
Pro jistotu: namíchanou penetraci připravenou k použití můžu na strop natřít štětcem, nebo ji BEZ ÚPRAV A BEZ ŘEDĚNÍ ve stejném množství (a navíc rovnoměrněji) tamtéž naprskat rozprašovačem.
Penetrace do stropu v obou případech navzlíná. To druhé je ale údajně méně účinné. Proč?
Je to nějaká akrylátová srágora u mě to byl Sokrat.
Víš čím to jde dobře? Škrabkou na připáleniny na sklokeramický sporáky. Je v tom žiletka, co se dává do hoblíčku Narex, takže náhradní jde koupit.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Když napíšu monoakrylátová disperze, tak asi vím co píšu. Sokrat se používal už za komárů v textilkách jako jedna ze složek "tkalcovský šlichty" = roztoku, kterým se za tepla (přibl. 80°C) naimpregnovávaly připravený osnovy před tkaním, aby se při tkaní nekrčily a netrhaly. V tý "šlichtě" byl škrob, sokrat, prací soda, to všecko se po odvážení a odměření nalilo a nasypalo do půl kubíku vody a nechalo hodinku probublávat horkou párou - pak se to přečerpalo do nádrží šlichtovací mašiny, která osnovu odvinula z válců, protáhla šlichtou a následně sušila na párou vyhřejvanejch válcích - a nakonec navíjela už hotovej suchej pás na osnovní válce, který se pak přímo vkládaly do stavů.Celeron píše:...Je to nějaká akrylátová srágora u mě to byl Sokrat. ...
Důležitou vlastností tý šlichty muselo bejt, aby se po utkání látky z ní dala co nejnáz = nejlacinějším prostředkem vyprat - to se dělalo v úpravně, jinak by všecky látky byly tvrdý jak prkno a nedaly by se pořádně ušít. Takže v ní nesměl bejt jenom samotnej sokrat, i když taková šlichta by měla větší trvanlivost. Musel v ní bejt škrob, bohužel neošetřená šlichta se škrobem po 3-4 dnech jednoduše zkejsla ...
A kutilmile - nelituju tě
Takže rotace masy vody v sudu.
Stěny po penetraci normálně dýchají. Ta věc pouze zlepší soudržnost zvětralého podkladu. Krom toho nepenetruju stěny před malováním, ale pod stěrku s perlinkou a potom vyzrálou stěrku pod štuk. Rapidně to zlepšuje soudržnost mezi vrstvami.
Ono to vypadá, že tady moderní stavební materiály moc neletí. Hloubková penetrace teče jako voda. Ať ji ředíte 1:3 nebo 1:30, vypadá furt stejně a chová se furt stejně. Vsakuje se hluboko a nenechává žádné viditelné vrstvy, v podstatě zmizí. Akorát po jejím zaschnutí přestane povrch prášit a nedrobí se při přejetí prsty.
https://www.skamen.cz/hloubkova-penetrace-nano/
Pod malbu se používá penetrace na jiné bázi, ideálně od výrobce použité barvy.