Jaxe pájí oboustranné piny???

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
HF_Tech

Jaxe pájí oboustranné piny???

#1 Příspěvek od HF_Tech »

Jak se průmyslově pájí "oboustranné" piny na shield desky jako je obrázku níže?
Zkoušel jsem to hledat, ale nepovedlo se mi najít nic konktrétního.
Jediné, co jsem našel je nějaká možnost "donut" solder paste ve tvaru kroužku pro osazení menšího počtu kusů ručně.
Přílohy
Cudly.jpg
Cudly.jpg
samec

#2 Příspěvek od samec »

jenicek

#3 Příspěvek od jenicek »

V jedný firmě co jsem dělal se to pájelo ručně (tisíce kusů za den). Když máš grif, nemusí se to pájet pin po pinu ale pomocí širokýho hrotu (dláto, kopyto) jenom pomalu jedeš a dodáváš cín. Za minutu Ti takhle zapájím 100 pinovou jednořadou lištu s předehřátou deskou. :wink:
HF_Tech

#4 Příspěvek od HF_Tech »

Samec: takhle právě nee. Ručně to umím zapájet taky.
Tohle jsou demo desky od ST a nejsou tam žádné stopy po tavidle nebo ručním pájení. Cín je úplně čistý a má na pohled strukturu jako při reflow pajení.
msar

#5 Příspěvek od msar »

Možná v sítotisku natisknout pastu pro SMD a pinheadery, strojem osadit SMD, ručně vložit pinheadery a přetavit v reflow peci
bu2520

#6 Příspěvek od bu2520 »

Nejsou tam ty piny jen nalisované?
jenicek

#7 Příspěvek od jenicek »

Tam kde sem ručně osazoval tyhle hřebeny se desky myly a ten kdo uměl pájet, tak bys nepoznal, že to není z automatu. Každopádně ale na Tvý fotce je minimum cínu, což naznačuje pájení automatem. Přikláním se k tomu, že to bylo osazeno automatem a pak v rámci osazování SMT tam byla nanesena pasta a prošlo to infraohřevem nebo pecí (těžko soudit jakej je plast tý lišty)
martinkopp

#8 Příspěvek od martinkopp »

Finta u pájení tohohle (nebo častěji tzv. stacking header) spočívá v tom, že pin má v místě průchodu deskou a kousek za ní jako povrchovku ENIG a zbytek pinu je nikl nebo galvanické zlato na které pájka nechytá. No a pak už se to jednoduše zapájí vlnou, ať už celodeskovou nebo jen tou selektivní fontánkou po jednon/několika pinech. Kde je ENIG, tam pájka chytne okamžitě, na nikl už za tu chvilku ve vlně ne. Žádné čáry, čínské děti ani staří poctiví machři páječi v tom nejsou :-)

Případně pokud chceš pájet takové jež uvedenou úpravu nemají, tak se piny něčím maskují (zakryjí) a opět vlna.
ok1hga

#9 Příspěvek od ok1hga »

jenicek píše:Každopádně ale na Tvý fotce je minimum cínu, což naznačuje pájení automatem.
. . . musíš mít rentgenový voči !
já z té mrňavé fotky nepoznám skoro nic . . .
jenicek

#10 Příspěvek od jenicek »

Musíš se na to kouknout z dálky, z blízka vidím taky rozmázlý prd. :lol:
Martinkopp: Tak sem zase o něco chytřejší, říkal jsem si že v tom musí bejt nějakej fígl, protože srát pastu na pin by byl dobrej vopruz i pro automat. A co dělaj nejdřív, vlnu nebo SMT? U ručního doosazování bylo samozřejmě nejdřív SMT a pak THT.
Kvicala_r

#11 Příspěvek od Kvicala_r »

Říká se tomu selective soldering wave. Nemusíš ani čistit residua. Je to fontánka roztavené pájky, někdy v blízkém prostředí ofukovaná dusíkem skrze oxidaci...
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“