Repase lustru z roku 1946

Vše, co se týká osvětlení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Repase lustru z roku 1946

#1 Příspěvek od Celeron »

Jak předělávám barák, poohlížím se po stropním lustru do obýváku a k tomu ještě podobnou nástěnku nad sedačku. Koukal jsem na pár velkoprodejců třeba F&B. Naprosto vylučuju nějaký moderní blbosti typu čtverec do a nebo na sádroš. Taky vylučuji ty různě protnutý ledkový kruhy a jiný patvary. Kvůli výšce stropu nemůžou být přisazený svítidla. Rampy s světlometama, nebo jednotlivý žárovky visící na kabelu je hnus. Nejradši bych měl 3-6 ramen růžici s filamentovkama. Jenže ta hnusárna v podobě cylindů od petrolejek, co právě frčí se mi taky nelíbí. Na křišťál nemám, kdo by to taky cídil.
Tak mi vychází, že tam nechám původní lustr růžici na tyči s šesti ramenama. Hadrovou instalaci není problém předělat na CYA 0,75. Jenže problém, je to chromovaný železo a za těch 80 let se bodově v chromu klube rez. Zkoušel jsem to na filcáku se zelenou pastou vyleštit a je to ještě horší, zčernalá pasta se natlačila do těch vyrezlých dolíčku.
Lustr mám rozebranej na elementy, co to zkusit dát do galvanovny stáhnout původní chrom a udělat novej? Jenže problém je, že šestimocnej chrom (namodralej) je v EU zakázanej a třímocnej, co se může, je takovej šedivej. A ty galvanovny o kterých jsem věděl už skončily a nebo nedělají žádnej chrom. Jak by to vypadalo, kdyby se to jen tlustě poniklovalo? Máte s tím někdo zkušenosti? Akorát mám obavu, zda to nebude stát 3 x víc než novej lustr.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Sandal

#2 Příspěvek od Sandal »

Když to má vyrezlý dolíčky, tak těch se jentak nezbavíš. Musel bys ty ramena zbrousit na čistej kov, jinak tě s tim z galvanovny stejně vyhoděj.

Mám v obýváku taky hodně starej lustr, ale neni křišťál, ale Železnobrodské Sklo. To jen pro info, kdybys sháněl jinej, tak je cenově dostupnější. Materiál je lakovaná mosaz+sklo.
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

Můžu ti 2 lustry přenechat, jeden je 5 rameno, druhej 6 rameno. Oba E27 max 60W jedna pozice, ten 6 ramennej jde obrátit koncema s "plafónama" o 180°, takže svítí dolů. Musel bych na chaloupku ti je nafotit, oba jsou s nosnou trubkou a kabelem uvnitř, žádný řetězy a kabely venku. A určitě to 6 rameno jde rozdělit na extra spínaný 3+3 nebo i 2+2+2.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
samec

#4 Příspěvek od samec »

PCmaniac99

#5 Příspěvek od PCmaniac99 »

DEKORAX mi přijde že ty ceny nejsou tak hrozný, kdyby jsi chtěl nový.
martinkopp

#6 Příspěvek od martinkopp »

Hledej pod názvem dekorativní chromování. Je pár firem co to dělá. Zinkování dokážou sundat bez problémů, to mám vyzkoušené, jestli i chrom netuším, musíš to vykomunikovat. Dokážou i vyleštit, záleží ale na tvaru a schopnostech té které firmy. Například když jsem chromoval závitovku M56, našel jsem jen 1 firmu jež dokázala přeleštit i závity aby to trochu vypadalo.
radioelectrum

#7 Příspěvek od radioelectrum »

Pod chrom musí přijít několik vrstev podkladu (hlavně meď kterou se srovnají nerovnosti a nikl sloužící jako podklad pod vlastní chrom.) Taková příprava je dost náročná na čas a je drahá. To si doma nikdo neudělá. Za nárazník na auto si řekli 400€ a to bylo nějak těsně po kovidu, dneska by to bylo ještě dražší.
Radim

