Didaktik M

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
PotPalo

#31 Příspěvek od PotPalo »

Pozor, Didaktik M má fakt biednu dosku, tam odpadávajú cestičky a prekovy už keď sa na ne škaredo pozrieš.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
mixko21

#32 Příspěvek od mixko21 »

Zbieram informacie, zatial si netrufam, ved aj pre to zničenie dosky a bohvie čo, nemam take skusenosti, rad by som tu požiadal o pomoc, vlastne keby sa do toho niekto dal, klidne pošlem...
judeware

#33 Příspěvek od judeware »

PotPalo píše:...Didaktik M má fakt biednu dosku...
Bohužel podepisuji. Taky jsem řešil napájení - téma "Jak odstranit plombu (štítek) bez poškození". A to šlo jen o spálený tantal a opravu spojenou s úpravou zapojení. Já bych se toho ujal, ovšem to by ho musel někdo ze slovenských osmibiťáků přivézt 4.10. do Prahy na Bytefest (pokud se najde někdo ochotný). A samozřejmě není podobná věc řešitelná do druhého dne. :)
EKKAR

#34 Příspěvek od EKKAR »

Taky ty Didaktiky byly jedny z vůbec nejhorších variant jednodeskovýho počítadla založenýho na procesoru Z-80 a jeho klonech ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
xsc

#35 Příspěvek od xsc »

Byly to vcelku běžný kopie Spectra, nic zvláštního.
mixko21

#36 Příspěvek od mixko21 »

judeware píše:
Bohužel podepisuji. Taky jsem řešil napájení - téma "Jak odstranit plombu (štítek) bez poškození". A to šlo jen o spálený tantal a opravu spojenou s úpravou zapojení. Já bych se toho ujal, ovšem to by ho musel někdo ze slovenských osmibiťáků přivézt 4.10. do Prahy na Bytefest (pokud se najde někdo ochotný). A samozřejmě není podobná věc řešitelná do druhého dne. :)
A možno sa chytim tejto nabídky?? Vždy sa hovorí, že svet je malý. I ked som z Púchova, moj zať býva v Liberci a pracuje v Prahe, ale nie je 8-biťák, zrovna tento víkend jede k nám. A prečo to musí byť 8biťak? Pozeram podla odkazu, to je nejaky zraz...
judeware

#37 Příspěvek od judeware »

Ano, akce Bytefest, Toulcův dvůr Hostivař. Ty osmibitové lidi jsem zmínil z toho důvodu, že by to do Prahy přivezli, jezdívá tam Slováků nejmíň pět. Ale takto by to bylo ještě jednodušší.
mixko21

#38 Příspěvek od mixko21 »

Asi si zavolame? Najlepšie niekedy doobeda, ja som dochodca, momentalne trochu marod, nepojazdny. Ale brouka v hlave mam ...
danhard

#39 Příspěvek od danhard »

EKKAR píše:
danhard píše:... osahej všechny brouky, jestli netopí.
Pokud některá paměť hřeje, tak je 100% vadná.
Mění se to tak, že se brouk vyštípá a nožičky se vytahaj jednotlivě.
... velkou kapkou "cínu" pomocí trafopáječky ...
EKKARe, nedávej sem hloupý rady, jak zničit papundeklovej tišťák Didaktika :D
EKKAR

#40 Příspěvek od EKKAR »

xsc píše:Byly to vcelku běžný kopie Spectra, nic zvláštního.
Funkčně snad, provedením a kvalitou snad ještě horší, než špatný. Pamatuju si, že jeden ze spolužáků měl ZX-Spectrum Plus48k z TUZEXu. Léta přímo na něm připojeným k TV "pařil" nejrůznější hry. Další spolužák, kterej k němu chodil, ukecal rodiče ke koupi "když už ne toho samýho, tak aspoň něčeho podobnýho, s čím by se dalo stejně hrát". I byl mu zakoupen tenhle víqět tehdejší tuzemský kybernetiky. Po vybalení se na něm hrálo skoro přesně jedno odpoledne. Druhej den už to totiž nešlo. "Něco" se totiž posralo a milej jakobykomp musel na reklamaci. A z reklamace už prakticky nevyšel, protože po vrácení z první následovala prakticky bezprostředně druhá - a pak už se v souvislosti s nějakým Dydáktykem u toho spolužáka nemluvilo ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
mixko21

#41 Příspěvek od mixko21 »

mixko21 píše:
judeware píše:
A možno sa chytim tejto nabídky?? Vždy sa hovorí, že svet je malý. I ked som z Púchova, moj zať býva v Liberci a pracuje v Prahe, ale nie je 8-biťák, zrovna tento víkend jede k nám. A prečo to musí byť 8biťak? Pozeram podla odkazu, to je nejaky zraz...
Yarda1

#42 Příspěvek od Yarda1 »

Nic nepotěší víc než neštěstí někoho jiného.

Já jsem kdysi chtěl změřit avometem jaké napětí mám v zásuvce a nevšimnul jsem si, že šňůru mám v proudové zdířce. Naštěstí to tenkrát odnesl jen jeden odpůrek ve voliči rozsahů a to jsem pak dokázal opravit.

A jednou jsme u zákazníka instalovali nějakou elektroniku a kolega pod mým odborným dozorem připojil síťový vodič někam kde neměl být. Tehdy ještě nebyly mobily, tak jsem to volal do firmy z velínu kde byli i pracovníci zákazníka.
:-(
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
Celeron

#43 Příspěvek od Celeron »

Taky v něm byly "poloviční RAMky?" Kdysi se tradovalo, že ve Spectru byly klasický 64K x 1 a že Clive skoupil nějakou nepovedenou sérii. Jestli to je pravda, netuším. Ale plošák byl celekem dobrej, měnil jsem původní za plný 64K x 1 bez skřípání nožiček, někde ty původní ještě mám. CP/M v2.2 s švestkovým řadičem disket jela celkem dobře, jen ta strašná klávesnice.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
judeware

#44 Příspěvek od judeware »

V tazatelově exempláři jsou (dle fota) dva brouci Intel P21464 100ns. Domluvili jsme se, že udělám diagnostiku (v prvním kroku tedy zjistit rozsah škod). Mám dohodnutou dopravu ze SR do Prahy a o ostatní se postarám.
Hill
Administrátor

#45 Příspěvek od Hill »

Celeron píše:
Taky v něm byly "poloviční RAMky?" Kdysi se tradovalo, že ve Spectru byly klasický 64K x 1 a že Clive skoupil nějakou nepovedenou sérii. Jestli to je pravda, netuším. Ale plošák byl celekem dobrej, měnil jsem původní za plný 64K x 1 bez skřípání nožiček...
Kdepak, v Didaktiku M už ty klasické DRAMky nejsou.
O těch "půlramkách" jsem taky četl a řekl bych, že to byla pravda. Přebrali DRAMky 4164, kterou půlku mají použitelnou, označili je jako 4532, osm stejných tam vrazili a podle toho, která půlka to byla, jen zapájeli adresovou propojku Hi nebo Lo.
A ten blbvzdorný tišťák potvrzuji - měl jsem kousek ze série, ve které se rád zakoktal měnič -5 V pro paměti 4116. Měnil jsem je dvakrát, aniž by to plošňák odnesl.
Pak v občasníku Mikrobáze vyšla úprava toho měniče na KF507, udělal jsem ji, a byl pokoj.
O tom, jak jsem se později podíval do pouzder na čipy, jsem tu už někdy psal.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“