Generování videosignálu (přejmenováno)
Moderátor: Moderátoři
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Generování videosignálu (přejmenováno)
Napěťový úrovně by měly být OK. Synchropuls má 4 µs, pak 8 µs a pak už ta rampa.
Není to nic důležitýho, jen jsem zkoušel soft ke generátoru.
Dík
Tehdy v souvislosti s protikopírovacím kódováním videokazet.
Těch jehel si nevšímej, to je to kódování, v normálním TV signálu není potřeba.
A není tam zakreslená barvonosná, ona totiž vypadala jinak v PALu a jinak v SECAMu.
Amplituda videosignálu na vstupní impedanci televize 75 Ω je normalizovaná na 1 V černá - bílá, amplituda i se synchronizačními impulsy je tedy asi 1,3 V. Mnoho televizorů při menší amplitudě videosignálu nezasynchronizuje, proto ani neotevře jasový kanál.
Upravil jsem název vlákna: to, oč se pokoušíš, je generování videosignálu. Černobílého.
PAL je zkratka systému kódování barvy pro ty černobílé omalovánky.
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem to jen zkusil napodobit, že třeba budu mít úspěch a zobrazí se nějaký pruhy. Nemám ambice něco generovat, jen koukám co soft ke generátoru umí a jak se ovládá.
Máš tam řádkové synchropulsy (H), ale chybí tam půsnímkové synchropulsy (V) o frekvenci 50 Hz. Tzn. každých 20 ms puls s trváním 5 řádků, tj. 5 x 64 µs = 0,32 ms. Pak se může chytit snímková synchronizace a obrázek bude sedět...forbidden píše:Mohlo by to fungovat, nebo mi něco ještě chybí?
Stránka s DIY video pattern generátorem je k ničemu, tam V-sync chybí zrovnatak.
- nostalcomp
Pokud jakžtakž sedí časování toho mikrořádku (4uS synchro 0V, 8uS zatemnění/backporch 0,3V a 52uS vlastní video 0,3-1V, celkem 64uS celková délka mikrořádku), napěťové úrovně (0-1V) a impedanční přizpůsobení, musí to zobrazovat, ačkoliv do normy to má daleko.
Nevím, jak současné moderní telky, ale staré CRT a LCD si nechaly líbit fakt hodně. Však taky to, co lezlo ze starých osmibitů a herních konzolí, nemělo s normou mnoho společného
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Teď už zas nemám čas na experimenty, ale časem se k tomu vrátím. Impedanční přizpůsobení mám jakž takž, generátor má výstup 50 Ω, ale umožňuje zadat impedanci zátěže, tak jsem tam dal 70 Ω, aby seděly úrovně. Nicméně jsem s nima zkoušel i hýbat a stejně nic. Časy sedí naprosto přesně, kmitočet 15625 Hz.
- nostalcomp
Co se týká VSYNC, tak s tím jsem taky hodně experimentoval a zkoušel jsem různé tvary a délky pulsu tak, jak to bylo publikováno v různých zapojeních TV displejů pro počítače. Ale vždy jen pro neprokládané zobrazení (oba půlsnímky a oba VSYNC pulsy shodné).
Vždy jsem se ale připojoval přímo do composite video vstupu (Cinch), nebo do Scartu (composit i RGB). Různé převodníky jsem nikdy nezkoušel. Myslím, že ten převodník bude právě zdroj problému u forbiddena. Připoj se přímo do RCA, nebo Scartu. Taky jsem si hrál s různými barevnými enkodéry a generoval barevný obraz. Až na vyjímky vše ryze hardwarově, softwarově mě to moc nebavilo...
Ale to je jedno, zřejmě tu koincidenci synchronizace vyžaduje ten převodník, jinak negrabuje a nemá, co převést.
- nostalcomp
U barevného přenosu se do této doby vkládá burst PAL (8 - 10 period 4,433 MHz nosné s fází odpovídající "referenční zelené", kterou se synchronizuje obnovovač nosné PAL), v SECAMu na konci muselo být alespoň 10 period nosné příslušné nulové barvy, která plynule přešla do viditelné části řádku, protože frekvenční diskriminátory by na levé straně obraz měly problém s právě naskočivší nosnou, prostě musí tam být o chvíli dřív.
A také se od této úrovně měří výška synchronizačního impulsu - ta se s obsahem obrazu nemění, takže slouží k řízení klíčovaného AVC, jinak by plaval i kontrast podle světlosti scény.
Barevné TV k tomu pak přidaly barevnou synchronizaci a hlavně klíčování úrovně černé, kterou je pro správné podání barvy potřeba obnovit jak v jasovém tak i chroma kanálu. Proto nedostaneš tu správnou bílou.
Ale tady je jeden rozdíl. Kromě profi monitorů prakticky neexistují čbTV, které by aktivně obnovovaly úroveň černé. V tom nejlepším případě se snaží zachovat ss vazbu od detektoru až na katodu obrazovky, ale většinou to nedodržují zcela a před obrazovkou je omezovač jasu, který sestává z odporu a kondenzátoru a při vyšším jasu obrazovky tak šedá tmavne a detaily v ní se ztrácejí v černé. Správné je totiž omezovat amplitudu, ne posouvat ss úroveň, ale to vyžaduje složitější obvodové řešení. Extrémem v tomto jsou ruské přenosné TV, kde ss složka skoro chybí, protože ten odpor v katodě je extrémně velký. Tam pak nastavíš černou třeba na monoskopu a při tmavé scéně obraz zešedne zatímco při světlé scéně ztrácí v šedé detaily, protože zčernají. U čbTV tak správnou bílou vlastně nastavit nejde a je to takový kompromis.