Videoton R4400

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jakubrosler

#16 Příspěvek od jakubrosler »

Zdravím,
oživím toto vlákno, neb se mi tento přístroj taky dostal do ruky a mám problém s VKV dílem. Pár rádií už jsem přeladil a pokud VKV díl fungoval, nebyl problém naladit něco i před přeladěním na zrcadlových kmitočtech, přinejmenším po výměně vstupního kondenzátoru. Tady ale ticho.

Proměřil jsem všechny cívky a rezistory ohmicky, kondenzátory zkoumal jen pohledem, ale jsou to trubičkové keramiky se kterými (snad) problémy nebývají. Jen hlavního podezřelého - kondenzátor C30 (součást laděného obvodu oscilátoru) jsem preventivně vyměnil. ECC85 jsem taky zkoušel víc kusů.

Když přivedu 10,7 MHz s NF modulací na mřížku oscilátorové triody (E1, pin 2), na výstupu tu modulaci slyším, takže mezifrekvence jsou ok.

Mám pocit, že oscilátor nekmitá, jak má. Když bez jakéhokoliv buzení kdekoliv smotám pár závitů drátu ve vzduchu a připojím k osciloskopu (RFT EO213) a tuhle improvizovanou cívku přiblížím k oscilátorové cívce (L24, na schématu od Hilla ta laděná vpravo), vídím celkem čistý sinus 10,7 Mhz, bez jakéhokoliv náznaku přítomnosti nějaké vyšší frekvence. I čítač (ZOPAN KZ2025A) načítá těch 10,7 MHz. Je normální, aby i bez vstupního signálu byla na oscilátoru bez vstupního signálu mezifrekvence o několik řádů nad úrovní frekvence toho oscilátoru?

Mám tu ještě jakýsi bastlený pokus o FM modulátor pro autorádio s pochybnou funkčností, který jsem zkusil spustit poblíž a na jiném pokusném přijímači ho naladil. Na tom orionu jsem pak zkoušel šoupat cívkama zvlášť a v jednom místě na cívce vstupního laděného obvodu (L18, ta levá) jsem jeho signál naladil, poloha oscilátorové cívky ale neměla žádný vliv, zřejmě se silný signál protlačil skrz a demoduloval bez ohledu na mazifrekvenční filtry.

Můžu být samozřejmě sveden na scestí nedokonalými měřicími přístroji; ten osciloskop je jen někam do 12 MHz, ale čekal bych že na něm i tak aspoň něco uvidím. Ten čítač by měl být do 80 MHz.

Stejnosměrná napětí dle schématu víceméně sedí.

Nějak mi došla inspirace, co by tady mohlo být špatně. Vypajovat každý kondenzátor a měřit ho se mi, přiznávám, nechce.

Neměl byste někdo, prosím, ze zkušenosti nějaký tip, v čem by mohla být závada?
Předem díky.

Ještě mimoběžná otázka: Na co je tam vlastně ten rezonanční obvod v katodě oscilátorové triody?
Hill
Administrátor

#17 Příspěvek od Hill »

Tak tuto otázku si kladu taky, schválně, kdo to ví, co ten obvod odlaďuje, obvyklé to není.

Ale, abychom se nedohadovali, o které součástce je řeč, tak červeně jsem označil ty, které mají vliv na kmitočet oscilátoru, čili posazení stupnice.
Zeleně pak ty, které patří k vstupním obvodům a mají vliv na citlivost.
U vstupu je totiž napsáno CCIR/FCC a podobně s lomítkem jsou uvedené i hodnoty některých kondenzátorů. Jenže ty hodnoty za lomítkem jsou vyšší, což spíše odpovídá pásmu OIRT.
Že na prvním mezifrekvenčním obvodu vidíš na osciloskopu 10,7 MHz, bude tím, že tento obvod se v těsném okolí tohoto kmitočtu (asi tak ±150 kHz) celkem ochotně rozkmitává i buzený kmitočtem odlišným.
Jenže kmitočet oscilátoru určuje oscilátorová cívka variátoru v ladicím kombajnu s paralelní kapacitou. Ten oscilátor musíš dostat do pásma nad 98 MHz.

Třeba ti pomůže FM rádio s anténou blízko oscilátoru: nalaď rádio na řekněme 98,2 MHz a prolaďováním vstupní jednotky zkus najít místo, kde to rádijko zahluší. Změnou kapacity oscilátorového obvodu usaď ručku na začátek stupnice. Jestli bude problém tak vysoko naladit, zkus zmenšit kondíky tříbodu z 10p na 8p2 nebo dokonce 6p8. Jejich kapacity ale musíš snižovat opatrně, aby oscilátor dával ještě dostatečnou amplitudu potřebnou ke směšování.
Až se ti to povede, zkus změnou kapacity na souměrném vstupu zvýšit citlivost s ručkou asi uprostřed stupnice, kdekoli tam něco zachytíš, a podobně rezonanční kapacitou anténí cívky variátoru z toho dostaň maximum.
To ostatní zjevně znáš z jiných vstupních jednotek.
Přílohy
Videoton_R4400a.png
Videoton_R4400a.png
Naposledy upravil(a) Hill dne 01 zář 2025, 16:53, celkem upraveno 1 x.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Lukas-Peca »

jakubrosler píše:Když bez jakéhokoliv buzení kdekoliv smotám pár závitů drátu ve vzduchu a připojím k osciloskopu (RFT EO213) a tuhle improvizovanou cívku přiblížím k oscilátorové cívce (L24, na schématu od Hilla ta laděná vpravo), vídím celkem čistý sinus 10,7 Mhz, bez jakéhokoliv náznaku přítomnosti nějaké vyšší frekvence.
To určitě normální není, nejspíš ti kmitá vstup. Často se to rozkmitá tehdy, když je oscilátor i vstup z nějakého důvodu naladěn na stejný kmitočet. Když vstupní triodě odpojíš napájení, tak je to tam pořád? Může kmitat i oscilátor s první mezifrekvenční cívkou.

Jinak ve schématu je asi chyba, oscilátorová trioda nemůže mít na mříži 120 V, když má katodu ss propojenou s kostrou. Taky ten odpor 330k by tam nebyl moc platný.
Hill
Administrátor

#19 Příspěvek od Hill »

A kruci, já jdu po laděných obvodech a této chyby jsem si nevšiml.
V reálu asi ta chyba není, někdy to snad hrálo.
jakubrosler

#20 Příspěvek od jakubrosler »

Ve schématu asi autor trochu přetáhl. Přikládám příslušnou stránku ze servisního manuálu (bohužel po brutální kompresi kvůli maximální velikosti), kde je vidět, že ten průchodkový kondenzátor není zapojený na obě strany.

Ano, ten vstup asi kmitá, ale proč? Na naladění cívek to nezávisí, děje se to i když šoupu každou zvlášť, bez ohledu na jejich polohu. Odpojit vstupní triodu večer zkusím.
Lukas-Peca píše:Může kmitat i oscilátor s první mezifrekvenční cívkou.
To asi bude ten případ, ale proč a co s tím?
Hill píše: Že na prvním mezifrekvenčním obvodu vidíš na osciloskopu 10,7 MHz, bude tím, že tento obvod se v těsném okolí tohoto kmitočtu (asi tak ±150 kHz) celkem ochotně rozkmitává i buzený kmitočtem odlišným.
Jenže já to tam vidím i bez buzení. Naopak po zamýšlené oscilátorové frekvenci ani památky, takže pokus s druhým rádiem mi nepomůže.
Přílohy
R4400_schema_CB_komprese3.pdf
(294.62 KiB) Staženo 69 x
Hill
Administrátor

#21 Příspěvek od Hill »

Tu ECC85 máš prověřenou, nebo zkusils jinou? V tomto zapojení přece musí kmitat, jak vzteklá.
Chybu v předchozím schématu jsem opravil.
Jo, a ještě se podívej na kondenzátor a trimr 25 a 29, ty tvoří s oscilátorovou cívkou (a ostatními červeně ohvězdičkovanými kapacitami) sériový rezonanční obvod, a určují posazení stupnice.
Je to celkem 5 kondenzátorů, které musí být v pořádku, aby oscilátor kmital.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Lukas-Peca »

Na takovém kukátku jako EO213 asi nějakých cca 100 MHz moc neuvidíš. Pokud nemáš TinySA, tak můžeš pro kontrolu funkce oscilátoru použít jiné FM rádio. Každopádně 10,7 MHz tam s odpojeným vstupem být nesmí.
jakubrosler

#23 Příspěvek od jakubrosler »

Tak po odpojení R19 (10k v anodě vstupní triody) žádná změna.

