Šmejdi v T-mobilu

Vše, co se týká mobilních telefonů, GSM bran, mobilních datových připojení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

#16 Příspěvek od Celeron »

matahari píše: Každopádně kolem sebe snad máš trochu přehled a sloupky od Cetinu jsou i označené např. jeden, druhý, nebo kdysi tam měli nálepky Internet HD viz. třetí.
Clověče, nevím. Ani jeden s těma dvěma výstupkama ve dveřích jsem nikde kolem neviděl. Tady je internet nacpanej do rozvodů pro pevný linky někdy z roku 2000, vzpomínám, že to byl něco jako SYKFY v černý tlustý izolaci jako mají kabely CYKY. Tyhle šedivý sloupky jsou všude kolem jen SR2 pro ČEZ.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
matahari

#17 Příspěvek od matahari »

Asi je brali od Micosu, ale ti už je nedodávají. V nabídce mají jiné.
Často vidívám i takové jednodušší sloupky.

Edit: Vidím vyplněné město a tam se opravdu loni datová infrastruktura od Cetinu "vylepšovala", jinak by nenaháněli nové zájemce.
Valdano

#18 Příspěvek od Valdano »

matahari píše:Asi je brali od Vidím vyplněné město a tam se opravdu loni datová infrastruktura od Cetinu "vylepšovala", jinak by nenaháněli nové zájemce.
Že by měl Celeron možnost připojení k Internetu přes optiku za humny a ani by o tom netušil? Možná to má v nějaké okrajové části Nového Bydžova, která ještě tou optikou není pokrytá.
Jak přejít s Internetem k Eri, převod bez výpadku připojení!

V případě, že již připojení typu xDSL máte od jiného operátora, zajistíme jeho převod k Eri Internet, bez nutnosti návštěvy technika. V objednávce zatrhněte (Převod stávajícího DSL k Eri Internet (dle KPU nebo OKU)). Pokud ještě kód KPU a nebo OKU nemáte, nevadí. Objednávku si vypište a tyto údaje nám žašlete dodatečně k Vaší objednávce, na náš e-mail: obchod@eri.cz. Tento kód (KPU nebo OKU) Vám předá Váš stávající poskytovatel, není to nic složitého.

Pevná veřejná IPv.4 a IPv.6 adresa je nyní v rámci AKCE 2025 ZDARMA
matahari

#19 Příspěvek od matahari »

Jestli jsi to nepochopil, tak minimálně se tahala optika k těm DSALMům, ve kterých se musel vyměnit i celý vnitřek. Proto to nazvali vylepšení služby. To co jsi tu dal, tak jsou nejspíš sdílené optické okruhy, které vybudoval Cetin a přeprodává je komukoliv viz. také zmínka o Tlapnet.

Na podzim sháněli, kdo by při jednom chtěl optiku také a letos se to nejspíš realizovalo viz. Usnesení ze 3.3.2025 bod 1233/63R/2025

Vyjádření města Nový Bydžov k povolení výkopové práce v pozemku parc. č. 2543/3 v katastrálním území Nový Bydžov ve vlastnictví města Nový Bydžov – v chodníku před objektem čp. 44, Třída Čsl. armády v Novém Bydžově, pro zajištění přípojky telekomunikačního vedení CETIN do nemovitosti.
Valdano

#20 Příspěvek od Valdano »

Na eri-internet.cz píšou.
Optický Internet Nový Bydžov, rychlé a stabilní připojení až 2 000 Mb/s.
Optiku zajišťujeme optickým kabelem přímo do vašeho domu.
Takže je zřejmě na některých místech v Novém Bydžově i možnost natáhnout optiku až přímo do domu.
EKKAR

#21 Příspěvek od EKKAR »

U nás na sídlišti to bylo obráceně. Vlákno až do bytu bylo natažený už skoro 20 let, ale skutečný připojení na optický rozhraní místního serveru kabelovky se uskutečnilo až v říjnu 2023 ... Takže od tý doby bez agregace a hezky 1:1 up/down, aktuálně tarif 500MB/s, reálně se to pohybuje mezi 470 a 500MB za vteřinu v obou směrech.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
matahari

#22 Příspěvek od matahari »

Stále jde o to, že páteřní optiku přitáhl Cetin a určitě za dotace. Potom už není problém udělat odbočku v optické vaně pro místní ISP a z toho to celé vzniklo.

