elektro revize malého napětí
Moderátor: Moderátoři
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Jednoznačně je dané jen provedení, zapojení a umístění ochranného vodiče PE.
Výjimkou může být ionizační hlídání plamene v plynových spotřebičích, vyžadující fázi na jediném konkrétním kontaktu přívodu, ale ty se nepřipojují prodlužkou.
Barvy vodičů nikdo nevidí, to asi nebude problém.
Mám pocit, že poslední dobou ty revize flákaji, dostal jsem revizi PP (prodlužovací přívod) i na zásuvku s volnými vodiči na druhé straně (zkušební zásuvka). Asi se RT nepokoušel kabely na věšáku rozplést a dal nálepky na všechno.
V NV č. 190/2022 Sb., v § 3, odstavec 2) je vyjmenováno vše, co není vyhrazené technické elektrické zařízení.
Tudíž netřeba RT elektro. Firma si může sama určit, kdo provede revize elektrospotřebičů.
To si může určit vždycky a musí to být vždycky revizní technik (revizní odvozeno od slova revize). Pokud myslíš to, že určitá zařízení nemusí dělat RT jako takový, ale jen elektrikář, tak o tom stejně musí sepsat protokol a musí to mít zaplaceno. Nakonec i ten RT může být firemní, tak proč to komplikovat? Mají normální elektrikáři málo práce? Stále je to o tom, že to musí být pravidelně zkontrolováno se zápisem na barevném papírku s podpisem atd. a ten dotyčný potom za to zodpovídá.tarantule píše:Firma si může sama určit, kdo provede revize elektrospotřebičů.
- monterjirka
Pokud je u pohyblivého přívodu průřez 1mm2, je to pro proud do 10AKvicala_r píše:... je problém najít cokoliv alespoň 1,5mm². Většina je dnes Emos navíc 1mm²![]()
...
Běžný spotřebič bývá do 2kW, takže to je OK, ale pokud je tam vícenásobná zásuvka, kdo čte omezení a kdo sčítá proudy toho, co tam připojí?
Jako student kdysi v pravěku jsem se tím, živil - oficiálně to bylo nazvané něco jako, že jsem měřil zařízení jako podklady pro revizního technika. Vždy jsem do firmy nalítli v několika lidech, každý si vzal jedno patro a jelo se.p32 píše:Jen se mi u toho podbízí, že k tomu strčí někoho s půlroční praxí.
Konvice bylo největší zlo, pak ještě ty prodlužovačky...
Někdy byl problém najít kovovou část spojenou se zemí na starých ledničkách. Jo a monitory, hromada kovových šroubů pouze v plastu - to člověk netušil kam se měřákem chytnout.
EDIT: Ještě si vzpomínám na ventilátory prodávané Vietnamci na tržištích. Přívodní kabel s jednoduchou izolací, tzv třída ochrany 0. To člověk nevěděl, jestli to rovnou nemá házet z okna.
- Behemot
- Doporučuje se dohled moderátorů
- Kontaktovat uživatele:
To máš úplně to samý s patch cordama na ethernet, dyž přídeš kamkoli do krámu a řekneš že chceš patch cord, tak dostaneš obskurní odpad z hlíny, co neviděl pokovení kontaktů podle normy, v lepším případě teda vlasově tenkou licnu, co taky nevodpovídá normě. Vohnout co vo tom neráčí namáhat lebeňu toho koupit bednu a já pak přídu a všecky ty sračky vyhážu, že to je dobrý tak na přivázání tyčkovejch rajčat.