rozvod vody, průměry trubek
Moderátor: Moderátoři
Ano půjde . V textilu rozhodně nějaké chrániče nebyly , jó s revizákem jsme se o nich občas bavili .... V 50sátce bylo i šuple NAPĚŤOVÝ pouze chránič . Cu dráty se jenom přidělovaly , my v textilu NULA . Všechny jednotlivé provozy z rozvodny byly pochopitelně hlínou , a bylo to krásně provedené , jen jsem nikdy to pájení (naváření) ok neviděl . Na těchto vedeních NIKDY k poruchám nedocházelo .
Průmysl je největší kolenovrt. Právě z důvodu ceny se dnes v průmyslu skoro vše na rozvodech nad 90mm2 tahá hliníkem, protože člověk ušetří nejen na kabelu, ale ušetří i na žebříkách a montáži protože hliník je o hodně lehčí.dj_Paul píše:Hliník se dával protože nic jiného nebylo. Proč jsou i staré provozy tahané hliníkem? Průmysl byl také kolenovrt? Nulák? nebyly surovinymartinkopp píše:Přesně tak, jako u elektřiny, kdy byla před časem měď overkill, solo drát pro nulák overkill, chrániče overkill...![]()
Chrániče? neexistovaly
To jsou kecy tvl..
U těch plastových trubek je cena materiálu proti práci malá. Tak je to spíš o kompromisu mezi tlakovou ztrátou a objemem vody v teplé větvi, kterou musíš vypustit, než začne téct teplá.
Bavím se o domácnosti, tam žádný průmysl není.
V 10ti metrech 16x2mm pex-al-pex trubky je totiž pouhých 1,1litru vody.
Dale je zmineno ze i vana s baterii 15l/min je ok, takze bych rekl ze 16tka bude ok
Dalsi info k alpexu take https://www.mylms.cz/rozvody-uzitkove-vody/ na webu mylms ma take Petan krasne zpracovanou sekci o Elektronice/elektrine
Při rekonstrukci nám to taky udělali nějakou podobnou ohebnou aby se nemuseli crcat s PPR svařováním a sme spokojený.
- martinkopp
když jsem dělal vodu v panelákovém bytě tak od vodoměru až po nejbližší větvení jsem šel 25mm PP-RCT a dále až k jednotlivým odběrným místům 20mm PP-RCT k tomu ne kolena ale oblouky
Důvody které jsem uvažoval já byly:
-měl jsem obavy z vysoké rychlosti proudění v trubkách a hluku
nehledě na tlakové rázy při zavírání pákových baterií
-nechtěl jsem při sprchování nějak pocítit ubytek průtoku při spuštění pračky, myčky atd
a jak už někdo uváděl ty čůrací dřezový baterie i mě dohání k šílenství
a nakonec dělam to jednou a ten rozdíl v ceně vůči práci za mě neměl smysl řešit