ultrazvukova pracka prestala prat

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
samec

ultrazvukova pracka prestala prat

#1 Příspěvek od samec »

Z väčšej asi kilowattovej ultrazvukovej práčky odpadlo niekoľko meničov a zvyšne už tiež veľmi nedržali. Po nalepení meničov špeciálnym lepidlom a vytvrdení lepidla horákom s kontrolou teploty priloženým termočlánkom, práčka nejako funguje, píska, len už neperie. Mohlo teplo zničiť piezo elementy, alebo je len potrebné nejko doladiť rezonanciu kvôli zmenenej polohe meničov?
Akú teplotu znesú piezo meniče?
Sandal

#2 Příspěvek od Sandal »

Měniče se bez zatížení lehce zničí. Odlepení pravděpodobně způsobilo jejich smrt.
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
samec

#3 Příspěvek od samec »

Pred opravou normálne prala, len s nižším výkonom. Odlepené boli tuším 3 z 8 meničov. Teraz neperie vôbec.
BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

Kmitočet ti neporadím , ale měřením odběru a odpojením jednotlivých měničů by jsi měl zjistit jejich činnost . U starších věcí se kmitočet dolaďoval odbočkami na desce , zde to bude nejpíše natvrdo .
jogi24

#5 Příspěvek od jogi24 »

Odspajkuj privody od meničov a zmeraj kapacitu. Cca 2-4nF by mohlo byť OK. Nižšia kapacita-vadný menič
samec

#6 Příspěvek od samec »

Dá sa ten menič rozšroubovať, prilepiť kónus a znova zošroubovať?
Alebo je to tou skrutkou nejako presne predpäté, naladené, že rozšroubovaním sa to rozladí a už to nikto naspäť nenaladí?
https://www.aliexpress.com/item/1005008505813669.html
jogi24

#7 Příspěvek od jogi24 »

Skus napisat do firmy Kraintek. Su v Podhajskej, ja osobne mam s nimi velmi dobre skúsenosti, vedia pekne a ochotne poradit. Prípadne by vedeli vanu aj opravit, maju tam pekne vybavene servisne stredisko, ale ked som tam bol naposledy mali velmi vela roboty. Makaju na prfi urovni a vedeli by ti predat aj ziarice, aj lepidlo podla mna.....
Ak sa rozhodnes ich kontaktovat, daj vediet ako si dopadol, celkom ma to zaujima
samec

#8 Příspěvek od samec »

Neviem názov firmy, ale asi nie je veľa firiem, ktoré na Slovensku vyrábajú také práčky. Požadovali dopraviť tú práčku k nim na opravu. Je to dvojitá práčka s ohrevom čerpadlami a filtrami, vážiaca snáď cez 200kg. Len doprava z východného Slovenska by stála veľmi veľa. Na otázku ohľadom vhodného lepidla odmietli odpovedať.
misocko

#9 Příspěvek od misocko »

Celý ten celok doladený na požadovanú frekvenciu práve tou skrutkou. Použivame v robote piezo na zvaranie plastov. Kedysi sa nefunkčne vyhadzovali, tak som si jeden zobral. Doma som zistil že len kmitá na inej frekvencii, dnu nebolo žiadne poškodenie.
jogi24

#10 Příspěvek od jogi24 »

Meral si kapacitu tych menicov?Posli fotku menicov. V pondelok skusim zavolat ja, pripadne dam info o lepidle
samec

#11 Příspěvek od samec »

Meniče majú prinitované vodiče. Je ich 16 paralelne. Všetky dokopy, merané multitesterom T7 na dobrej práčke, majú 63nF. Na pokazenej práčke ukazuje multitester rezistor 75Ω.

Nakoniec bol skrat v jednom z meničov. Keramika bola okolo stredovej skrutky spečená na uhoľ.
BOBOBO

#12 Příspěvek od BOBOBO »

Hlavně čím jsi lepil .
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“