Nesrovnalost ve schématu zapojení NPN tranzistoru

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jklmpuzo

Nesrovnalost ve schématu zapojení NPN tranzistoru

#1 Příspěvek od jklmpuzo »

Ve schéma superreakčního přijímače uveřejněném v AR 10/1971 je rozpor mezi schématem zapojení a osazovacím schématem součástek na DPS, konkrétně je v osazení na DPS obrácená polarita elektrolytického kondenzátoru oproti schématu zapojení. Protože jsem v této oblasti začátečník , nedokážu posoudit, která ze dvou možností zapojení toho kondenzátoru je správná. Přikládám obrázek zapojení předmětného uzlu.
Přepokládám, že správně je schéma zapojení přijímače a nikoli osazovací schéma (tedy že kladný vývod elektrolytu je připojený na Betu T2). Můžete mi tuto domněnku potvrdit?
Přílohy
NPN zapojení.png
NPN zapojení.png
asdf
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od asdf »

Já bych ten kondenzátor dal plusem doleva. Jinak ten vývod tranzistoru se jmenuje báze a ne beta. Ještě teda nevím, jestli v tom schematu není něco vlevo.
ondraN

#3 Příspěvek od ondraN »

To schéma moc nedává smysl. Ten tranzistor nemá vůbec nastavený pracovní bod. Je to správně obkreslené?
Jinak v uvedeném schématu by měla být polarita (-) na bázi (ne betu) tranzistoru, takže osazovací schéma je správné.

Tranzistor má tyto vývody báze, kolektor, emitor. Beta se označuje proudový zesilovací činitel (nebo taky h21)
konosuke

#4 Příspěvek od konosuke »

šipka ven - NPN, kolektor na plus, ten elyt je asi fakt zakreslen naopak
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
jklmpuzo

#5 Příspěvek od jklmpuzo »

konosuke píše:šipka ven - NPN, kolektor na plus, ten elyt je asi fakt zakreslen naopak
Moc děkuju za rychlou reakci, píšeš, že je asi zakreslený opačně , ale ve kterém schematu je tedy špatně?
Pro úplnost vzhledem na přechozí rekce přikládám celé schéma a DPS.

Příloha zbavena zbytečného okolí a diakritiky v názvu souboru - příště už sám, jo?
Hill
Přílohy
prijimac__z_ar_10__1971.png
prijimac__z_ar_10__1971.png
asdf
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od asdf »

Tys nám dost součástek zatajil. :-) Já bych to asi zapojil bez toho ellytu a změřil, kde je plus a kde mínus. Prostě místo toho ellytu dát voltmetr.
ondraN

#7 Příspěvek od ondraN »

Tak s tím R8 už to má smysl. A pravdu má osazovací schéma. A pokud chceš mít jistotu, tak až to bude osazené a zapnuté, dej na ten elyt hroty měřáku, plus na plus, mínus na mínus a musí ukázat kladné napětí. A nebo použij místo elytu keramiku nebo svitek.
DukeNuke

#8 Příspěvek od DukeNuke »

Ryze odhadem - optimální pracovní bod na kolektoru T1 bude zhruba polovina napájecího napětí. Stejné bude přes R5 a R6 na jednom vývodu C14.
Na emitoru T3 nebude nikdy víc, než polovina napájecího napětí. To se navíc sníží děličem R7 a R8. C14 by tedy měl být minusem na bázi, správně by měl být plošný spoj.
Ale jak doporučují kolegové - můžeš C14 při osazení vynechat a změřit napětí. Případně použít keramiku, kde na polaritě nezáleží.
jklmpuzo

#9 Příspěvek od jklmpuzo »

Odstraněna citace předcházejícího příspěvku, viz bod 4f "Pravidel". jimirek

Ten nápad dát tam nejprve NE-elyt (keramiku, svitek ap.) je pro mně další poznatek - netušil jsem , že to lze. Jinak z tvé odpovědi (a i z některých předchozích ) pro mně vyplývá, že to není tak jednoznačné s tím, kde bude + a kde - , takže ta "předběžná měřící" metoda bude asi to, jsem hledal. Díky.
DukeNuke

#10 Příspěvek od DukeNuke »

Ony v roce 1971 ještě nebyly technologie, kterými by se dala vyrobit 2µF keramika. A svitek s takovou kapacitou by byl příliš velký. Proto je tam elyt. Slouží jen k přenosu střídavého signálu, takže tam lze použít cokoli.
DukeNuke

#11 Příspěvek od DukeNuke »

Tak jsem se s tím U/2 moc netrefil :-)
Nicméně jsem to zkusil naklovat do simulátoru. I tak vychází ta polarita v DPS správně. Hodnoty platí pro β=100. Pro takhle malá napětí je v podstatě i elytu jedno, jak ho zapojíš...
Přílohy
napetismaragd.jpg
napetismaragd.jpg
Mysteri

#12 Příspěvek od Mysteri »

V tých časoch dosť často boli uverejňované v ďalších číslach ,,opravy" schém, DPS a pod....
xsc

#13 Příspěvek od xsc »

Tohle asi nikdo neopravoval. Případné přepólování elytu o 0,5V se projevilo za tak dlouho, že už dávno byla taková hračka rozebrána na jiný experiment.
jklmpuzo

#14 Příspěvek od jklmpuzo »

Mysteri píše:V tých časoch dosť často boli uverejňované v ďalších číslach ,,opravy" schém, DPS a pod....
To bylo první , co jsem hledal, ale oprava nebyla uveřejněná, prohledal jsem několik ročníků AR než jsem to vzdal.
Možná zajímavé ještě v té souvislosti je, že totožné zapojení tohoto přijímače bylo po letech uveřejněné v AR 5/1980 jako návod na stavbu dálkového ovládání, a i v tomto článku je ve schématu elyt C14 zapojený + na bázi T2. V tomto článku, ale není deska DPS a autor se odvolává a doporučuje použít právě DPS z původního uveřejnění tohoto přijímače v AR 10/1971 (v odvolávce je chybně uvedené 5/1971), kde je polarita C14 obrácená.
Takže chyb tam bylo docela dost, proti tomu je moje přeřeknutí "Beta-báze"
legrácka :D
HF_Tech

#15 Příspěvek od HF_Tech »

Pro klid duše tam můžeš dát dva kusy tohodle: https://www.tme.eu/cz/details/fg28x7r1e ... c-tht/tdk/ nebo podobný.
Svitek by to chtělo spíše bezindučkní.
Tenkrát to byl součástkový pravěk a stavělo se z toho co bylo.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“