Išli sme lanovkou na Chopok a míňali sme V3Sku .. cestou dolu sme ju asi v polovici zase míňali plnú dreva, ako vrešťala na redukcíách, aby stíhalo dobíjať vzduch a motor stíhal niečo ukočírovať... Mal som na stavbu domu S5T-valník a raz som išiel do vzdialenejšieho lomu pre štrk (náš blízky lom mal poruchu na mlyne!... cestou dolu som 3x stál, lebo už nestíhal komresor ... naložili mi dobrých 8-9 ton (na papieri 5t) ... nezažiješ nevieš..EKKAR píše:O vejtřasu se říká, že "postavila lanovku na Ještěd".
A naj-zážitok - boli sme pre palivové drevo kamarátovi v miestnych "vrchoch"...hore ma naložili a pripojili ešte vlečku, ktorú som aj dolu kopcom musel "ťahať" !!! 6x sme dofukovali gumy na vlečke... Brzdy na nej tiež nefungovali podľa predpisu .. ale dali sme to... Na mieste určenia - v cca 25° stúpaní do dvora už motor nevládal... odpojili sme vlečku a "stála" ... hovorím kamarátovi.. Riadne si ju podložil??? A vraj načo...veď sa ani nepohla dozadu
S5T oproti V3S mala na ceste výhodu.. dokázala ísť minimálne o tretinu rýchlejšie.. nemala v "kolesách redukcie" a 90 km/h išla ako nič!! ... Iné to bolo v teréne... našťal si pod koleso S-päťky a bol problém sa bez uzávierky dif, pohnúť ... ale to bol už náklaďák pre iné podmienky...
Tá moja na tú dobu mala celkom dobré vychytávky... uzávierka diferáku ovládaná el.vzduchoventilom, podobne aj redukcia prídavnej prevodovky na el. ovládaný vzduchový piest, či ručná brzda so vzduchovým válcom ovládaným elektricky a zaistením len polohou páky ručky... alebo len taká prkotina - zdvihnutie rezervy pod korbu na vzduch...
Keď som bol na STK.. a pri skúške "ručnej brzdy" hovorím technikovi - Na páke ručnej brzdy je tlačítko... vzduch utiahne pakne do zabrzdeného stavu... a páka ich len "zaistí"... Načo mi to vyprávate, ja to poznám! Dva krát "spadol" z valcov
A trúba vám netrúbi.. mi hovorí... a ja mu.. keď budete z auta vystupovať - nezľaknite sa ... Presne stupil na vzduchový "ventil/spínač" (pôvodne motorová brzda) a 4 vzduchové "húkačky" zabrali... skoro vypadol z dverí
Bola to dožívajúca stará herka, ale po drobnej údržbe chodila jak ďas...