Narex ASV 14E - závada motoru

Problémy s elektrickým nářadím

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
workhard
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od workhard »

V benzínu můžeš. Motory se tak běžně čistí.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
jardafiala

#17 Příspěvek od jardafiala »

mělo by stačit očistit komutátor a projet drážky komutátoru
Ian

#18 Příspěvek od Ian »

Vyčistil jsem benzínem, ale opatrně jen zespodu komutátor, proškrábnul jsem drážky a lehce jsem jemným šmirglem očistil komutátor. Složil jsem to zpět, ale motor je zřejmě K.O. Má vysoký odběr už naprázdno, kolem 5V už bere 4A a při zvedání napětí to jde nahoru.

Takže tu mám teď už dva totožné vadné motory Johnson. Koukal jsem i na Aliexpress, nejvíc se tomu podobá RS550tka, ale ta je o 1cm kratší. Ještě kouknu do zásob mám nějaké motory v šuplíku.

Případně jeden můžu zkusit převinout, já vím ono se to nevyplatí, ale mě to zajímá, tuhle zkušenost ještě nemám.

Pozn.: až teď jsem si uvědomil, že jsou to vlastně už celkem dost staré mašiny, ta starší bude mít 20 let a ta novější 15 hehe. Ale já tu starou používám prakticky denně, zkonvertovaná na lionku jede suprově.

EDIT: tak jsem ještě brouzdal na Alíku a tenhle typ je RS570tka, sedí to rozměrově...
jardafiala

#19 Příspěvek od jardafiala »

Jasně, příčinou bývá častěji mezizávitový zkrat na vinutí, komutátor jen zřídka. Jo a komutátor se NEŠMIRGLUJE!
Ian

#20 Příspěvek od Ian »

Vzal jsem superjemný papír - místama byl komutátor už chycený a byly tam nerovnosti (jak hořely uhlíky). Chtěl jsem to trochu srovnat, aby to nedřelo uhlíky.

EDIT: stejně je zajímavé, že se vinutí u těch malých motorů nějak víc nefixují, u vrtaček je to zvlášť namáhané, slouží to i jako motorová brzda, takže na to vinutí pak působí síly tam a zpět. Já vím cena, malý rotor a asi nikdo nechce, aby to fungovalo 20 let.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické nářadí“