Nesrovnalost ve schématu zapojení NPN tranzistoru

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hape
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od Hape »

Elektrolyty existují i v bipolárním provedení. Takový na pouzdru nemá vyznačenou polaritu a nebo je na něm přímo uvedeno bi-polar. Netuším ale, jestli je vhodné jeho použití v diskutovaném zapojení a jestli se dá sehnat s požadovanými parametry.
HF_Tech

#17 Příspěvek od HF_Tech »

Bipolární elyt se ještě sehnat dá, ale do tohoto zapojení vhodný není.
Dá se použít v zapojení se střídavým napětím, kde střední hodnota napětí je rovná nule.
ondraN

#18 Příspěvek od ondraN »

Setkal jsem se s elytem v gramofonu, 47M/16V, který byl zapájený opačně. A po čtyřiceti letech používání byl stále OK. SS napětí na něm bylo okolo 2V. Takže při takhle nízkých napětích to nebude asi až tak horké.
DukeNuke

#19 Příspěvek od DukeNuke »

Zkusil jsem simulaci s T1 β=200 a v tomto případě je napětí -98mV.
Přepólovaný elyt se řešil třeba https://www.ebastlirna.cz/modules.php?n ... &p=1378533
Z odkazu tam uvedeného mi vychází, že pokud při přepólování nebude napětí nižší než -1V, není se třeba tím vůbec zabývat.
Nejlepší způsob tu již byl zmíněn - prostě napětí změřit a podle toho zvolit polaritu.
xsc

#20 Příspěvek od xsc »

V Komexthermu byl elyt, který byl přepólováván do záporu o 0,7V držených tam ochrannou diodou podle toho, zda byla teplota vyšší nebo nižší než regulovaná. Přes léto tak byl přepólován celou dobu a při startu sezóny pak díky poklesu kapacity šla regulace jedním směrem hůř. Po dvou letech jsem ho musel měnit.
DukeNuke

#21 Příspěvek od DukeNuke »

Pokles kapacity u PRCáckých elytů je normální věc. Spousty jich měním po dvou letech i přes to, že je polarita v pořádku.
xsc

#22 Příspěvek od xsc »

To nebyl PRCácký elyt ale klasická Tesla.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“