To že naměříš 500/500, neříká nic o agregaci. V době kdy měříš, ti vyhradí linku, aby sis myslel "jak ti to úžasně lítá". Přečti si něco o GPONu, jaké aktivní prvky se používají, kolik mají na sobě portů a jakou rychlost mají jednotlivé prvky na uplinku. Když má např. jeden aktivní prvek uplink 10GB/s a v sobě několik karet s 16 GPON porty, tak z toho dokáží vykouzlit agregaci 1:64 a někdy i 1:128. Nebo si myslíš, že ti za 300 Kč měsíčně drží celodenně garantovanou rychlost?

Edit: Rychlost dole znamená, že můj ISP neví, že měřím rychlost. Je to přes VPN, která dá bez problému gigabit.
Přílohy
speed1.png
speed1.png
EKKAR

#23 Příspěvek od EKKAR »

matahari píše:Stále jde o to, že páteřní optiku přitáhl Cetin a určitě za dotace. Potom už není problém udělat odbočku v optické vaně pro místní ISP a z toho to celé vzniklo.
To že naměříš 500/500, neříká nic o agregaci. V době kdy měříš, ti vyhradí linku, aby sis myslel "jak ti to úžasně lítá". Přečti si něco o GPONu, jaké aktivní prvky se používají, kolik mají na sobě portů a jakou rychlost mají jednotlivé prvky na uplinku. Když má např. jeden aktivní prvek uplink 10GB/s a v sobě několik karet s 16 GPON porty, tak z toho dokáží vykouzlit agregaci 1:64 a někdy i 1:128. Nebo si myslíš, že ti za 300 Kč měsíčně drží celodenně garantovanou rychlost?
Hnátomáry, Třebová "visí" na 100G páteři od ČD Telematika a těch 500/500 na vstupu do bytu máme smluvně garantovanejch 24/365 s tím, že výpadky nesmějí překročit 1% provozní doby za posledních 30 dní, jinak platí poskytovatel odškodnění. Přitom první půlrok to bylo dokonce 1000/1000 jako "zaváděcí tarif". Za ten rok a půl co na optice jedeme jsme měli 2, slovem DVA dlouhodobější výpadky připojení v trvání celkově asi 10 hodin - oba po nahlášení údržby datacentra a oba v pozdních nočních hodinách. Krátkodobý výpadky v trvání vteřin jsou tak jednou tejdně - do minuty se ale spojení obnovuje. A nemáme cenu 399,-, ale tarif "BETA" za 450,- měsíčně s tím, že úplně stejnou cenu má "po metalice" šířenej tarif "Mistrál", kterej ale má kapacitu 100/10 - https://www.ktcz.eu/internet/nabidka . Ten jsme měli do toho října 2023. A výpadky byly na dlouhý minuty i hodiny, převážně kvůli závadám v napájení mezilehlejch linkovejch zešilovačů, který na trase jsou. Spadla větev na dráty, vypadla trafačka - bác, nešel internet v půlce města. V dobách DSL a ADSL jsem se poptával, jak vysokej datovej tok by k nám tehdejší TeleCom a EuroTel dostaly - když se všude inzerovalo AŽ 8Megabitů za vteřinu - a bylo mi řečeno, že na vzdálenost cca 4,5km od ústředny mi jsou schopní zaručit tak nanejvejš 1,5Mbitu ... agregovanejch 1:20 až 1:50 ... Brácha to měl, bydlel vedle ve vchodě a 1 stránka Bastlírny se načítala 15 vteřin i dýl ... To bylo v době, kdy jse se sem já registroval. Dneska už konečně nemusím rychlost ani objem staženejch dat řešit ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
DukeNuke

#24 Příspěvek od DukeNuke »

