Nespíná kompresor klimatizace . Opel Meriva A 2007

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
robo

Nespíná kompresor klimatizace . Opel Meriva A 2007

#1 Příspěvek od robo »

Dobrý den, Meriva 1.6 16V benzin nefunguje klimatizace. Mechanik zjistil že nespíná kompresor. Že to chce autoelektrikáře. Toho nemám ale napadlo mě zda v autě není relé které by ovládalo kompresor a jestli je kde ho mám hledat. Nebo jak je ovládáno spínání kompresoru? Děkuji
BOBOBO

#2 Příspěvek od BOBOBO »

Klima má vlastní jednotku . Je tam elmagspojka a kontroluj napětí do kompresoru . Nakonec tam můžeš těch 12V poslat napřímo , na zkoušku .
robo

#3 Příspěvek od robo »

Ještě doplním že před tímto zjištěním jsem byl klimu doplnit. Bylo mě řečeno úplně prázdný okruh není. Naplnil ale nechladilo. Tak si to vzal zpět s tím že tam vrátil co ta původně bylo. Poté servisak atd.
BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

A co jsi měl na diagnostice před plněním ? Jaký byl tlak v systemu ? Nebo jsi jen střelil ??
Hape
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Hape »

To ten kdo plnil klimu před tím nezjistil, že neběží kompresor? 8O To by snad měl být základní diagnostický úkon, ne? A i když na kompresor třeba není vidět, tak z tlaků v sání a výtlaku to snad musí být poznat, nebo ne? Vždyť v těch tlacích nemohl být žádný rozdíl, když neběžel kompresor.
doktor365

#6 Příspěvek od doktor365 »

Těch příčin muže být habakuk. Pokud o tom nevíš nic jak vše funguje a co blokuje klimu,tak nemáš šanci to dát dohromady.
doktor365

#7 Příspěvek od doktor365 »

BOBOBO píše: Je tam elmagspojka .
Záleží co tam je za kompresor. Stálo běžný kompresor nemá el.mag. spojku.
misocko

#8 Příspěvek od misocko »

nejake rele bude to posledné, to nieje stará chkladnička, termostat a ide / nejde...
Diag a zistiť prečo nejde. A ten plnič, amater? ...
workhard
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od workhard »

Je tam elmag spojka, měl jsem vadnou, taky nechladilo.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Sandal

#10 Příspěvek od Sandal »

Nebo ti tam narvali moc chladiva. Při dnešních teplotách je tlak ješte vyšší, a i malé přeplnění vadí.
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
BOBOBO

#11 Příspěvek od BOBOBO »

:lol: :lol: Ukáže diagnostika .
EKKAR

#12 Příspěvek od EKKAR »

Sandal píše:Nebo ti tam narvali moc chladiva. Při dnešních teplotách je tlak ješte vyšší, a i malé přeplnění vadí.
No, jestliže má klima BĚŽNĚ na výstupu z kompresoru tlak 30-60barů (podle typu), tak už rozdíl v teplotě okolí 5-10°C "do plusu" nemůže hrát žádnou významnou roli v nárůstu tlaku. Navíc plničky jsou automatizovaný natolik, že pokud by před naplněním zadanýho množství nadměrně narostl tlak, plnění se přeruší a automat vypíše chybu. Jedinej článek, kterej nějaký přeplnění může způsobit, je obsluha, pokud nesprávně zadá váhu chladiva - a ta se vypisuje na extra dobře viditelnej štítek v motorovým prostoru a při zácviku obsluh se na to klade extra důraz, protože přeplněná klima může buchnout - ne že by to někoho extra ohrozilo na zdraví nebo životě, i když i to se stát může, ale hrozej hmotný škody jak přímo na klimě, tak na okolních věcech a náklady za výměnu komplet klimy nechce nikdo platit, to je demontáž půlky auta ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
doktor365

#13 Příspěvek od doktor365 »

Tlak na výstupu bývá kolem 15 baru. Aby to bouchlo tak s tím jsem se ještě nesetkal. Pro hlídání nízkého a vysokého tlaku je v okruhu presostat. Když je málo chladiva nízký tlak kompresor se nesepne, když stoupne tlak nad nastavenou mez kompresor se vypne .
robo

#14 Příspěvek od robo »

Jel jsem klimu naplnit protože přestala chladit a plničku neviděla dlouhá léta. Při odsátí říkal že úplně prázdný okruh nebyl. Proběhl test těsnosti a plnění. Množství co je napsáno na štítku v autě. Ale klima stále nechladila. Tak si to svoje vzal zpět. Bylo to tak měsíc zpět a ten den tepleji bylo.
Poté auto dostal servisák kterého jsem požádal jestli by kromě jiného nekoukl na klimu, má i plničku. A ten říkal že kompresor by mohl být ok ale že se nezapne a nejde na něj napětí. A víc že musí autoelektrikář. Jestli tam je elm. spojka kompresoru a dle náhradních dílů tam bude, také je to rok 2007, tak je potřeba zjistit proč není elm. spojka aktivována napětím. A napadlo mě jestli tam není pro ovládaní relé.
doktor365

#15 Příspěvek od doktor365 »

Relé tam bude, ale dále ti to půjde ještě přes presostat, čidla teploty, termostat, čidla ventilátoru.... Každý auto to má jinak. Pokud se v tom chceš hrabat tak nejlepší sehnat El. Schéma.
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“