Nespolehlivý domovní zvonek
Moderátor: Moderátoři
Nespolehlivý domovní zvonek
Tak mě napadlo spínat u zvonkovýho trafa primár. JYTY na to dimenzovanej je, tlačítko taky a v rozvaděči stačí přepojit. Po JYTY nic jinýho k tlačítku nejde. Jen je to značně neobvyklý. Neříká k tomu něco norma, že by to nemělo být? Nemůžu k tomu nikde nic najít.
Taková krávovina ale už mě párkrát nakrklo, když se někdo nedozvonil a pak mě to vyčetl.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Mám tady válcový Red Switche průměr 6 mm co spínají magnetem v ose. Možná do strojku ve vhodném místě vyvrtat díru, Red tam zalepit a na hmatník zalepit magnet. To by bylo asi věčný ale ty Redy jsou dost dlouhý a nevím, jestli se na hloubku KU68 vejdou.
No a nebo kontaktní, ale zatavený jazýček a magnet, jak už tu bylo zmíněno a opět onen mezixicht.
Trochu práce navíc, ale mělo by to být "na furt" (pochopitelně kromě vandalismu, úderu blesku apod.).
Edit: příp. použít zcela jiné tlačítko, totiž nějaké průmyslové s krytím IP68 a v nerezovém pouzdře.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Po pravde nevim, proc byt to melo norme vadit, vzdyt je to stejne, jako ovladat civku oldschool vakuoveho schodistoveho spinace.
Z toho síťového napětí bych měl trochu vítr, zvlášť, když musíš ruku prostrčit celkem slušně uzemněnými ocelovými vraty - kdyby se někomu povedlo vyloupnout nebo rozbít hmatník, asi bys to nepřeslechl i bez zvonku.Celeron píše:Nojo, ale jak to tam místo strojku zadělat? Na tom strojku se kolíbe hmatník...
Možná to bude vypadat, jako vtip, ale vzpomněl jsem si na ještě jednu bizarní variantu - kdesi jsem viděl zcela vážně míněný návod na ovládání světla u vchodových dveří zevnitř i zvenčí. Tam tedy byly ty vlasce dva (nahoře i dole), spínač uvnitř, venku jen hmatník.
Tak jsem to zhruba nakreslil, jak by asi vypadalo zvonkové tlačítko. Trubička byla dotěsněná okenním kytem, na vlasci trochu vazelíny, ať v tom klouže.
Ale, co bezpečně pamatuji, že popis byl v azbuce, takže nejspíš to vyšlo v JuT.
Pravda, vyžadovalo by to dlouhý vrták a uvnitř nějaké to zasekání krabice...
PotPalo, vazelínu jsem zkoušel, efekt nula. To tlačítko je ve vatovým zateplováku fasády barvy býčí krev a obrácený na jihovýchod. V létě na tý fasádě neudržíš ruku. Ta vazelína naprosto spolehlivě přes léto odteče beze zbytku.
JirkoZ, jak budeš do zateplováku osazovat něco jinýho, než stávající KU68 aby to k něčemu vypadalo? Navíc jak jsem psal, 20 cm vedle je to samý provedení schodišťák.
Přepojil jsem to na 230V. I když na 9V tlačítko zase nemakalo, první stisk na 230V kontakt ihned prostřelil a zvoní. Doufám, že navěky.
Byly tam dva problémy:
- poměrně dlouhá trasa vedení - úbytek na drátech a tlačítku
- poměrně malé napětí baterie 4.5V
Řešení bylo nově:
zvednout napětí: 3x článek 18650, (asi by stačily 2ks)
přidání malé destičky "DC zesilovač" s 1x MOSFET a 1x PNP tranzistor