Například dnes to není posilovač řízení, ale parkovací asistent který zaparkuje do mezery sám. Jako že já tam umím zajet, ale proč bych to manuálně dělal, když počítač to zvládne dobře?
Co dnes pořídit za dlouhodobě spolehlivé auto?
Moderátor: Moderátoři
- martinkopp
Takže milej nakoppnutej - nevkládej mi do klábosnice něco, co jsem na ni nikdy nenaklofal - já se neodmítám učit nový věci, já naopak odmítám se učit (a podporovat podobný snahy u jinejch) NEPOUŽÍVAT ZDRAVEJ ROZUM A OSOBNÍ ZNALOSTI A DOVEDNOSTI v místě, kde technika pořád ještě nedokáže člověka naprosto plnohodnotně a za všech okolností nahradit.
A kutilmile - nelituju tě
- martinkopp
To je důkaz, že nedodržuješ dvousekundový odstup. Je to typická situace, ve které dochází ke kolizím. Pravda, bez mrtvých a zraněných.workhard píše:Bytostně mě vytáčí asistent, který mně to zahamstne, když dojíždím odbočující auto. Bez toho bych se klidně obešel.
- martinkopp
To je blbost. Já dojíždím k autu, který zastavilo u středový čáry, protože dává přednost protijedoucím před tím, než samo odbočí doleva. Vidím, že vpravo od něj je dost místa, abych se "protáhnul", takže jen zlehka přibrzdím a nasměruju se k pravý krajnici (nebo obrubníku ve městě) - a ten zkurwenec elektronickej to vyhodnotí jako překážku v pruhu a zabrzdí. A to ne tak, že by mi zvolna zvednul tlak v brzdách, ale aktivuje se nouzový brždění, při kterým auto dělá stojku na předních. Protože dodržovat dvousekundovej odstup i před křižovatkou nebo dokonce před semtamfórama je nesmysl - tam je naopak lepší, aby auta stály co nejblíž k sobě, aby nevznikaly zbytečný prodlevy při rozjezdu. Ne, můj Drobek tohle nedělá, ale další plechovka v rodině, malý Citigo mejch rodičů takovýho "takyasistenta" má a je to děs s ním jezdit po městě. A co takovej "takyasistent" udělá v situaci, kdy jedeš po "jedenáctce" od Vamberka do Mechova, v Mechově je po celým Moravským předměstí 60km/h a u pekárny kousek před křižovatkou u Lidlu se ty pruhy rozdvojujou - ty si najedeš do levýho, protože za Lidlem chseš na následujících "světlech" odbočit doleva (Baumax, Interspar), v tom levým je volno a ty se chystáš plynule doklouzat ke křižovatce, když se těsně před tebe v tý šedesátce do toho levýho pruhu vecpe nějakej chytrák a ještě ke všemu začne brzdit, i když na semtamfórech už svítí kombinace červená-žlutá = za moment padne zelená a bude možný akcelerovat. Už jsem to v tom Citigu zažil a měl jsem chuť nejdřív rozkopat ten 🤐 kus elektroniky nahoře za vnitřním zrcátkem a hned potom rozkopat zádel zepředu tomu voslovi, co stál za takovým nastavením. Protože jsem najednou visel v pásech a člověk co jel za mnou si moh hubu vyřvat a houkačku vytroubit, jak mi nadával "proč jak pitomec zastavuju když je zelená". Jenomže já za to nemoh - zastavil "Pán asistent". A jsem strašně zvědavej, za kým by šla vina, kdyby ten za mnou neměl dobrý reflexy a do toho kufru se mi podíval - protože ten blb co vjel přede mne samozřejmě ihned z místa ujel, v Citigu naši nemají kameru a já tak vlastně nouzově zastavil "bez vážnýho důvodu" a tím ohrozil vozidla jedoucí za mnou.ransom píše:To je důkaz, že nedodržuješ dvousekundový odstup. Je to typická situace, ve které dochází ke kolizím. Pravda, bez mrtvých a zraněných.workhard píše:Bytostně mě vytáčí asistent, který mně to zahamstne, když dojíždím odbočující auto. Bez toho bych se klidně obešel.
Ano, přesně tak to je. Udržování jízdního pruhu nejvíc vadí těm, kdo už u předchozích aut neměli blinkry v základu a nezvykli si je proto používat.martinkopp píše:Je to podobné jako s tím neoblíbeným asistentem na udržování v pruzích. Pokud se naučíš používat blinkry, do řízení nezasahuje.
Zrovna před pár týdny jsem se svezl s jedním (výrazně mladším) nadšencem z Broumova, pro kterého není auto jen férový kámoš a pomocník, ale také směsí domova, pracoviště i chaty, protože v tom Superbéčku, či jak se ten jeho Rošťáq od nejmenovaného koncernu jmenuje, denně průměrně dvě a půl hodiny (možná i víc) tráví, což dnes dělá už dvaapůlkrát déle, než já. A tyto věci ho baví, miluje je, snadno se s nimi seznamuje a umí je využívat.
Jestli má stejný přístup i k ženám, jsme kupodivu neřešili.
Jeli jsme po všech možných cestách - od hradecké dálnice až po úzké okresky a místní komunikace v Železných horách - a asistenti se všude chovali naprosto slušně.
Přišlo mi to přinejmenším zajímavé, možná jsem neprojevil dostatek nadšení, ale u mě je to dané tím, že za 53 let ježdění jsem se dopracoval napřed k volantu na levé straně a řazení na podlaze, pak posilovači brzdy, následně k posilovači řízení, ABS, TPMS a couvací kameře. A vždy jen proto, že už to patřilo do základu. Nakonec jsem si vždycky zvykl.
Navigaci jsem ještě nepotřeboval, proto ji nemám aktivovanou. Základní výbava, ale na tu třeba ještě někdy dojde...
Podobně mám nespárované handsfree s mobilem, pádla pod volantem nevyužitá. Telefonovat za jízdy jsem dodnes nepotřeboval. Jestli volá někdo ke mně? Nezvednu to, leda to vezme hlasová asistentka, pokud tedy zrovna na sedadle spolujezdce nějaká sedí.
Netrpím předsudky, nezatracuji proto asistenty, i když mi jisté zkušenosti v elektronice i zkušenosti bývalého garážmistra říkají, že není rozumné spoléhat se na techniku stoprocentně. Samozřejmě lze očekávat i to, že se asistenti každému výrobci můžou chovat jinak, a každý se každému nezavděčí. Jde především o to, naučit se s nimi koexistovat podobně, jako s automatikami foťáků v mobilech. Když už si nemůžu nastavit všechno, co potřebuji, musím fotit tak, aby přesto vyšla čitelná fotka. Jenže u toho focení obvykle nejde o život...
Zrovna tažný zařízení je skvělým indikátorem tuposti průměrného točvolanta, který má kouli odundávací, ale je línej ji odundat, a tak všude jezdí s vystrčeným pérem, a na parkovišti s ním žďuchá do všech okolo.
Pravda je, že znám lidi, kteří se bez TZ neobejdou, ale já ho na svým autě nepotřeboval za 35 roků vůbec nikdy.
Na firmě z toho může bejt i komplikace. Na dodávku jsme ho nedali, protože by pak už musela mít kotouček jako náklaďák (souprava nad 3,5 tuny).