Repase lustru z roku 1946
Moderátor: Moderátoři
Repase lustru z roku 1946
Tak mi vychází, že tam nechám původní lustr růžici na tyči s šesti ramenama. Hadrovou instalaci není problém předělat na CYA 0,75. Jenže problém, je to chromovaný železo a za těch 80 let se bodově v chromu klube rez. Zkoušel jsem to na filcáku se zelenou pastou vyleštit a je to ještě horší, zčernalá pasta se natlačila do těch vyrezlých dolíčku.
Lustr mám rozebranej na elementy, co to zkusit dát do galvanovny stáhnout původní chrom a udělat novej? Jenže problém je, že šestimocnej chrom (namodralej) je v EU zakázanej a třímocnej, co se může, je takovej šedivej. A ty galvanovny o kterých jsem věděl už skončily a nebo nedělají žádnej chrom. Jak by to vypadalo, kdyby se to jen tlustě poniklovalo? Máte s tím někdo zkušenosti? Akorát mám obavu, zda to nebude stát 3 x víc než novej lustr.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Mám v obýváku taky hodně starej lustr, ale neni křišťál, ale Železnobrodské Sklo. To jen pro info, kdybys sháněl jinej, tak je cenově dostupnější. Materiál je lakovaná mosaz+sklo.
A kutilmile - nelituju tě
- PCmaniac99
- martinkopp
- radioelectrum
Jestli to chceš na maximální vzhled a trvanlivost, chtěj ten dekorativní chrom. ten šestimocný chrom nepotřebuje nebo jenom omezeně a galvanovny ho dělají. Koncentrovanou lázeň se šestimocným chromem potřeboval takzvaný tvrdochrom, ten byl ale pro technické účely a ne na vzhled.
Trochu horší vzhledem je chemický nikl coby náhrada klasického chromování.
Nejlevněji a výdrží nejhůř vychází zinkování, tam se dává tak 5 - 20 mikronů a utěsňuje se slaboučkou vrstvou bezbarvého vodouředitelného laku. Venku to vydrží pár měsíců, uvnitř v pokoji záleží asi dost na vlhkosti a dalších podmínkách, ale mohlo by to vydržet hezkých pár roků. Kdybys chtěl jiný vzhled, mohl bys chtít na ten zinek na vyleštěný povrch a pod lak třeba žlutý chromát, ten vytváří žlutý povrch trochu podobný mosazi, potom je třeba modrý nebo černý chromát a možná i další. Záleží na galvanovně, co tam umí.
Každopádně asi nejvíc podstatná je úprava povrchu před pokovením, jeho vybroušení a dokonalé vyleštění.
https://favi.cz/produkty/p/light-for-ho ... w-e14-zlat
Ty moderní hnusy (jednoduchý na výrobu) jsou k blití. Maj to všechny obchody a prodejny a defacto nemáš na výběr v kameným obchodě.
Jinak pokud chceš mermomocí ponechat původní lustr, ošmirgloval bych ho jemným šmirglem a stříknul sprejem. Vlhkost v bytě bych velkou neočekával a pod strop na světlo čumí málokdo.
Musím hledat dál. Dnes jsem byl u kámoše majitele Lucky Glass. Tam by si člověk vybral, ale jsou to přímo cenový "pumelenice". Potřebuju 4 ks a navíc, kdo by ty cinkrlata časem pucoval?