KSS-213D s krytom
Moderátor: Moderátoři
Když jsem odmontoval elektroniku, tak na desce byla vcelku pěkná vrstva jemného prachu.
Teď otázka - myslíte, že na zrcadlo se dostal prach a proto nečte? Mám to zkusit rozebrat?
Teď otázka - čím to umýt, aby pak ještě něco odráželo a nerozpustilo se?
Alkohol?
No a když jsem to složil a nastavil od oka pocitově nejlíp, tak se stalo to, že po vložení CD se špindl roztočí (což předtím nebylo, takže určité zlepšení), snaží se něco načíst (šnek pojíždí sem/tam), ale CD se nenačte. Předpokládám, že jsem rozšteloval kolmost paprsku a teď se neodráží úplně zpět přesně na detektor.
Chvíli jsem s tím laboroval a otáčel šrouby, v jednom místě se chování změní, šnek dělá jiné zvuky (což možná znamená, že jsem blízko), ale CD nenačetl.
Předpokládám, že tohle už asi nedokážu vyštelovat, kdyby to bylo v jedné ose tak možná jo, ale takhle ve dvou osách...
Te znamená, že optiky od CD by se neměly rozebírat (někdo to tu psal už možná výše).
V principe to nie je problem - detektor ma viac diod a musi sa to nastavit tak, aby laser svietil do stredu. Takze by to chcelo dve veci:
1. elektroniku, co bude napajat laser, umozni ovladat ostrenie a bude ukazovat vystup z detektora
2. mechaniku - drziak, co bude drzat pevne obe nastavovane casti a umozni ich jemny vzajomny pohyb, k tomu este musi drzat odrazovu plochu (CD) v rovine nad tym
Už tak je to komplikované, šrouby jsou pod elektronikou, takže musela pryč, a navíc zespodu. Je otázka, jestli ta mechanika načte disk vzhůru nohama, tváří se že asi jo, špindl má nějakou vůli, ale čočka by to měla doostřit.
Nejde mě ani až tak o to to opravit, ale o vzdělání/průzkum v této oblasti - důležitý poznatek už jsem získal, na zrcadlo se může dostat prach a proto ty mechaniky po letech umírají. Případně je možná i na skle od laser diody, to jsem nezkoumal.
Závěr: rozebírat optiku není dobrý nápad. Tak jakým způsobem vyčistit kruci to zrcadlo?
Sundal jsem kryt z ostřících cívek a na šrouby určující směr paprsku jsem tentokrát nešahal. Čočka je pak plovoucí s cívkami na takových gumových závěsech. Podařilo se mě čočku nadzvednout párátkem a druhým párátkem s namotanou vatou namočenou v IPA vyčistit hranol.
No a když jsem to celé zase sestavil, tak je zde znatelný posun - přehrávač čte i pálená CD prakticky okamžitě. Myslel jsem, že budu ještě seřizovat dle servisního manuálu (mají tam moc pěkný postup, nachystané měřící body pro osciloskop atd.), ale nakonec na to asi šahat nebudu.
Takže ano, hranol/zrcadlo se někdy dá vyčistit nadzvednutím čočky s ostřícími cívkami. Rozhodně lepší než rozebrat.
OT: Tenhle přehrávač je zajímavý tím, že v té době se ještě nevědělo, že na CD může být i něco jiného jak audio. No a když jsem tam omylem vložil CD s MP3, tak mě jej normálně načetl, ukázal stopáž a také přehrál - pěkně rachot bitů přímo do sluchátek