Spínání solárního čerpadla
Moderátor: Moderátoři
Ale zase se tím zvýší Ton.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Mě se to líbí. Měření napětí na soláru neříká nic o tom, zda zvládne připojenou zátěž. Měření intenzity osvětlení, které poskytuje dostatečný výkon, fotoodporem, mi připadá jednoduché, funkční a v pořádku.HF_Tech píše:Mňo, ideově je to úplně špatně....
A pro těch 10 minut odpočívky motoru taky nevidím důvod.
@jova - ten transil paralelně k motoru. Tu diodu pak můžeš vypustit.
Dřív bych to také páchal s OZ a komparátorem, ale tyto maličké dostupné mikrokontroléry tomu dávají úplně jiný level.
- martinkopp
2) MCU není problém, problém se jmenuje sračky jménem pixace, arduino... Proti zatuhnutí je třeba používat WDT, BOR, POR aspol. MCU se používají všude a fungují všude. Osobně pokud mi logika zabere více než 1 TTL pouzdro, nasazuju automaticky MCU (pokud tomu nebrání věci typu rychlost apod.) Ale když ti řídící obvod funguje plně k tvé spokojenosti, asi nemá význam ho měnit jen proto, abys dosáhl stejného výsledku za víc práce.
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
2)Vycházel jsem z toho, že PICAXE je standardní mikrokontrolér PIC, vyráběný firmou Microchip a tak se bude chovat stejně jako ostatní mikročipy (např. PICAXE 20x2 = PIC18F14K22). Ovod WatchDog samozřejmě taky používám. Zřejmě bude chyba někde jinde.
Také bych asi podobnou záležitost řešil pomocí MCU. Ale v každém případě bych upřednostnil řešení se snímáním/detekcí otáček motoru.
Jedno z možných "ideových" schemat bez MCU předkládám níže.
Popis: Pokud je dostatečně osvětlený fotoodpor, nastartuje generátor krátkých spouštěcích impulzů(R5C3) v dostatečně vzdálených intervalech (R6+R5/C3).
Pokud se rozběh podaří, zůstane obvod sepnutý vlivem impulzů ze snímače otáček (jakéhokoliv).
-------
Pokud je upřednostněn komparátor s OZ, lze zvážit využití druhého OZ v pouzdře jako časovače. Viz následující simulace: