Beton
Moderátor: Moderátoři
Beton
Překvapilo mě, jak to dělali. Bílej křemičitej písek, cement, vlákno a plastifikátor. Míchačka na kouli za auto hnaná dýzlem, nabírací pluh a hydraulická násypka. Nasypali to do bubnu asi jako 150l bojlér, zavřeli tlakový víko, asi minutu zamíchali a pak obsah míchačky stlačeným vzduchem nahnali do místnosti hadicí. Rozhrnuli, srovnali podle laseru a nakonec vyhladili "lítajícím talířem". Zajímavý, beton i když z bílýho písku byl černej jak bota a lesklej. Za necelý dvě hodiny bylo uklizeno a hotovo.
Jde mi o to, jestli to bude dnes, nebo zítra už pochozí, potřebuju zaříznout obvodový dilatační polystyrén a napenetrovat zdi, v pondělí má přijít štukatér. A taky co s tím, když je tam takový mokro a já tomu ještě přidám penetrací a štukatér taky přidá pár kýblů vody. Párkrát krátce vyvětrat?
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Dneska jsem trafopájkou podle vodítka odřízl polyš obvodový dilatace. Bylo tam jak v tropech, potil jsem se jak prase. Tak jsem na pár minut vyvětral, pak už to šlo. Beton začíná šedivět a tak ho zítra asi trochu postříkám. Tu fintu s igelitem znám, ale tolik ho nemám.
Ten igelit ma prakedysi napadol, myslím že mi bolo povedané (keď ešte tieto veci robili tí, čo to vedeli) že to sa nesmie dávať. Tuším bolo povedané že to sa zaparí či čo- ale neviem už, ide o princíp. Pochopil by som to tak, že betón by mal prirodzene pracovať a postupne sa zbavovať vlhkosti tak, ako mu to vyhovuje. A tomu by igelit bránil..
Na stavbách (domácich) sme dávali po naliatí plochy nahusto čečinu - aby na to nepražilo slnko. A prvé dni zalievali. Nemusela by čečina sa dovážať, ak by stačil igelit, mal ho každý dosť.. Možno tie zavreté okná prirodzene nahradia to zalievanie, nad betónom nie je stálé sucho - priestor do ktorého by dlhodobo nadmerne unikala vlhkosť z povrchovej časti betónu, ktorá by ju vyťahovala potom z častí spodnejších - čiže betón nepresychá rýchlejšie než má, no a slnko tam vnútri nepraží..
V uzavretom priestore, kde boli dlho zavreté okná a čerstvo zreje betón, by som bez vyvetrania dlho nerobil, len ako laik preto, že neviem čo sa z tých plasto-betónov všetko odparuje.. Ale tú fázu už máš asi za sebou..
Beton fest šedivěl, hlavně tam, co koukalo slunce oknama. A ani moc nevadilo, že je pod mrakem. Těch 40m² vcuclo dvě 10l konve jen to zasyčelo a za 10 minut zmizely všecky louže. Je to 4 dny od betonáže a teplota už je jen 25℃, v tom se už dá i dělat i když je vlhkost stále nad 90%.
Anhydrid se absolutně nehodí do míst, kde by hrozila záplava. Znám jednoho, kterej to podcenil a pak mu ten slavnej anhydrid "rozhrabali slepice". Tomu anhydridu stačí i pár cm vody když praskne mrazem trubka k solárnímu bojléru na půdě. V obýváku byly lepený parkety a jak se do nich dostala voda, nafoukly se do kopce uprostřed obýváku a neurvalo se to v lepidle ale v anhydridu. Rok 2008, tenkrát ještě všecko stálo půlku dnešních cen. Pojišťovna vysolila 800 000, bylo to rok po kolaudaci baráku.