konstrukce "tetris"

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
sr71

konstrukce "tetris"

#1 Příspěvek od sr71 »

Pokoušel jsem se najít (neúspěšně), nějaký kompletní návod (včetně programu pro mcu) ke stavbě něčeho takového. Chci to jako alespoň trochu praktickou konstrukci pro děti. Nevíte prosím něčem podobném? V archivu AR/PE jsem podobnou věc nenašel.
Přílohy
tetris.jpg
tetris.jpg
Wolf70

#2 Příspěvek od Wolf70 »

no prodává se to na ebay jako výrobek (stavebnice ) tak nevím zda to bude formou postav doma někde k sehnání
https://www.ebay.com/itm/204291482859?
https://www.ebay.com/itm/114944752600?
https://www.ebay.com/itm/286435880905? tady je aspoň blokové schéma
sr71

#3 Příspěvek od sr71 »

o tomhle vím, nemusí to byt zcela totožné, ale něco na ten způsob, a aby k tomu byla kompletní dokumentace k realizaci
samec

#4 Příspěvek od samec »

Wolf70 píše:https://www.ebay.com/itm/286435880905? tady je aspoň blokové schéma
A čo by si k tej schéme ešte chcel? Vnútorné zapojenie displejov a procesora? Tá schéma je kompletná. Podrobnejšia snáď už ani byť nemôže.
barnodaj

#5 Příspěvek od barnodaj »

Samec má pravdu, chce to projít celý odkaz (proklikat obrázky):
Čísla na konci spojů určují kde jsou připojeny na druhé straně!
Přílohy
Bez názvu.jpg
Bez názvu.jpg
sr71

#6 Příspěvek od sr71 »

Dobře, schéma ok. Ale ještě bych uvítal kdyby byl někde k dispozici program do Mcu
samec

#7 Příspěvek od samec »

Prečo si nekúpiš rovno hotové tetris? Stále do nich môžeš založiť tuškové batérie a mať pri tom pocit vynimočnosti experta na elektroniku, že dokážeš založiť batérie. :pako:
Burajko

#8 Příspěvek od Burajko »

https://github.com/igorp/tetris je to ine,ale s programom,asi 3s hladania
Schemu snad z toho programu pochopis...
Už druhý krát strihám a furt je to krátke
nostalcomp

#9 Příspěvek od nostalcomp »

Tak tohle mě opravdu zaujalo. Hlavně tím, že je tam použit můj oblíbený, starý, dobrý 8051 a ještě k tomu v THT. Byť v nadupané jednocyklové podobě. Ale chviličku jsem pátral a nikde jsem ho u nás v prodeji nenašel. Nicméně by se asi dal použít běžně dostupný 8052 kompatibilní MCU 89LP51RD2 (ED2) s 64KB Flash, který se dá také přepnout do rychlého režimu a také má pohodlné sériové programování díky vestavěnému bootloaderu. Má méně využitelných GPIO, ale to by se dalo řešit hotovými moduly s MAX7219 za pár korun. Jsou kaskádovatelné.

Tetris jsem zatím nikdy neprogramoval, ačkoliv jsem si kdysi udělal jeho teoretickou přípravu pro svou "herní konzoli" s 89S52 a TV kartou z TTL obvodů.

Ale jestli to chceš mít rychle i se zdrojákem programu, proč to neudělat s Arduinem (NANO) a těmi moduly s MAX7219? Stačí dát do vyhledávače "Arduino LED tetris tutorial" a máš toho tuny. Třeba zde je tutoriál i se zdrojákem ke stažení. Sice tam není počitadlo skóre, ale pinů zbyde dost a nebude problém jej doplnit. Například zase jako hotový modul.
Přílohy
tetris_led.jpg
Arduino LED Tetris
Arduino LED Tetris
nostalcomp

#10 Příspěvek od nostalcomp »

Vyzkoušel jsem ten Arduino Tetris z odkazu v mém předešlém příspěvku. Drátování na breadboardu nezabralo ani 10 minut. Akorát jsem neměl repráček, tak je to bez zvuku. Funguje to a je to hratelné. Ale je to trochu tupé na tlačítka. Ono se není čemu divit, když se podíváte do zdrojáku na ty šílené podmínkové konstrukce s několika vnořenými IFy. Chtělo by to trochu pročistit a bylo by to super.
Přílohy
tetris_led_1_th.jpg
Arduino LED Tetris
Arduino LED Tetris
nostalcomp

#11 Příspěvek od nostalcomp »

Tak beru zpět. Není to hratelné. Už se mi sice podařilo odstranit největší zvěrstva a je to lepší, ale ještě to pořád není ono. Musím se ještě zbavit několika "tvrdých delayů" a pak to snad hratelné bude.
nostalcomp

#12 Příspěvek od nostalcomp »

Tak hotovo. Teď už je to snad velmi dobře hratelné. Ještě si to projdu a uhrábnu případné kadeře a pak to někde vyvěsím a dám sem odkaz. Provedl jsem řadu úprav, ale do originálního herního "enginu" jsem moc nesahal. Je na můj vkus napsán dost divoce a nechtěl jsem se do něj detailně nořit. Navíc funguje docela dobře. No, pár věcí by se dalo zlepšit, ale to bych si to musel napsat celé sám, k čemuž možná jednou taky dojde. Zde stručný seznam úprav:

1] Zpožďovací smyčka pro řízení rychlosti pádu figury nyní testuje a vyhodnocuje tlačítka. Původně zde byl "tvrdý delay" kdy se tlačítka netestovala a ovládání bylo nemožné!

2] Zlepšeno generování pseudonáhodných čísel tak, aby 1. figura po resetu nebyla vždy stejná.

3] Jednodušší výpočet levelů a jejich počet zvýšen z 6 (0-5) na 11 (0-10). Současně zjemněn krok zrychlování hry ze 100mS na 45mS.

4] Upraven výpočet skóre. Co zkompletovaná řada, to 1 bod.

5] Zobrazování skóre na 7-seg. displeji. Původně se nezobrazovalo nikde.

6] Ukládání nejvyššího skóre do interní EEPROM a jeho zobrazení před startem hry. Je zde i možnost jeho nulování v EEPROM.

7] Vylepšen RESTART hry.

8] Možnost zapnutí / vypnutí výpisů na sériový terminál. Výpisy jsou vhodné při ladění, nebo pokud není připojen 7-seg. displej.

9] Možnost zapnutí / vypnutí freeze režimu (např. pro focení hry).

10] Možnost stanovení defaultního zap / vyp zvuku. Zapnutý zvuk indikován také pomocí LED 13 Arduina.

11] DEMO režim např. pro předvádění na výstavách jako ARDUINO day.

12] Odstranění nevyužívaných pozůstatků starého kódu.

13] V rámci možností celkové pročištění a zefektivnění kódu (mimo původní herní engine).

14] Oproti původnímu kódu mnohem více komentářů.

15] Zachována HW kompatibilita s původním kódem, který je ale stejně nehratelný :)
Přílohy
tetris_led_2_th.jpg
Arduino LED 8x16 Tetris
Arduino LED 8x16 Tetris
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“