Spínání solárního čerpadla
Moderátor: Moderátoři
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Spínání solárního čerpadla
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... nu&start=0
Motorů z praček je dost, tak tam šel další. Ten vydržel asi měsíc a vypálily se mu lamely ve dvou místech proti sobě. Zřejmě zůstal stát a jak se proud při ranním osvitu zvedal, neroztočil se a ty lamely se poškodily. Proto jsem začal hledat co s tím, viz tvůj odkaz. Nakonec se ukázal, jako nejjednodušší řešení soumrakový spínač, narychlo ubastlený z teplotního komparátoru. Místo teplotních čidel jsem dal trimr, fotoodpor a protože měl výstup na 230V, spínal jsem s ním relé. Tři jeho kontakty do série měly zajistit, že přežije těch cca 120V DC. Bohužel nezajistilo a relé taky po 3 měsících vyhořelo.
Takže hledám jednodušší zapojení a na spínání prvek co těch 120V DC a 3A už přežije trvale.
To DukeNuke. Zapojení s kondenzátorem i s tím tranzistorem znám, doplním ten tranzistor.
- martinkopp
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Místo fotoodporu je tam panel, stačí tedy měřit napětí na panelu. Pokud není dostatečné napětí motor se odpojí. Je potřeba si uvědomit, že panel se pod zátěží chová jako zdroj proudu a pokud není osvit dostatečný, tak napětí rychle spadně, motor se zastaví a uvaří se.
Druhak je potřeba přidat časovač - když se motor odepne, tak počkat třeba 10 minut než se pokusí znovu zapnout.
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Doposud mi to napájelo 220V a spínalo to relé, chtěl bych to nyní rovnou napájet z toho panelu a jen změnit „spínač“. Maximálně to přenastavím na vyšší intenzitu osvětlení, aby při sepnutí motoru bylo dostatečné napětí na ten spínaný zdroj, ale co jsem zkoušel, chodí už od cca 50V, tak to by mělo jít v pohodě. V nejhorším to budu stále napájet z těch 220V.
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Tranzitor 250V/80A 16m ohmů, komparátor výstup push-pull. Jestli je něco špatně, jen do mě, za každou konstruktivní kritiku jsem rád.
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
V návrhu desky, pro něj plošky udělám, osadit nebo ne se může vždycky. Je otázka, jestli jeho funkci budu schopný vůbec zaznamenat a posoudit.
Jestli myslíš podle velikosti toho kondenzátoru 10uF, tak to netuším, zatím tam ten kondenzátor nemám a díky té hysterezi s tím "časový" problém nebyl. Tak předpokládám, že ani nyní nebude.