Spínání solárního čerpadla

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Michal22

#16 Příspěvek od Michal22 »

Ještě by tam mohla být (pro jistotu) zenerka mezi G a GND (aby se zamezilo případnému překmitu na G, který by izolovanou strukturu prorazil).
Ale zase se tím zvýší Ton.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
DukeNuke

#17 Příspěvek od DukeNuke »

HF_Tech píše:Mňo, ideově je to úplně špatně....
Mě se to líbí. Měření napětí na soláru neříká nic o tom, zda zvládne připojenou zátěž. Měření intenzity osvětlení, které poskytuje dostatečný výkon, fotoodporem, mi připadá jednoduché, funkční a v pořádku.
A pro těch 10 minut odpočívky motoru taky nevidím důvod.
@jova - ten transil paralelně k motoru. Tu diodu pak můžeš vypustit.
jova1
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od jova1 »

Doplněna zenerka, vynechána dioda a přesunutý transil.
bc546

#19 Příspěvek od bc546 »

řešil jsem něco podobného,ale s Attiny. Program si přes pomocný mosfet asi po minutě ohmatával, jestli dá panel dostatek výkonu. Pokud ano, zapl 12V ventilátor. Za běhu ventilátoru si také testoval jestli je ještě dostatečné napětí na výstupu.

Dřív bych to také páchal s OZ a komparátorem, ale tyto maličké dostupné mikrokontroléry tomu dávají úplně jiný level.
jova1
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od jova1 »

Já se zase naopak zapojení s procesorem u takhle jednoduché úlohy bráním. Pár věcí jsem s PICAXEm zkoušel, ale buď ho neumím správně „ošetřit“, nebo to není pro tyhle aplikace vhodný čip, narazil jsem tam dost často na problémy se „zatuhnutím“ programu díky rušení :(
martinkopp

#21 Příspěvek od martinkopp »

1) transil nedávej do gate, tam je zbytečný, přesuň ho na drain kvůli ochraně mosfetu proti nějakým špičkám z panelu, vedení apod.

2) MCU není problém, problém se jmenuje sračky jménem pixace, arduino... Proti zatuhnutí je třeba používat WDT, BOR, POR aspol. MCU se používají všude a fungují všude. Osobně pokud mi logika zabere více než 1 TTL pouzdro, nasazuju automaticky MCU (pokud tomu nebrání věci typu rychlost apod.) Ale když ti řídící obvod funguje plně k tvé spokojenosti, asi nemá význam ho měnit jen proto, abys dosáhl stejného výsledku za víc práce.
jova1
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od jova1 »

1)Do gate jsem dal zenerovu diodu o transilu tam nepíšu. Kam přijde ten transil nyní nevím. Ty navrhuješ mezi drain a zem, tam jsem ho původně měl, DukeNuke píše zase dát ho k motoru.

2)Vycházel jsem z toho, že PICAXE je standardní mikrokontrolér PIC, vyráběný firmou Microchip a tak se bude chovat stejně jako ostatní mikročipy (např. PICAXE 20x2 = PIC18F14K22). Ovod WatchDog samozřejmě taky používám. Zřejmě bude chyba někde jinde.
HF_Tech

#23 Příspěvek od HF_Tech »

On se umí kousnout i obvod bez procesoru. Je potřeba ošetřit všechny nožičky na procesoru, aby se na ně nedostalo napětí mimo povolený rozsah. Často stačí jednoduchý RC článek, který odfiltruje krátké špičky a omezí proud při přepětí, že to poberou ochranné diody uvnitř procesoru.
masar

#24 Příspěvek od masar »

Výše navržené schema spoléhá na dostatečný rozběhový moment a jeho minimální rezervu. V případě většího zatížení čerpadla (např. vlivem nečistot) tak nemusí k roztočení motoru dojít a...
Také bych asi podobnou záležitost řešil pomocí MCU. Ale v každém případě bych upřednostnil řešení se snímáním/detekcí otáček motoru.
Jedno z možných "ideových" schemat bez MCU předkládám níže.
Popis: Pokud je dostatečně osvětlený fotoodpor, nastartuje generátor krátkých spouštěcích impulzů(R5C3) v dostatečně vzdálených intervalech (R6+R5/C3).
Pokud se rozběh podaří, zůstane obvod sepnutý vlivem impulzů ze snímače otáček (jakéhokoliv).
-------
Pokud je upřednostněn komparátor s OZ, lze zvážit využití druhého OZ v pouzdře jako časovače. Viz následující simulace:
Obrázek
:wink:
Přílohy
solarní čerpadlo2.png
solarní čerpadlo2.png
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“