ECC85 novou nemám, ale už jsem zkusil tři různé a chová se to furt stejně.
Lukas-Peca píše:Pokud nemáš TinySA, tak můžeš pro kontrolu funkce oscilátoru použít jiné FM rádio.
Mohl bych poprosit o podrobnosti?
Lukas-Peca píše:Na takovém kukátku jako EO213 asi nějakých cca 100 MHz moc neuvidíš
No ale aspoň trochu bych mohl, zas tak ostrý filtry tam snad nejsou. Vidím krásných 10,7 MHz bez jakéhokoliv náznaku vyšší frekvence.
Plus ten čítač by tu oscilátorovou frekvenci vidět měl, kdyby byla silnější než těch 10,7.
Hill píše:Je to celkem 5 kondenzátorů, které musí být v pořádku, aby oscilátor kmital.
Když na to budu mít chvilku, zkusím prověřit na měřáku v práci, doma nemám vybavení na měření takhle maličkých kapacit. C30 jsem měnil, ostatní zkusím povyměňovat.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Lukas-Peca »

Jak už psal Hill, na jiném rádiu bys měl naladit signál oscilátoru, který se bude projevovat jako ticho, a to na frekvenci o 10,7 MHz vyšší, než je naladěno na zkoumaném rádiu. Ideální je na to rádio s ukazatelem síly signálu.

Tento typ jsem ještě neopravoval, ale tuším u echa jsem na vf jednotku kmitající na 10,7 MHz narazil taky, bylo to závislé na naladění prvního mf filtru a opravit se mi to nepovedlo, všechny komponenty se zdály být v pořádku.
masar

#25 Příspěvek od masar »

Jest-li to kmitá na 10.7MHz, nemá moc smysl hledat kmitočet oscilátoru. Nejprve je třeba odstranit to kmitání. Zkus vytáhnout obě mf elektronky, jest-li se na tom nepodílí. Pokud to kmitá dál, je to problém obvodu druhé triody ECC85.
:wink:
jakubrosler

#26 Příspěvek od jakubrosler »

Už jsem zkoušel odpojit stíněný kabel s mezifrekvencí k ECH81, beze změny.
jakubrosler

#27 Příspěvek od jakubrosler »

Tak jsem vypájel a proměřil všechny kondenzátory v oscilátoru a jsou v pořádku.

L36 (v katodě oscilátorové cívky) má asi 22 uH, což by v kombinaci s 48p kondenzátorem dávalo necelých 5 MHz. Zkusil jsem kondenzátor snížit na 10p, abych se dostal k rezonanční frekvenci 10 Mhz, beze změny.

Když MF cívku v anodě oscilátorové elektronky (L23) nahradím obyčejnou cívkou (bez vazby na L17 a C19), přestane to kmitat. Na správné frekvenci se to nerozkmitá, ani když přidám L28 (zpětnovazební vinutí) další závit (původně jeden).
masar

#28 Příspěvek od masar »

Přidávám ještě jedno schema a sestavu VKV dílu.
Přílohy
sestava VKV.png
sestava VKV.png
schema.png
schema.png
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Lukas-Peca »

Zkus zmenšit C27, jaký to bude mít vliv. Na zpětnou vazbu pro oscilátor mi přijde dost velký.

L23 by chtělo předladit na správný kmitočet, např. pomocí generátoru připojeného na L17 a vf sondy.
masar

#30 Příspěvek od masar »

Je to můstkové zapojení oscilátoru/směšovače a neméně důležitou roli tam má kondenzátor 34 (80pF). Také změř odpor 330k mezi mřížkou a zemí.
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“