Legenda - náklaďák Praga V3S
Moderátor: Moderátoři
Legenda - náklaďák Praga V3S
Další zajímavé dokumenty jsou v sérii Zašlapané projekty
Sice max 60km/h, ale neměl problém s jakoukoli překážkou. Naprostá spolehlivost, menší u tatrovek a o liazkách raději mlčím (opravy téměř každou jízdu v terénu).
Zato uvnitř to bylo utrpení, doslova řev motoru a tvrdé pérování. Jezdí ale dodnes, výdrž 60 až 70 let.
Silniční byla S5T, případně pozdější S5T-2 s rychlejšíma převodama, ale v obou případech se znakem náprav jenom 2x4 = pohon jen 1 kardanem na 1 zadní nápravu s dvojmontáží, přední náprava tuhá s nápravnicí tvaru "U" a bez redukčních převodů v nábojích kol.rudolf02 píše:Na tomto náklaďáku jsem dělal brigádně závozníka. I na jeho klonech včetně silniční V5S s prodlouženou korbou ...
A kutilmile - nelituju tě
Dva roky jsem s tím jezdil jako řidič a strojník elektrocentrály. R3A se to jmenovalo.
Za tím sklem vedle dveří byla skříň pro osobní věci, proto to bílé v okně.
Výbava byla myslím R107, R111, R123 a R130. Na té jsme poslouchali interprogram rádio Praha. Vzadu byla elektrocentrála 3 kVA. Při provozu ji bylo nutné dát ven.
To je bohužel šoférem. Než vjede do svahu, tak musí použít uzávěrky a předek. Jinak mu zabírá jen jedno kolo a to opravdu nestačí.TAKJAN píše:Na vojně tatry 815 nedokázali vyjet travnatý svah po dešti. Prostě ne a ne. A véeska se pěkně vydrápala. Řidiči tater byli takový smutný/nasraný.
To nic nemění na tom, že "ventra" má průchodnost terénem úžasnou.
Potom ve 40-ti letech jsem si dělal řidičák na náklaďák a učil jsem se právě na PV3S. Převodovka nesynchronní, řazení nahoru přes spojku, dolu s meziplynem. Kupodivu řadicí páka byla poměrně krátká a řadila dost přesně. Stěrače poháněné stlač. vzduchem.