Gleťák je hladítko, vulgo po staru "rajblík". Musí bejt hladký, proto je klasický plechový, moderní plastový. Hladí se tím surová mokrá malta/štuk. Žádný filcový nebo houbový - tím se nehladí, ale "filcuje" = finišuje už zaschlej štuk. Na "roztočení" štuku se dřív používal filc, proto se tý úpravě říká "filcování". Ten filc musel bejt mokrej, aby rozmočil bezprostřední povrch štuku a "rozmydlil" ho v nerovnostech = hrby se shrnuly, dolíky zaplnily - a protože se to dělá krouživým pohybem (ano, "nanést vosk - rozetřít vosk" = Karate Kid se rád připojí), někdo tomu říká "roztáčení" nebo "roztočení". Taky se ten filc musí opakovaně namáčet do šplouchance vody ve škopíku, aby se na něm doplnila voda pohlcená štukem - a zas se to nesmí přehnat, aby ze stěny necrčela voda. Filcovat nejdou sádrový stěrky, ty se musejí brousit (sádrařskou brusnou síťkou) - na filcování musí bejt štuk/stěrka vápenná. A už jsem viděl fachmany "filcovat" kusem namočenýho polystyrénu. To všecko jsou věci, který nejde se naučit z knížky nebo TyTrubky, to si každej musí vošahat na svý paprče sám. Samozřejmě, od někoho zkušenějšího, kdo to ukáže a zkritizuje chyby se to učí líp a rychlejc.DedVseved píše:Někde je gleťák všeobecně hladítko a jde jen o název. Jestli bude ocelové, polystyrénové, filcové nebo mořskohubové, je podružné.
Štukování
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
A kutilmile - nelituju tě
Místnosti mám za mokra oškrábaný a potom za sucha přebroušený sádrařskou síťkou ve vibračce. Mám obavu, že když naštukuju jen zaházenou elektriku a zazděný dveře + nějaký další jádrovkou opravený fleky, tak to bude vidět jako panáci na zdi. A přeštukovat to celý nevím, jestli by to na těch oškrábanejch stěnách, i když napatlaných hloubkovou penetrací drželo tak, jak by si člověk přál. Přeci jen při škrábání sem tam zbyde něco po malbě, a na tom jak známo štuk vůbec nedrží.
V těch 30-tých letech to byla móda. Jedna místnost je první malba fialová a druhá zelená a na tom různý nepravidelný geometrický obrazce.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
No, to jsi zase napsal chytrou věc. Měl by sis uvědomit, že když chceš řešit co na zeď a jak štukovat, tak v první řadě musíš brát ohled na to, z čeho ta zeď je.Behemot píše:Cement a lepidla s vysokým podílem cementu jsou velice vodo-nepropustný. Ať už esli jde voda ze stěny, bo se navopak usadí pára na ní, ten cement je zábrana, na které se to zarazí. Následky jsou snad zjevný, ne?
Např. pokud zbouráš starou zeď mezi dvěma místnostmi a budeš stavět novou o kus dál, abys upravil rozměry těch místností, tak na 90% každý bude tu novou stavět z Ytongů. Na takovou postavenou a vyschlou zeď dáš vždy jen lepidlo s perlinkou a potom až štuk. Když tam tu perlinku s tím cementovým lepidlem nedáš, tak se ti potom bude smát každá návštěva (slušně řečeno). Co potřebuješ na takové zdi vodopropustného??? Ta zeď je přece tímto izolovaná proti vlhkosti, takže se nemá co z ní odpařovat do vzduchu!
Následky jsou jasné a to takové, že opravdu nikdo nechce, aby mu zeď (jakákoliv) furt sákla vlhkost a jako taková byl furt vlhká! Informace o vlhkosti na zdi je pouze o tom, že v místnosti vzniká nadměrná vlhkost, kterou nikdo nevětrá a potom se diví, že má všude plíseň. Jak to asi děláš v koupelně, která je celá vykachlíkovaná a kde se nejvíce všude usazuje pára?
A jsou samozřejmě různá lepidla podle podmínek použití v různých cenách a nikdo nikomu nepředepisuje, že musí použít jen ta lepidla, která zná jen on. A právě hodně z nich má své plusy, ale i mínusy.
Víš jak dlouho taková zeď vysychá?Já měl čerstvé Ytongy lambda 375 na celý bungalov 120m2,trvalo 2 roky než to bylo ideálně vysušené.Žádné lepidlo,tenká vrstva fajnové Weber1mm pak se natáhla perlinka a další vrstva omítky.Max 2-3mm celková tloušťka.Výsledek bezvadnýp32 píše: Na takovou postavenou a vyschlou zeď dáš vždy jen lepidlo s perlinkou a potom až štuk
Palivové dřevo ti taky dokonale nevyschne za měsíc