Každej nemá doma "studnici kapalný moudrosti" jako ty ...BOBOBO píše:Jestli neví tohle , o čem by chtěl klofat . Možná o Slovensku .
Půjde resuscitace autobaterie Bossch?
Moderátor: Moderátoři
Ještě kolem roku 2k jsem měl taky feldu, která klidně 3 měsíce stála venku. A sposta lidí tehdy takhle "jezdilo". A baterka byla v pohodě. Podle ekkara už by za dva měsíce bylo po ní.
Což je blbost i dnes. To by bobánkovi už dávno umřela jeho baterka na záchodě.EKKAR píše:...olovo bez průběžnýho udržování konzervačním dobíjením nebo plným nabitím pravidleně každý 2 měsíce umře na samovybití a jím zapříčiněnou sulfatací desek...
Jak jsem psal, nastartoval jsem přes jumper. Během cesty felda chcípla - motor nenaskočil ani když ještě jela (na jakoby roztlačení). Došlo mi, že altík nestačí živit zároveň baterku a světla, takže znovu jumper a dojel jsem jen na obrysovky. Po vytažení měla baterka 8V a inteligentní nabíječka ji nechtěla nabíjet. Pro pořádek dodám, že jsem ujel 35km.
Tak jsem si řekl, že není co ztratit, připojil jsem ji na "hloupou" nabíječku a připojil desulfator. Po 24 hodinách napětí 13,8V, připojil jsem 1Ω odpor, napětí padlo na 10,5V a postupně klesalo na 8,9V. Pak jsem zátěž odpojil.
Po dalších 48 hodinách napětí na 13,8V, po připojení odporu 1Ω pád na 12,9V, pak postupné klesání na 12,3V a pak 30s drží.
Teď to nechávám dalších 48 hodin. A uvidím, jestli přes ni felda nastartuje.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Jinak elektronika motoru musí fungovat i pří míň jak 12 V, jinak by to se slabší baterkou nebo v zimě nešlo nastartovat vůbec. U mé feldy se při startu propadne napětí sítě třeba na 9 V, a to je léto a baterka je dobrá.
Jestli se ti s tim chce crcat jako me, tak viz muj postup:
http://rayer.g6.cz/elektro/liionchg.htm ... U_RECOVERY
Baterku Bosch jsem tehda ozivil a provozoval jeste 4 roky...
Bylo by mozna zajimave srovnani, jak jsou na tom Pb aku se samovybijenim napric ruznymi vyrobci. Je to jednak dane samotnym elchem principem, ale muze to ovlivnovat i vyrobni technologie. A samozrejme teplota. Nelze asi ocekavat, ze by vyrobci optimalizovali autobaterky na co nejmensi samovybijeni, kdyz dnes v aute armada ridicich jednotek zere radove vic nez je to samovybijeni. Jina situace je treba ve starem Wartasu, kde nic takoveho neni a po vypnuti klicku, tam neproleze ani mikroamper. Proto sem nabitou baterku nemusel nabijet od podzima do leta a celkem drzela...