#8 Příspěvek od Radim »

Pokud má galvanovna přidruženou brusírnu a leštírnu, tak to dokáží dekorativně zpracovat, přebrousit a zaleštit. Na odstranění starých povlaků taky existují odstraňovací lázně, na ocel by měly fungovat.
Jestli to chceš na maximální vzhled a trvanlivost, chtěj ten dekorativní chrom. ten šestimocný chrom nepotřebuje nebo jenom omezeně a galvanovny ho dělají. Koncentrovanou lázeň se šestimocným chromem potřeboval takzvaný tvrdochrom, ten byl ale pro technické účely a ne na vzhled.
Trochu horší vzhledem je chemický nikl coby náhrada klasického chromování.
Nejlevněji a výdrží nejhůř vychází zinkování, tam se dává tak 5 - 20 mikronů a utěsňuje se slaboučkou vrstvou bezbarvého vodouředitelného laku. Venku to vydrží pár měsíců, uvnitř v pokoji záleží asi dost na vlhkosti a dalších podmínkách, ale mohlo by to vydržet hezkých pár roků. Kdybys chtěl jiný vzhled, mohl bys chtít na ten zinek na vyleštěný povrch a pod lak třeba žlutý chromát, ten vytváří žlutý povrch trochu podobný mosazi, potom je třeba modrý nebo černý chromát a možná i další. Záleží na galvanovně, co tam umí.
Každopádně asi nejvíc podstatná je úprava povrchu před pokovením, jeho vybroušení a dokonalé vyleštění.
jenicek

#9 Příspěvek od jenicek »

Taky jsem vloni dlouho hledal pro naše a našel...
https://favi.cz/produkty/p/light-for-ho ... w-e14-zlat
Ty moderní hnusy (jednoduchý na výrobu) jsou k blití. Maj to všechny obchody a prodejny a defacto nemáš na výběr v kameným obchodě.
Jinak pokud chceš mermomocí ponechat původní lustr, ošmirgloval bych ho jemným šmirglem a stříknul sprejem. Vlhkost v bytě bych velkou neočekával a pod strop na světlo čumí málokdo.
Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

Dík za tip. Já bych ale radši zavěšenej lustr místo přisazenýho kvůli stropu 2,7m. Jenže problém, kromě lustru potřebuju do každý místnosti taky nástěnku v tom samým designu. Jenže když si vybereš jedno, tak k tomu nenajdeš druhý. A nebo k nástěnce najdeš, ale jen přisazenou rampu a to se mi nelíbí.
Musím hledat dál. Dnes jsem byl u kámoše majitele Lucky Glass. Tam by si člověk vybral, ale jsou to přímo cenový "pumelenice". Potřebuju 4 ks a navíc, kdo by ty cinkrlata časem pucoval? :(
Jirka

jenicek

#11 Příspěvek od jenicek »

No moc práce sis zřejmě s mým odkazem nedal...
Skoro každý světlo má ve vybraným designu k sobě závěsnej lustr, přisazený světlo, nástěnku i závěsnou lampu, někdy i stojanovku. Stačí to rozkliknout a pohledat.
Celeron

#12 Příspěvek od Celeron »

Samozřejmě jsem se díval do "souvisejících produktů" nebo "ze stejné série". Jenže když máš nějakej soupis designu, rozměrů, počtu ramen, materiálu, barvy a provedení nástěnky, tak se výběr hodně zredukuje. Třeba šestirameno s rozsvícením 3 + 3 jsem nenašel ani jeden. No a po tom vytřídění jsem třeba nástěnku k lustru nenašel ani jednu.
Jirka

Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

Nakonec jsem se na repasi lustru vykašlal, protože ta bodová koroze v poniklovaný či pochromovaný konstrukci nešla nijak jednoduše a bezproblémově odstranit. Přeci jenom jsem na odkazu od jeníčka našel to, co se líbí.
Jirka

Odpovědět

Zpět na „Osvětlovací technika“