Nekorektní spouštění stolního PC

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jirkati

Nekorektní spouštění stolního PC

#1 Příspěvek od jirkati »

Omylem jsem vedle PC v ham shacku zavysílal větším výkonem do nevyladěné antény. Při tom zhasnul monitor na vedle stojícím starším PC s WIN 10. PC jsem natvrdo tlačítkem vypnul. Při dalším spuštění nabíhá obrazovka jen s výběrem ESC pro vypnutí a F1 pro platné spuštění. Navíc se při zapnutí eletřiny do okruhu, kde je PC připojený, počítač sám zapne s popsaným výběrem možností.
Bohužel nevím, jestli náhodou při původním spuštění neproběhla nějaká aktualizace, která se na současném nekorektním spouštění podílí a můj omyl s vysílačem se na daném stavu nepodíli.
Je nějaká možnost jak se daného stavu zbavit? Nebo se rovnou zbavit toho PC?
JirkaZ

#2 Příspěvek od JirkaZ »

No hlavně zkus nabootovat do nějakého normálního live systému (Linux), třeba z USB flash a uvidíš, zda hw funguje.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Nemas len vybitu CMOS bateriu?
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Hubert_79 »

Určitě to není aktualizací. Vyměň baterii na desce a uvidíš.
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
misocko

#5 Příspěvek od misocko »

to že sa ti PC zapne po pripojení do siete (zapnuti elektriny v okruhu) je nastavenie v biose, typujem že aj to druhe čo popisuješ ako "nekorektné zapnutie" bude nastavenie v biose. Začni tam , pred výmenou baterky a podobne...
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

Asi bych ten BIOS/UEFI celej vyresetoval a případně i flashnul na aktuálnější verzi. Což samozřejmě nevylučuje výměnu CMOS udržovacího zdroje - baterky CR2032 ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
DukeNuke

#7 Příspěvek od DukeNuke »

Bez systému BIOS neflashne - i když některé desky to umí.
Každopádně je třeba se soutředit na BIOS, z nějakého důvodu přišel o své nastavení - proto ta hláška. A příčina nemusí souviset s tím vysíláním. Klidně to může být ta baterka.
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

DukeNuke píše:Bez systému BIOS neflashne - i když některé desky to umí. ....
Hm, ty toho víš. Celá produkce ASUS už léta používá speciální firmware, kterej je součástí UEFI/BIOSu a kterej umožňuje nejen přeflashování UEFI/BIOS přímo na desce pomocí souboru na flash-klíčence (staženýho z jejich webu jiným strojem) v režimu off-line, ale od jistý doby i on-line flash BIOSu vlastní desky pomocí připojení přímo na jejich web. A myslím, že několik dalších výrobců už podobný frajkumšty ohlásilo taky - s těma nemám zkušenosti, na rozdíl od ASUSu - u toho už jsem to úspěšně spáchal - a ne jedenkrát.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
DukeNuke

#9 Příspěvek od DukeNuke »

No, pokud se plácáš mezi smetím, ok. MB používané v dell a hp, se kterými pracuji já, tuto možnost nemají.
A navíc jsem psal, že některé desky to umí. Zkus si příště přečíst příspěvek celý. A ještě lépe - zkus ho pochopit.
EKKAR

#10 Příspěvek od EKKAR »

Fskutku, děkuju za rady, já radši používám věci, který o důležitejch věcech nerozhodujou za mě a beze mě než ty, který se projevujou uživatelsky nekontrolovatelným vlastním životem ...
HF_Tech

#11 Příspěvek od HF_Tech »

Jirkati: jestli máš multimetr, taxe podívej jaké je napětí na zálohovací baterce na motherboardu. Jestli je tam méně než 3V, tak ji vyměň za novou a pak dej znovu nastavit bios do defaultu. Jestli je na ní víc jak 3V, tak má cenu mudrovat dál.
Dohadovat se s eKecalem nemá sebemenší cenu.
jirkati

#12 Příspěvek od jirkati »

Tak skutečně byla špatná baterie, jen 2,8 V. Po výměně několik restartů a vše jede jako dřív. Díky za pomoc.
pocitujlasku

#13 Příspěvek od pocitujlasku »

DukeNuke píše:Bez systému BIOS neflashne - i když některé desky to umí.
flashnut bios vedeli uz dosky pred 15timi rokmi - bud z diskety, alebo usb. Zvycajne sa postup spomina v manuali.
Vazne to Dell nevie? a preco je teda navod priamo na dell stranke?
a tiez na stranke hp
No vidis, a tak si sa bal
MasterHertz
Doporučuje se dohled moderátorů

#14 Příspěvek od MasterHertz »

Pár let zpět jsem to na HP stroji dělal. Ono se to mimochodem i u dost dnešních sestav doporučuje víc, než to dělat přes mnohdy nestabilní aplikace a programy pro update (Gigabyte apod.).
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“