Záleží opravdu na poskytovateli. Od r. 2004 jsem měl netbox a metaliku do bytu. Ze začínajících 4/1Mbps to dotáhli až na 50/25. Pořád za stejnou cenu, něco málo pod 500,-. Pak to koupilo nej.cz, ti už si nechali platit za veřejnou IP, zvedli to na 100/100, metaliku změnili na optiku až do bytu a stálo to 358,-. Pokaždé se zárukou plné rychlosti. A loni to koupil kyslík. Automaticky to zvedl na 250/250. Objevily se výpadky, trvalo 16 dní, než laskavě dorazil technik, a to jsem denně volal a kamsi posílal screeny z pingplotteru. Na internetu to poznat nebylo, ale shazovalo to VPNku. Platím 488,-.
Nic lepšího u nás není, takže budu muset vydržet se skřípajícíma zubama. Rychlost se mele od 50 - 250, ale není to pravidelný, kdyby byla nižší vždycky odpoledně - večer, tak už reklamuju.
A jako "bonus" mě nutí do nějak kyslíkovské apky (nechci) a už asi popáté mi sami od sebe aktivovali nějakou službu, kterou taky nechci. To jsou takový ty vychytávky, jako na zkoušku a za tři měsíce máš platit. Takže tam vždycky volám, nechtěnou službu zruším a pokaždé jim sdělím, že mám zájem pouze o internet a nic jiného od nich nechci, nechť si to napíšou do análů. A je to marný, je to marný, je to marný. Na to, že mi každou chvíli volají s nějakou "super" nabídkou, už jsem rezignoval.
Se slzou v oku vzpomínám na netbox, kdy technik přijel i ten samý den.
EKKAR

#25 Příspěvek od EKKAR »

Jo, to znám. Dva měsíce zpátky jsem s nima řešil novou SIMku, protože stará se nějak nepohodla s nově spuštěným standardem 5G. Výměně SIM jsme věnovali asi 3 minuty, ale v "mezičase než mu potvrdí naprogramování nový karty", což byl zjevně naprosto účelově vytvořenej čas, trvající víc než 5 minut (schválně jsem si to stopnul) za účelem nabízet co to jen jde, jsem mu musel odmítat jednu nabídku za druhou - nejdřív mi nabídnul jejich "mobilní internet na doma" - na optiku 500M/500M neměl protiargument - pak nějaký balíčky do zahraničí = "nikam ven nejezdím!" - pak přidání karet pro děti = "moje děti si telefony řešej samy za svoje!" - no a potom vytáhnul tu jejich slavnou "vánplej", že mi ji na tu SIMku aktivuje na měsíc zadarmo na vyzkoušení. To moje zařvání "NE!!!" musel slyšet snad i akusticky mimo hovor, načež jsem se ho zeptal, jestli mám na něj podat stížnost za pokus o podvod, nebo jestli už těch pitomostí nechá - že mu neradím nic takovýho zkoušet opakovaně. A že bych radši věděl, jestli už má potvrzenou tu novou SIMku - načež po jeho ujištění, že druhej den bude na nejbližší pobočce k dispozici jsem mu vytípnul hovor ...
matahari

#26 Příspěvek od matahari »

EKKAR píše:Hnátomáry, Třebová "visí" na 100G páteři od ČD Telematika a těch 500/500 na vstupu do bytu máme smluvně garantovanejch 24/365 s tím, že výpadky nesmějí překročit 1% provozní doby za posledních 30 dní, jinak platí poskytovatel odškodnění....
Takže na té páteři 100G je vás v Třebové jen 200 lidí s 500/500?
I kdybys napsal 50 podobných odstavců, které budou plné tvých blábolů, tak ty počty ti nějak nevychází. Ještě tady naskenuj tu smlouvu, kde máš 99% SLA.
lesana87

#27 Příspěvek od lesana87 »

Tady se vesele míchají megabyty (MB) s megabitama (Mb), hodinky / holinky, obojí se natahuje.
EKKAR

#28 Příspěvek od EKKAR »

Blábol ti ty co chceš - já reaguju na tvoje kecy o natahování new optiky Cetinem a rozpouštění její ceny do ceny pro koncovýho zákazníka. To může možná fungovat u lidí, co mají "poslední míli" ve formě DSL vedení. Tady Cetin nenatahoval nic, tady už to koncový uživatelský napojení optikou až do bytu fyzicky natažený je řádově 15-20 let a jediný co se v tom září-říjnu 2023 udělalo, je nový optický rozhraní směrem k jednotlivým zákošům na místním datacentru, vlastněným firmou Kabelová televize CZ.

Andulko, pro ofčana se tarify vždycky udávaly v bitech, tzn. kb, Mb za vteřinu. Takže v bytech ty čísla samozřejmě děleno osmi.
lesana87

#29 Příspěvek od lesana87 »

EKKAR píše:aktuálně tarif 500MB/s, reálně se to pohybuje mezi 470 a 500MB za vteřinu v obou směrech.
Jasně, takže máš 4 Gb/s, jo?
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od Hubert_79 »

Určitě. Jako ředitel zeměkoule a vrchní brouk Pytlík takové připojení využije. Víš co toho denně musí vyřešit?
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
Odpovědět

Zpět na „GSM / CDMA / LTE technika a telefony“