Hodiny CHRONOTECHNA náhrada NiCd Aku
Moderátor: Moderátoři
Hodiny CHRONOTECHNA náhrada NiCd Aku
Po 40letech odešel NiCd článek, který slouží jako záloha a stabilizátor. Jak to nejlépe nahradit něčím jiným? Není potřeba zálohovat. Na svorkách aku bylo cca 2,6V a nechtěl se točit "motorek". Při připojení 1,5V z lab zdroje hodiny jedou.
Nápad je vrazit tam elyt dejme tomu 1000u a k němu červenou LED jako omezovač.
- Artaban001
- jardafiala
Podle mě ta zenerka byla o něco výš, i těch 2,6V by tomu odpovídalo. Zenerku na 1,5V snad Tesla ani nedělala, nejníž byla KZ140, podle katalogu 2,8V.Artaban001 píše:Autohodiny do Favorita byly napájený přes srážecí odpor a napětí stabilizovala červená LEDka. U spínacích hodin sph-q s tužkovým NiCd článkem měly stabilizační zenerku na 1.5V jako pojistku, kdyby se přerušil obvod baterie.
Když jsem baterce pomohl s rostoucím vnitřním odporem dvěma paralelně připojenými tantaly 33µ, vydržely ty hodiny klapat od října do dubna, tedy po dobu zazimování kempu, bez napájení. Déle to nemám vyzkoušené, v říjnu se ještě dělá posezónní a koncem dubna předsezónní údržba a úklid, na to se proud na den až tři zapíná a baterka se slušně dobije.
Toho Eneloopa mají v GME v provedení s páskovými vývody.Celeron píše:Dej tam 800mAh Eneloopa, nestojí ani stovku a má ho každá elektroprodejna. Vývody stačí krátce přikápnout drát cínem na dýnko a čepičku. Taky jsem to tak dělal dokud jsem nepořídil Glittera bodovku na články.
Jinak s kombinací 1000u/10V + supercap 1F + červená LED 20mA to jede.
Trvá to dost dlouho než po zapnutí nastartuje. Po asi půl hodině provozu je na capu cca 1,65V.