Nespíná kompresor klimatizace . Opel Meriva A 2007

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
p32

#16 Příspěvek od p32 »

robo píše: A ten říkal že kompresor by mohl být ok ale že se nezapne a nejde na něj napětí. A víc že musí autoelektrikář. Jestli tam je elm. spojka kompresoru a dle náhradních dílů tam bude, také je to rok 2007, tak je potřeba zjistit proč není elm. spojka aktivována napětím. A napadlo mě jestli tam není pro ovládaní relé.
Takový názor bych bral u auta z roku 2007. Takže jednodušeji: náplní a ani kompresorem to nebude. Zbývají dráty, elmagspojka a relé. :wink:
Ber to tak, že u aut z východu na Japonskem po 4-5 letech odchází klimatizace, podle servisů je to špatný kompresor, ale viděl bych to spíše na ta relátka (kšeft je kšeft). Takže u 18 let starého auta stačí proměřit (podle schématu) a kde je brzda pro napětí, tak to v klidu zjistíš i sám.
robo

#17 Příspěvek od robo »

U 4-5letých aut s tím kompresorem potíž bývá. U škoda rapid koho to potkalo v záruce tak bez vytáček měnili za jinou značku a při dobrém štěstí i krátce po záruce. Elm. spojka se už taky moc nenosí, holt cena.
BOBOBO

#18 Příspěvek od BOBOBO »

Proto mám feldu 25 let a klima jede jako zamlada .
rezis

#19 Příspěvek od rezis »

robo píše:... Elm. spojka se už taky moc nenosí, holt cena.
Co vím tak místo toho naklápějí plynule tu desku takže mění výkon kompresoru podle potřeby. To je spíš naopak dražší řešení.
Nicméně kdysi jsem sledoval u svého JTD z roku 2004 co se stane když zmáčknu tlačítko klimatizace. Ve skutečnosti je to nazváno nějak jako povolení chodu. Na volnoběh nejdříve přesunul EGR, zvednul tlak v railu, zvednul dávku paliva a pak sepl čerpadlo. Co vše při tom ještě hlídal těžko říci. Určitě něco z lambdy. To jen pro představu, že to nemusí být jen relé
Internet - metla lidstva
robo

#20 Příspěvek od robo »

To vše po sepnutí klimatizace je z důvodu omezení poklesu otáček motoru při sepnutí kompresoru, zátěž pro motor. U některých vozu je sepnutí kompresoru znát na chodu motoru. Může to být jen moment, než to jednotka motoru zaregistruje a zvedne trochu otáčky na normál.
Sandal

#21 Příspěvek od Sandal »

rezis píše:
robo píše:... Elm. spojka se už taky moc nenosí, holt cena.
Co vím tak místo toho naklápějí plynule tu desku takže mění výkon kompresoru podle potřeby.
Tak to jsem ještě neviděl, že u klimy by to tak bylo. Co já vím, tak když kompresor nemá spojku, tak je klima vybavená proporcionálním expanzním ventilem.
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
doktor365

#22 Příspěvek od doktor365 »

[/quote]Tak to jsem ještě neviděl, že u klimy by to tak bylo. Co já vím, tak když kompresor nemá spojku, tak je klima vybavená proporcionálním expanzním ventilem.[/quote]
Proporcionální expanzní ventil to nemá, ventil je v kompresoru, který řídí naklápění desky a tím ten výkon.
BOBOBO

#23 Příspěvek od BOBOBO »

Však to píše . V našich podmínkách dmychadlo 3/4 roku chrápe a tak je nesmysl , aby se mechanika dřela .
rezis

#24 Příspěvek od rezis »

robo píše:To vše po sepnutí klimatizace je z důvodu omezení poklesu otáček motoru při sepnutí kompresoru, zátěž pro motor. U některých vozu je sepnutí kompresoru znát na chodu motoru. Může to být jen moment, než to jednotka motoru zaregistruje a zvedne trochu otáčky na normál.
Ano je to aby to motor "ustál" ale pokud jsem se díval to vše proběhlo před sepnutím klimy... Takže těch podmínek je tam asi milion krom tlaků (samozřejmě záleží na roku a výbavě auta)
Internet - metla lidstva
doktor365

#25 Příspěvek od doktor365 »

Já zapínám i v zimě, na odmlžení oken denně ráno.
BOBOBO

#26 Příspěvek od BOBOBO »

však seš doktor a ti mají jiná auta . :lol:
doktor365

#27 Příspěvek od doktor365 »

BOBOBO píše:však seš doktor a ti mají jiná auta . :lol:
:D služební Renault Trafic :D
AZK401

#28 Příspěvek od AZK401 »

406 s motorem 1,97 měla teplotní relé, které nedovolavalo zapnutí klimatizace při přehřátí motoru - tvrdil servisák, ale nedokázal ho najít ani fyzicky, ani v katalogu ND. Ale fungovalo, když auto stálo delší dobu ve vedrech na sluníčku, tak se klima nespustila, až po cca 30 minutách stání ve stínu s otevřenou kapotou.

Není-li katalog, nahlížím do dílů v Auto-kelly a většinou člověk najde, co potřebuje a nebo ho to alespoň trkne, co v autě vlastně má.
BOBOBO

#29 Příspěvek od BOBOBO »

Spíš to byl tlakový spínač . Při nefunkci se ohřejí všechny části a tlakový spínač klimu odstaví .
AZK401

#30 Příspěvek od AZK401 »

A nebo tak. Takže odborník hledal blbě....
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“